În primele luni de viață ale copilului, suzeta este un adevărat aliat al părinților, în încercarea lor de a-și liniști pruncul care nu se mai oprește din plâns. Mulți își pun întrebarea cum este posibil ca niște suzete ieftine să calmeze imediat copilul, în timp ce toate strădaniile părinților nu au dat niciun rezultat. Explicația este simplă și constă într-un reflex al copiilor care generează secreția unor substanțe la nivelul creierului, ce îl liniștesc pe micuț atunci când suge. Din același motiv, copiii mici își sug și degetele, apelând la această soluție atunci când cresc și părinții încearcă să îi dezvețe de suzetă. Acum, că ai aflat secretul suzetei, iată ce ar trebui să mai știi:
Nu insista dacă pruncul refuză
Chiar dacă pare că pruncul a făcut o adevărată pasiune pentru suzetă, sunt momente în care, pur și simplu, nu are chef de ea. În astfel de situații, este zadarnic să încerci să-l liniștești cu suzeta, chiar dacă plânge sau este indispus. Dacă insiști, îi vei accentua această stare și situația se înrăutățește. Dacă vezi că respinge suzeta, respectă-i alegerea și apelează la altă modalitate pentru a-l calma. Când va dori suzeta, va avea el grijă să o ceară și să-ți dea de înțeles ce vrea.
Păstrează suzeta curată
O suzetă trebuie sterilizată la fel ca și biberoanele pentru că, altfel, poate transmite boli sau infecții. Între sterilizări, suzeta se spală sub jet de apă fierbinte, operațiune care trebuie efectuată o dată pe zi, cel puțin. Este total contraindicată practica folosită de unii părinți, care folosesc „metoda rapidă” de a curăța suzeta cu propria gură. În acest mod, nu fac decât să înlesnească trecerea bacteriilor și virusurilor de la ei la copii. În plus, cercetări recente au relevat că o astfel de practică favorizează și apariția cariilor la scurt timp după ce copilului îi ies primii dințișori.
Folosește suzeta la ora de culcare
Folosirea suzetei are un efect relaxant pentru copil, de aceea, este foarte eficient să o folosești înainte de culcare. După ce ai pregătit copilul pentru somn și l-ai așezat în pătuț, oferă-i suzeta și rămâi lângă el până când adoarme. Nu-ți face griji dacă, la un moment dat, suzeta îi scapă din gură. Asta înseamnă că deja și-a făcut efectul și nu mai e nevoie de ea.
Nu lega suzeta de gâtul copilului
Unii părinți apelează la această metodă pentru ca suzetele să nu se piardă, însă, nu conștientizează pericolul la care își expun copiii. Lăsat nesupravegheat, pruncul se poate sufoca din cauza șnurului sau a lănțișorului de care este agățată suzeta, iar urmările pot fi tragice.
Există sisteme mult mai sigure, care permit prinderea suzetei de haine. De obicei, acestea se vând odată cu suzeta. Normele de siguranță prevăd ca panglica, șiretul sau lănțișorul care se prinde de haină nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 35,5 centimetri.
Oferă-i suzeta doar între mese
Suzeta nu trebuie să fie folosită ca un substitut pentru mese și nici ca pretext pentru întârzierea acestora. Hrănește copilul ori de câte ori îi este foame și oferă-i suzeta doar între mese, atunci când știi sigur că nu îi este foame. De asemenea, nu este o idee bună să înmoi suzeta în miere, sucuri sau alte alimente dulci, pentru a o face mai atractivă pentru copil. E posibil să reușești acest lucru, însă, astfel crești riscul ca puiul să dezvolte carii.
Ține cont și de faptul că, oricât de folositoare ar fi suzeta, aceasta nu trebuie și nici nu poate înlocui gesturile de afecțiune și interacțiunea dintre părinte și copil.