Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

5 semne care anunță succesul unui antreprenor încă de dinainte să se lanseze în afaceri

Unii oameni sunt lideri înnăscuți și este doar o chestiune de timp până când vor ajunge să își lanseze propriul business și să pornească pe cont propriu. Alții au nevoie de ani de învățare permanentă, de perfecționare și depun o muncă titanică pentru a reuși în afaceri. Când vine vorba despre antreprenoriat, nu există o rețetă exactă a succesului, însă există câteva calități pe care oamenii de afaceri le au în comun, scrie Entrepreneur.com. Iar aceste calități sunt fie înnăscute, fie dobândite, însă ele se fac întotdeauna remarcate și îi fac pe adevărații lideri să iasă în față din mulțime.

Au o idee bună și o viziune clară  

Execuția este o parte importantă din succesul unui business aflat la început. O afacere pornită de la o idee bună, care a obținut și finanțare, dar căreia îi lipsește execuția, adică oamenii nu știu cum să pună ideea respectivă în practică, este sortită eșecului.

Contrar așteptărilor, nu trebuie să ai neapărat o idee originală pentru a reuși în afaceri. De exemplu, Google nu a fost primul motor de căutare din lume, dar cu toate acestea este cel mai de succes. O idee bună și o viziune clară asupra modalităților prin care aceasta poate fi implementată sunt esențiale, mai ales în fazele incipiente ale unui business.

Își găsesc inspirația în viața de zi cu zi

Un antreprenor își găsește inspirația și ideile în viața de zi cu zi, pentru că este mereu în căutarea unor soluții care să îi ușureze sarcinile zilnice sau să îi îmbunătățească experiențele. Unele dintre cele mai bune idei de business au venit dintr-o nevoie a antreprenorului, care a descoperit astfel că pe piață nu exista nicio companie care să aibă produsul sau serviciul respectiv. În alte cazuri, antreprenorii au avut o viziune asupra modului în care ar fi trebuit să fie lucrurile și au găsit soluția prin care să le implementeze cu succes.

De exemplu, în România, omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar local de birouri, a dezvoltat campusul studențesc West Gate Studios după ce și-a petrecut anii de studenție la cămin și și-a dat seama că acesta nu le oferea studenților toate facilitățile de care ei aveau nevoie. „Căminul era incomparabil cu condițiile de azi. Eram ca într-un carusel. Stăteam patru studenți în cameră și aveam și baie în cameră, asta în condițiile în care toate celelalte cămine aveau baie pe culoar. A fost și prima cerere, ca West Gate Studios să aibă în fiecare cameră propria baie”, povestește antreprenorul.

Sunt capabili să treacă peste eșecuri

„Dacă nu ești pregătit să greșești, nu vei veni niciodată cu ceva original”, spunea omul de afaceri britanic Ken Robinson. Antreprenorii de succes știu cum să gestioneze corect un eșec, să învețe din el și să nu îl lase să le definească propria concepție despre universul afacerilor sau despre priceperea lor. Ori în business, eșecul este inevitabil, fie că vorbim despre mici planuri care nu ies așa cum ar fi trebuit, fie despre erori mai mari.

Un bun antreprenor va ști să analizeze motivele pentru care a dat greș, să învețe din aceste greșeli și să se perfecționeze, astfel încât data viitoare când se va mai regăsi într-o situație asemănătoare să știe cum să gestioneze problema în favoarea lui.

Nu mai au multe de învățat în domeniul în care lucrează

Un antreprenor fără experiență în domeniul managementului, dar care își cunoaște extrem de bine domeniul și este la curent cu evoluția pieței, cu schimbările care au apărut de-a lungul timpului, dar și cu evoluția tehnologiei în domeniul respectiv are șanse bune să poată anticipa din timp fluctuațiile și schimbările din piață. Astfel, produsul sau serviciul pe care îl oferă compania sa poate deveni unul avangardist sau net superior competiției.

În plus, atunci când ai numeroase cunoștințe într-un anumit domeniu îți este mai ușor să stai de vorbă cu potențiali parteneri de afaceri, de la egal la egal, și să lași o impresie bună.

Sunt conștienți de lucrurile la care nu se pricep

Unul dintre cele mai mari pericole în business apare atunci când, din dorința de a controla cât mai bine propria afacere, antreprenorul nu știe să recunoască lucrurile la care nu se pricepe și să ceară ajutorul unui expert. Un antreprenor care își construiește o echipă de elită și are angajați specializați pe anumite domenii și ascultă de recomandările acestora are toate șansele să ia deciziile potrivite, dacă se bazează pe sfaturile acestora. Oricât de dificil ar fi de controlat nevoia de… control, în multe cazuri ea se poate dovedi nefastă, mai ales dacă în procesul decizional nu intră argumente de ordin logic sau științific, ci crezuri, zvonuri sau păreri neavizate.  

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii