Cautare
, Contributor

antreprenor, trainer, coach și promoter al vieții echilibrate în România A dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catr...

Opinii |
|

5 metode simple prin care poți susține sănătatea mintală a angajaților tăi

Starea de sănătate mintală poate avea un impact negativ asupra performanțelor unei companii.
 aboneaza-te
Simona-Nicolaescu-Dynamic-HR-Psihoterapie-Coaching-Wellbeing-Lifefit-Stressbreak-privare-somn2

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor, aproximativ 80% dintre adulții cu depresie au raportat cel puțin o anumită dificultate în muncă din cauza simptomelor cauzate de depresie.

Din păcate, tulburări precum anxietatea și depresia sunt adesea nedetectate luni sau chiar ani. În special, în societatea de astăzi în care subiecte ca acestea sunt luate în derâdere sau sunt considerate subiecte tabu.

Rezultatele unui studii realizate de Dynamic HR, în 2018 și 2019, arată că:

  • 93% dintre angajații români au momente în care se simt deprimați.
  • 91% nu au răbdare în relația cu ceilalți.
  • 73% nu pot vorbi deschis despre propriile stări atunci când sunt triști.
  • 69% ar apela la un psiholog pentru a-i ajuta să treacă peste anumite perioade stresante din viața lor.

Din păcate, aceste probleme există, sunt reale și trebuie tratate la fel cum tratăm orice altă problemă de sănătate fizică. Acestea nu vor trece de la sine, continuând în același mod sau ignorând problema.

Iată 5 metode simple prin care să îți sprijini colegii cu privire la bunăstarea mentală:

  1. Creșterea conștientizării

Oferă angajaților acces la educație și resurse de la specialiști în domeniul sănătății mintale. Angajații pot primi informații utile legate de sănătatea mentală, depășirea unei situații dificile sau chiar ghidaje audio prin intermediul newsletter-ului intern. De asemenea, se poate alege o zi pe săptămână în care să fie organizate diferite cursuri deschise legate de gestionarea situațiilor stresante sau chiar sesiuni individuale de lucru alături de un psihoterapeut.

  1. Încurajarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală

Echilibrul dintre cele ”două lumi” este un aspect esențial al unui mediu de muncă sănătos, iar angajatorii își pot sprijini angajații oferind flexibilitate în ceea ce privește programul de muncă. Cercetările arată că programul flexibil de muncă ajută la menținerea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, șansa de a evita traficul, dar și posibilitatea de a fi prezent la programările medicale – toate acestea fiind importante pentru cei care se confruntă cu boli mentale.

  1. Dezvoltarea unor politici pentru sănătatea mintală

Un ajutor uriaș venit din partea companiilor este reprezentat de implementarea politicilor pentru sănătatea mentală. De exemplu, acestea pot preveni discriminarea (inclusiv, intimidarea și hărțuirea), pot preveni stigmatul în jurul depresiei la locul de muncă sau pot oferi zile libere suplimentare pentru tratarea problemelor de sănătate mintală. Discută deschis cu angajații și vezi care este cea mai bună opțiune pentru compania ta.

  1. Implementarea unor chestionare de evaluare

Angajatorii pot încuraja participarea la chestionare de evaluare online și anonime. În acest mod, angajații descoperă elemente precum, propriul nivel de stres, factorii stresori, predispozițiile către anxietate, depresie, etc., iar angajatorii pot pune la dispoziție, în funcție de rezultatele colective, o serie de beneficii.

  1. Monitorizarea implicării angajaților

Angajatorii ar trebui să acorde o atenție sporită sondajelor de engagement. Majoritatea companiilor examinează atitudinile angajaților pentru a vedea cum percepe fiecare angajat munca și locul de muncă, dar puțini sunt conștienți de cât de important este angajamentul ca factor de prevenire al problemelor de sănătate. Nivelul de implicare este cea mai bună măsură individuală a managerilor de bunăstare organizațională. Când oamenii sunt implicați, entuziaști, pozitivi și mândri de a fi membrii organizației reprezintă o bunăstare pozitivă.

Acum, mai mult ca oricând, este esențial să educăm angajații cu privire la resursele privind sănătatea mentală pentru a evita riscul de burn-out, căderile mentale și chiar pentru a reduce riscul de suicid. Companiile care investesc în sănătatea mentală a oamenilor și stimulează dialogul deschis cu privire la problemele de sănătate mentală vor crea un loc de muncă pozitiv și un loc în care oamenii doresc să lucreze.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii