Cautare
, Contributor

Modă |
|

5 licitații de modă celebre și poveștile din spatele lor

Astăzi,  mai mult ca oricând, avem la dispoziție nenumărate modalități de a oferi plus valoare unei piese vestimentare – fie că cineva îi face o recomandare pe social media, sau o poartă pe covorul roșu, sau apare într-un videoclip.
White House dinner, Washington DC, America - 09 Nov 1985

Dar, când în lume există atât de multe celebrități și oportunități de a promova o ținută sau de a o cumpăra direct de pe eBay, este nevoie de ceva cu adevărat special pentru a-l determina pe cumpărător să-și comande piesa favorită la un preț cu mult mai mare, în cadrul unei licitații.

Reprezentații de la casele Christie’s sau Kerry Taylor Auctions caută piese emblematice – obiecte cu care cumpărătorul s-a identificat în proporție de sută la sută sau au obținut atenție mass-media globală. Singurul lucru pe care îl au în comun piesele prezentate în această listă este că în spatele lor a existat o poveste. Nu a fost niciodată vorba doar despre o rochie.

De la celebra rochie ”Travolta” a prinţesei Diana, până la proiectul universitar al Ducesei de Cambridge de 78.000 de lire, iată 5 articole care s-au vândut în unele dintre cele mai memorabile licitații de modă din toate timpurile.

Rochia „Travolta” a prințesei Diana

Un detaliu amuzant despre prințesa Diana este că i-a plăcut să danseze. În 1985, ea a dansat cu actorul din fimul Grease, John Travolta, în timpul unui banchet oficial la Casa Albă, organizat de preşedintele american Ronald Reagan. Prințesa Diana a purtat atunci o rochie de seară din catifea albastră, creaţie a designerului Victor Edelstein.

Fotografiile care au surpins dansul celor doi au apărut pe primele pagin pagini ale publicațiilor din întreaga lume, ținuta prințesei devenind emblematică. Când a fost scoasă la vânzare, în 2019, de către licitatorul britanic Kerry Taylor, rochia a primit o estimare de 350.000 de lire sterline, cu un preț de rezervă de 200.000 de lire sterline. În mod surprinzător, rochia nu și-a găsit atunci cumpărătorul. Aceasta a fost vândută ulterior către trustul Palatelor Regale Istorice contra sumei de 264.000 de lire sterline. În ciuda faptului că a fost una dintre cele mai apreciate rochii ale Dianei, nu a reușit să fie cea pe care cineva să și-o dorească.

Rochia „Happy Birthday Mr President” purtată Marilyn Monroe

Marilyn Monroe a avut apariții extraordinare, atât pe ecran, cât și în afara ecranului. Unele dintre cele mai faimoase rochii ale sale au continuat să vândă în cadrul licitaților, având un succes uriaș în rândul fanilor.

Rochia albă pe care a purtat-o în filmul din 1955 The Seven Year Itch a fost vândută cu 2,8 milioane de lire sterlin, în 2011. Cu toate acestea, rochia pe care Marilyn Monroe a purtat-o la Madison Square Garden în 1961, la aniversarea de 45 de ani a preşedintelui Americii de la acea vreme, John F Kennedy, când actriţa i-a cântat “Happy Birthday Mr President”, a bătut recordul.  Creaţie a designerului Jean Louis, rochia din mătase ţesută este încrustată cu strasuri în formă de perlă şi are aplicaţii de paiete.

Rochia fost vândută de mai multe ori, cel mai recent în 2016, cu 3,87 milioane de lire sterline, ceea ce a făcut-o cea mai scumpă rochie vândută vreodată la o licitație.

Rochia Ascot din filmul ”My Fair Lady”

Rochia din dantelă albă a Elizei Doolittle (rol jucat de Audrey Hepburn) a inspirat mulți călăreți după lansarea filmului regizat de George Cukor, My Fair Lady, în 1964. Pentru necunoscători, filmul este bazat pe piesa lui George Bernard Shaw „Pygmalion” şi a fost recompensat cu opt premii Oscar. Ținuta Ascot, formată din rochie şi pălărie, este o creație a lui Cecil Beaton, reprezentând un adevărat simbol pentru Hollywood-ul anilor 1960 – 2011. În 2011, rochia a fost vândută la licitație cu aproximativ 3,5 milioane de lire sterline.

Rochia din ”Breakfast at Tiffany’s” purtată de Audrey Hepburn

Casa de modă a lui Hubert de Givenchy este sinonimă cu Audrey Hepburn. Actrița a fost muza americană pentru un designer de lux de origine franceză (o mișcare pe care Meghan, ducesa de Sussex, o va replica într-o zi). Una dintre cele trei rochii din satin negre pe care prietenul său Hubert de Givenchy i le-a creat  pentru aparițiile din filmul ”Breakfast at Tiffany’s” (1961) a fost scoasă la licitație în 2006 și a obținut de șase ori prețul estimat, fiind vândută cu 467.000 de lire sterline unui cumpărător anonim. În perioada licitației, actrița Natalie Portman a împrumutat rochia, purtând-o la shooting-ul pentru coperta revistei Harper’s Bazaar, crescând și mai mult valoarea acesteia.

Rochia de Oscar a lui Gwyneth Paltrow

În 1999, Gwyneth Paltrow a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, datorită rolului din filmul „Shakespeare In Love”, purtând atunci o rochie roz pastel semnată de Ralph Lauren. Următorul an, Gwyneth Paltrow a ales o ținută neutră, din colecția Calvin Klein, pe care tocmai a donat-o în cadrul proiectului #AllInChallenge, care o va licita în vederea strângerilor de fonduri pentru lupta împotriva crizei Covid-19 din America. Ea a numit-o „o rochie OK”, dar a adunat  26.250 de dolari până acum. Gwyneth Paltrowa spus că va oferi personal rochia celui care va câștiga licitația (evident, după ridicarea restricțiilor de  circulație).

Sursă articol: TheTelegraph.co.uk

Sursa foto: Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii