FacebookTwitterLinkedIn

Programul, elaborat pe repede înainte cu sprijinul Investitionsbank Berlin (IBB), este ușor de accesat, formularele necesare fiind un cod fiscal sau un document de înregistrare fiscală a companiei, o adresă de e-mail și un cont bancar. Freelancerii primesc 5.000 de euro iar micii afaceriști – 15.000 euro.

Până acum au fost depuse peste 100.000 de cereri din partea persoanelor care activează în domenii creative, dar și a deținătorilor de hoteluri, restaurante, cluburi de noapte sau a organizatorilor de evenimente.

Presa germană relatează că mulți dintre solicitanți și-au primit banii la o zi sau două după depunerea cererii. „Cererea mea avea numărul 110.000 și eram destul de circumspectă că va fi aprobată”, declară Zuzanna Czebatul pentru Artnet News on Sunday. „Dar procesul nu a fost deloc complicat. Am primit 5.000 de euro în câteva zile. Sunt plăcut… șocată”, spune Zuzanna.

După ce efectele pandemiei au început să se facă simțite, Asociația artiștilor vizuali din Berlin a efectuat un sondaj online și a constatat că mai mult de jumătate din artiștii orașului estimau că-și vor pierde 75% din venitul lunar, în timp ce mai mult de trei sferturi își exprimau îngrijorarea că nu vor putea face față cheltuielilor aferente lunii aprilie.

În prima zi de depunere a cererilor sistemul informatic a cedat. Un reprezentant al băncii IBB a explicat în cotidianul local Der Taggespiegel că au fost depuse 60.000 de cereri într-o singură zi, în condițiile în care programul era obișnuit să proceseze între 20.000 și 100.000 de cereri într-un an. Aplicanții au început să se îngrijoreze, atitudine de înțeles dat fiind că Germania este cunoscută pentru sistemul său birocratic de asigurări sociale. Însă Ministerul Culturii a intervenit în social media pentru detensionarea situației, explicând că banii nu se vor da pe criteriul „primul venit, primul servit”, iar ministrul culturii a scris pe pagina sa de facebook „Nu vă panicați. E suficient pentru toată lumea!”.

Încercând să protejeze economia de recesiune, un proiect similar vine și de la guvernul federal al Germaniei, care a anunțat un pachet de 50 de miliarde de euro destinat susținerii artiștilor și micilor afaceri. Granturile individuale și pentru afacerile cu până la cinci angajați sunt de 9.000 de euro, iar cele pentru firmele cu până la zece angajați ajung la 15.000 de euro.