FacebookTwitterLinkedIn

Bucureștiul nu mai este singurul oraș pe care îl au în vedere antreprenorii și investitorii străini.

Capitala este cel mai important oraș din România din toate punctele de vedere, orașul spre care se uită prima dată investitorii străini, dar și antreprenorii români care vor să dezvolte businessuri. Tot spre București vin anual și numeroși tineri în căutarea realizării profesionale. Ultimii ani au dovedit, însă, că și alte orașe din România au potențialul de a deveni centre economice. Iată câteva dintre ele:

1. Clujul, Silicon Valley-ul Transilvaniei

Numit Silicon Valley din Transilvania de către portalul TechCrunch, Clujul este atractiv mai ales pentru companii de IT, dar și pentru antreprenorii care își doresc să pună pe picioare o afacere în acest domeniu. Aici găsim companii importante de cosmetice autohtone – Farmec, de pildă – dar și corporații străine care au ales Clujul în detrimentul Bucureștiului, așa cum este Endava, de exemplu, care a deschis un birou în Cluj înainte să ia decizia să se extindă și în București.

Un oraș cu un număr mare de specialiști din mai multe domenii, mai ales datorită universităților care atrag anual mii de absolvenți de liceu, Clujul este și o metropolă ce atrage turiști. Vara, în timpul festivalurilor Electric Castle și Untold, orașul este vizitat de zeci de mii de tineri, care lasă acolo sume importante.

2. Iași, orașul moldovenesc ce atrage companii străine de anvergură

Iașiul, cel mai important oraș din zona Moldovei, este și el atractiv pentru companii din zona IT. Fiind și un oraș universitar, companiile găsesc aici și numeroși specialiști, pe care uneori îi angajează încă de pe băncile facultății.

Un exemplu grăitor când vine vorba despre potențialul Iașiului este faptul că gigantul american Amazon a ales acest oraș în detrimentul Capitalei atunci când a deschis sediu în România.

3. Timișoara, metropola care demonstrează că Banatul poate fi fruntea

Timiș este un județ care a atras de-a lungul timpului numeroase nume din zona fabricării de piese auto. Continental este unul dintre cei mai importanți angajatori din Timișoara, aici lucrând peste 5000 de persoane. În Timiș mai găsim și alte nume din zona producerii de piese și componente pentru autoturisme – Delphi Packard, Hella sau TRW Automotive Safety Systems.

4. Constanța, avantajată de port

Constanța a fost mereu un oraș cu o importanță economică majoră mai ales datorită ieșirii la Marea Neagră și a portului. Companiile din zona extragerii și prelucrării petrolului sunt cu siguranță demne de menționat. În port și în companiile petroliere rezidă mare parte din puterea economică a acestui oraș, dar și a întregului județ.

5. Galațiul, un oraș cu potențial

Galațiul este și el un oraș cu un potențial demn de luat în considerare. Deși este cunoscut mai mult pentru industria siderurgică, Galațiul este, în definitiv, și un port la Dunăre, fapt ce îi crește importanța economică.

Arcelor Mittal este cea mai cunoscută companie care își are sediul aici, însă Galațiul este și orașul în care a fost pusă pe picioare o afacere românească ce a trecut și granițele – Arabesque. Compania a fost înființată de afaceristul gălățean Cezar Rapotan și s-a extins în Ucraina, Republica Moldova și Bulgaria.

Desigur, România mai are și alte orașe în care găsim investitori importanți și care au un potențial economic notabil – Pitești, Craiova, Arad, Brașov sunt exemple în acest sens.