Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

5 țări care își vor reveni cel mai ușor după pandemia COVID-19

Pandemia de coronavirus a supus economia globală la un grad ridicat de incertitudine, în condițiile în care țările din întreaga lume se luptă cu numărul de infecții în creștere, pun în aplicare strategii ample de distanțare socială și încearcă să introducă cât mai devreme măsuri fiscale pentru a stabiliza piețele. Jurnaliștii de la BBC se întreabă, însă, cum ar putea arăta revenirea globală și care sunt țările care vor depăși cel mai bine această criză.
 aboneaza-te
danemarca

Pentru a înțelege mai bine aceste fenomene, jurnaliștii britanici au apelat la 2019 Global Resilience Index, un raport făcut de către compania de asigurări FM Global, care clasifică elasticitatea mediului de afaceri din 130 de țări, luând în calcul factori precum stabilitatea politică, guvernarea corporativă, gradul de risc generat de mediu, logistica lanțurilor de aprovizionare și transparența acestora. Îmbinând aceste clasamente cu modul în care țările au reacționat la aparția virusului, BBC a identificat națiunile de pe glob care au cele mai mari șanse să se mențină stabile pe parcursul crizei de coronavirus.

Danemarca

Aflată pe locul doi în raport, Danemarca are note mari în ceea ce privește monitorizarea lanțului de aprovizionare și corupția scăzută. De asemenea, țara a impus imediat măsurile de distanțare socială, pentru a stopa răspândirea virusului. Danemarca a anunțat închiderea școlilor și a întreprinderilor private neesențiale pe 11 martie și, de asemenea, a închis granițele pentru străini pe 14 martie, când aveau doar câteva cazuri de infectare confirmate. Aceste măsuri s-au dovedit eficiente, pentru că Danemarca vorbește deja despre ridicarea anumitor restricții, scrie Bloomberg, citat de BBC. În ceea ce privește sprijinul economic, Danemarca a decis să plătească  90% din salariile muncitorilor cu ora și 75% din cele ale celorlați salariați afectați de criză. Chiar dacă aceste măsuri sunt luate drept un model de restul lumii, nu înseamnă că statul danez scapă neapărat ieftin; ele se ridică la aproximativ 13% din PIB-ul total.

Singapore

Singapore se află pe locul 21 în clasamentul citat, având o economie puternică, stabilitate politică, infrastructură bine pusă la punct și grad redus de corupție. Singapore s-a mișcat rapid pentru a combate răspândirea virusului și are una dintre cele mai bune evoluții la acest capitol. Multe companii au introdus imediat modelul de telemuncă, iar guvernul a lansat o aplicație, Trace Together, pentru a facilita monitorizarea virusului. Fiind o țară mică, Singapore depinde de recuperarea întregii lumi pentru a avea cea mai de succes revenire, dar locuitorii cred într-un viitor puternic.

SUA

Raportul a împărțit Statele Unite în trei regiuni geografice, fiecare ocupând câte o poziție destul de bună pentru factori precum mediul de afaceri cu risc redus și lanțurile de aprovizionare puternice (regiunea vestică -9, centrală – 11, estică – 22). Instituțiile financiare Goldman Sachs și Morgan Stanley prevăd o recesiune și o recuperare „în formă de V”: un impact imediat și negativ fără precedent și o recuperare relativ rapidă în ultimele trimestre ale anului; firme de consultanță precum McKinsey au o viziune mai temperată, dar optimistă, și prevăd o recuperare bazată pe implementarea cu succes a măsurilor de sănătate publică – carantina – și pe intervenții politice precum pachetul de stimulare deja anunțat de 2 trilioane de dolari. SUA sunt, de asemenea, un factor critic pentru economia mondială, reprezentând aproape un sfert din PIB-ul global, iar recuperarea economiei lumii depinde, în mare măsură, de evoluția lor. Pentru a spori gradul de revenire în SUA, administrația prezidențială a propus împărțirea țării în funcție de cât de afectate sunt unele zone, astfel încât să permită, acolo unde se poate, reluarea activităților economice normale.

Rwanda

Datorită măsurilor pe care guvernul le-a luat în ultimul timp, Rwanda a făcut unul dintre cele mai mari salturi, din ultimii ani, în cadrul clasamentului, urcând 35 de poziții. În prezent, ocupă locul 77 în lume și 4 pe continentul african. Rwanda are șanse mari să-și revină în urma acestui tip de criză, deoarece a reușit să țină Ebola dincolo granițe, după ce un focar a izbucnit în 2019 în Republica Democratică Congo. Chiar dacă Rwanda luptă cu un sistem medical universal, cu drone care transportă medicamente și echipamente și cu termometre la frontiere, țara este bine echipată pentru a-și menține stabilitatea, cel puțin în comparație cu alte țări din regiune. Rwanda a fost prima țară din Africa sub-Sahariană care a impus carantină totală și care distribuie mâncare din ușă în ușă celor mai vulnerabili.

Noua Zeelandă

Clasată pe locul 12 în top, Noua Zeelandă are un punctaj ridicat în ceea ce privește factori precum guvernarea corporativă și lanțurile de aprovizionare. Țara a reușit, de asemenea, să ia măsuri rapide pentru a combate răspândirea virusului; a închis granițele pentru străini pe 19 martie și a instaurat carantina pentru activități neesențiale pe 25 martie. Având în vedere că turismul și exporturile reprezintă o parte majoră a economiei, Noua Zeelandă se va confrunta cu unele probleme pe termen scurt, dar acest lucru nu trebuie privit neapărat drept ceva rău. Țara are garantată o recuperare stabilă, fără un nivel al datoriei publice prea mare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii