FacebookTwitterLinkedIn

Concediul mult așteptat este tot mai aproape? Aștepți cu nerăbdare să te bucuri de soare, de briza mării, de momentele de relaxare petrecute pe plajă și să te conectezi la tine? 

Pentru a avea parte de o vacanță de vis și pentru a evita situația neplăcută în care, odată ce ajungi la destinație, constați că ai uitat acasă un articol vestimentar sau ceva chiar mai important decât atât, este necesar să-ți pregătești bagajul cu atenție și din timp. Totul va fi și mai ușor dacă te vei ghida după următoarele sfaturi practice:

Fă o listă cu lucrurile de care vei avea nevoie

Întocmirea unei astfel de liste depinde de o serie de factori esențiali: de la durata vacanței, până la stilul tău de viață și activitățile pe care îți propui să le bifezi pe parcursul concediului. De exemplu, dacă ești fan al petrecerilor de seară pe plajă, cu siguranță va fi necesar să îți adaptezi bagajul în așa fel încât să incluzi și articole vestimentare potrivite pentru acest context social. 

De asemenea, cu cât concediul se va întinde pe mai multe zile, cu atât vei avea nevoie de mai multe articole vestimentare. Despre numărul acestora vom vorbi mai multe într-unul dintre subcapitolele următoare.

Împarte lucrurile pe categorii

Este indicat să împarți lucrurile pe categorii, astfel încât să-ți fie mai ușor să le împachetezi și să le organizezi în momentul în care te apuci de pregătirea propriu-zisă a bagajului: categoria actelor și documentelor, categoria hainelor și a încălțămintei (de la papuci de plajă pentru femei, până la sandale, espadrile, sneakerși), categoria device-urilor și a accesoriilor pentru acestea, categoria produselor cosmetice etc.

Inspiră-te din principiile stilului minimalist

Keep it simple. Evită să aglomerezi bagajul cu o mulțime de articole vestimentare, chiar dacă vei avea o vacanță ceva mai lungă. Renunță la tot ce nu este esențial – cu alte cuvinte, la lucrurile pe care doar ți le dorești, din motive pur subiective, dar de care nu ai absolută nevoie (o pălărie în plus, un parfum în plus, un costum de baie în plus, deși numărul celor deja împachetate este arhisuficient).

Planifică-ți ținutele pe zile

Iată un sfat care vine în completarea celui de dinainte: planifică-ți ținutele pentru zilele petrecute în concediu, astfel încât să știi exact de câte piese vestimentare ai, de fapt, nevoie. 

Acest lucru se va dovedi de mare ajutor mai ales dacă bagajul trebuie să respecte o anumită limită de kilograme (în cazul călătoriei cu avionul) sau dacă trebuie să încapă într-un anumit spațiu din portbagajul mașinii. În plus, ia în considerare și eventualele cumpărături pe care s-ar putea să dorești să le faci odată ce ajungi la destinație.

Ca să-ți fie și mai ușor să combini piesele vestimentare, alege unele versatile, ușor de asortat între ele și de purtat în diferite contexte: aceeași rochie maxi vaporoasă poate fi purtată atât cu sneakerși, cât și cu sandale cu toc, în cazul unui eveniment de seară. 

Acordă atenție maximă lucrurilor cu adevărat importante

În final, îți recomandăm să acorzi o atenție sporită lucrurilor de care chiar depinde buna desfășurare a concediului. Actele și documentele sunt absolut esențiale, motiv pentru care ar trebui să fie incluse primele în bagaj, într-un compartiment special, separat, în care să nu existe niciun risc să se deterioreze. Le-ai putea adăuga, de pildă, în rucsacul sau în geanta de mână.

Gândește-te că, oricât de neplăcută ar fi situația în care ți-ai uita acasă costumul de baie sau ochelarii de soare, ai posibilitatea de a găsi ceva pe placul tău la destinație. În schimb, problema actelor uitate acasă este mult mai dificil – uneori, chiar imposibil – de rezolvat și îți poate compromite vacanța. 

Planificare atentă, organizare, răbdare, atenție și… ceva minimalism – iată „secretele” unui bagaj pregătit ca la carte.