FacebookTwitterLinkedIn

De asemenea, a cumpărat inclusiv 500 de hectare din terenurile defrisate, pe care a început imediat reconstrucția ecologică. Banii investiți în acest proiect provin din fondurile europene, prin programul Life, dar și din fondurile obținute de la diferite organizații non-guvernamentale cu activități în domeniul protecției mediului.

Fundația Conservation Carpathia (FCC), fondată în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști, are ca scop oprirea tăierilor ilegale de pădure, dar în același timp și conservarea unei suprafețe mari a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate. Suprafața de pădure aflată în custodia FCC cuprinde Valea Superioară a Dâmboviței și parțial bazinul Râul Târgului.

Ceea ce i-a determinat pe membrii asociației să desfășoare acest proiect a fost situația alarmantă cu care se confruntă România în ceea ce privește numărul cazurilor de tăieri ilegale de pădure din țară, care a crescut de la an la an, conform unui studiu realizat de Greenpeace România. Dacă în perioada 2009-2010 numărul cazurilor de tăieri ilegale pe zi era de aproximativ 28, în perioada 2013-2014 numărul lor a crescut la 62 de cazuri pe zi. Județul cel mai afectat de aceste tăieri de pădure ilegale este Argeș, cu 5.851 de cazuri, urmat de Bacău, cu un total de 3.538 de cazuri și Mureș, cu 3.351 cazuri. Volumul de lemn tăiat ilegat a crescut, cu precădere, în județele Cluj, Alba și Maramureș. Deși au înregistrat un număr mai mic de cazuri de tăieri ilegale față de alte județe, s-a constatat, însă, cel mai mare volum mediu per caz. Astfel că, la nivelul celor trei județe, se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național în perioada 2013-2014, județul Cluj înregistrând 37 % din total, Alba 23% și Maramureș 18%.

Întrucât România deține aproximativ două treimi din ultimele păduri virgine ale Europei, ce adăpostesc numeroase specii de animale, precum lupi, urși și râși, fundația își dorește, de asemenea, conservarea și monitorizarea vieții sălbatice, iar în acest sens au fost investiți aproximativ 300.000 de euro.

La finalul acestui program, fundația dorește ca proprietatea terenurilor sale să se întoarcă în domeniul public, în regim de protecție permanentă, sub forma unui parc național, precum Yellowstone din America. Membrii acesteia au estimat un cost total al proiectului de aproximativ 380 de milioane de euro.