Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

5 sfaturi practice: Cum să obții fonduri europene pentru dezvoltare rurală?

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) România a avut alocate, pentru perioada 2007-2013, fonduri nerambursabile de aproximativ 10 miliarde euro pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală.
 aboneaza-te
agricultura

Sfatul 1: Asigură-te că afacerea ta este viabilă economic!

Pentru început, proiectul trebuie gândit din punct de vedere al viabilităţii economice: dacă există piaţă pentru produsul sau serviciul propus, care este concurenţa, care sunt costurile de funcționare și fluxul de numerar.

„Prin finanţarea europeană nerambursabilă nu sunt încurajate investiţii sporadice, ci se urmăreşte crearea unei economii viabile a satelor, care să ofere locuitorilor perspectiva unei vieţi mai bune. Aceste proiecte de investiţii finanţate prin PNDR sunt de fapt afaceri care, puse unele lângă altele, vor dezvolta spaţiul rural. De aceea decizia de a scrie şi depune un proiect de investiţii trebuie să fie susţinută în primul rând de cunoaşterea domeniului în care se doreşte investiţia. Aceasta trebuie dublată de cunoaşterea procedurilor atât pentru accesarea fondurilor nerambursabile, cât şi pentru implementarea propriu zisă a proiectului. Chiar dacă afacerea pornește cu sprijin european, în cele din urmă este vorba despre o afacere personală, care trebuie să fie viabilă, sustenabilă şi rezistentă în timp.” a declarat George Turtoi, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), instituţia care asigură implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), din punct de vedere tehnic şi financiar.

Află cum a evoluat agricultura ecologică în timpul crizei economice

Sfatul 2: Asigură-te că ai cofinanțare!

Unul dintre primele aspecte care trebuie avute în vedere în procesul de planificare al investiției este asigurarea cofinanțării private, potrivit (APDRP).

Documentele care dovedesc capacitatea şi sursa de cofinanţare trebuie depuse odată cu Cererea de Finanţare. Fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală nu acoperă valoarea totală a proiectului, ci un procent din valoarea eligibilă.

Chiar şi în condiţiile în care se acoperă 100% din valoarea eligibilă, beneficiarul trebuie să asigure cofinanţarea proiectului pentru cheltuielile care nu se încadrează în aria de finanţare a Măsurii accesate.

Mai mult, sprijinul european se acordă sub formă de decontare a cheltuielilor, ceea ce face ca partea de cofinanțare a beneficiarului să fie crucială şi pentru a începe proiectul, dar şi pentru a-l duce la bun sfârşit.

Sfatul 3: Depune toate actele la timp!

Fiecare proiect are specificul lui. De aceea actele şi avizele necesare nu sunt aceleaşi pentru toţi beneficiarii. Obţinerea acestora însă este o etapă fără de care proiectul nu poate fi depus.

Beneficiarii trebuie să aibă în vedere ca termenele de eliberare a acestor acte – de exemplu Certificatul de Urbanism – să nu depăşească termenul limită stabilit de APDRP ca final de sesiune pentru primirea proiectelor. Unele avize – inclusiv negațiile – trebuie obţinute chiar dacă nu fac obiectul investiției.

Află cu ce produse agroalimentare vor să intre firmele românești pe piața din Germania

Sfatul 4: Asigură-te că actele de proprietate sau folosință sunt în regulă!

Cele mai multe neconformități găsite la primul control al dosarului sunt legate de documentele care dovedesc dreptul de proprietate sau folosinţă pentru teren și clădiri. Deseori solicitanţii confundă dreptul de proprietate cu cel de folosință şi astfel apar numeroase probleme legate de cadastru și intabulare.

Sfatul 5: Cere câți bani îți trebuie!

Studiul de Fezabilitate este „inima proiectului”. În cazul în care indicatorii financiari nu sunt realişti, beneficiarul riscă să nu poată implementa proiectul. Merită să amintim că un proiect supradimensionat din punct de vedere financiar nu aduce beneficii financiare suplimentare. Costurile acoperirii unei sume nerambursabile maxime oferite prin PNDR trebuie calculate foarte atent.

TOP FORBES 500 Miliardari: Ce avere are Ioan Niculae , unul dintre cei mai mari agricultori din România și cel mai bogat român

De exemplu, un fermier decide să acceseze Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole, cu un proiect care vizează sectorul vegetal şi care nu include investiţii pentru producerea și utilizarea energiei regenerabile. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, pentru un proiect a cărui valoarea maximă eligibilă este de 1.000.000 Euro. Aşadar, valoarea finanţării nerambursabile europene poate ajunge la 400.000 Euro. Dacă prin proiect va obţine suma maximă nerambursabilă, beneficiarul trebuie să acopere cofinanţarea de 600.000 euro, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, inclusiv TVA.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii