FacebookTwitterLinkedIn

Tehnologia reprezintă astăzi un aliat al unui număr din ce în ce mai mare de angajați, cu atât mai mult în noile condiții de viață. Astfel, o serie impresionantă de companii își reorganizează grupurile de lucru, permițându-le angajaților să-și continue activitatea din confortul propriei locuințe. Noua realitate vine, însă, cu unele provocări demne de luat în considerare.

Lucrul de acasă presupune o gestionare cu totul nouă a spațiului personal, mai cu seamă atunci când ai pe lângă tine familia și copiii – obișnuiți a fi, de obicei, în centrul atenției adulților, aceștia vor continua să-ți solicite, aproape permanent, atenția. Dar cum să faci față acestui nou tip de provocare? Urmărește rândurile de mai jos și vei afla câteva tehnici de a rămâne productiv inclusiv de acasă, cu cei mici alături.

Reactează și implementează un plan al zilei.

Este esențial ca in fiecare zi de lucru să ai o imagine clară asupra obiectivelor de atins și, în funcție de necesități, să stabilești intervalele orare pentru copii – trezirea, mesele, joaca, activitățile de studiu, odihna – și perioadele în care să lucrezi efectiv, să interacționezi telefonic sau prin video-conferințe.

Cel mai mare beneficiu al lucrului de acasă este flexibilitatea orarului. Ai astfel posibilitatea ca în pauzele dintre activitățile copiilor, dimineața devreme sau seara târziu când aceștia dorm, să poți recupera orele de lucru. Este o perioadă grea pentru fiecare dintre noi și cei mai mulți dintre manageri înțeleg perfect eforturile pe care părinții le fac pentru a continua eficiența muncii, în ciuda tuturor provocărilor de zi cu zi.

Fiecare zi este altfel acasă, alături de copii, de aceea implementarea și respectarea unui plan reprezintă salvarea tuturor. După ce reușiți să atingeți acest deziderat, cei mici vor înțelege importanța de a-și lăsa părinții să lucreze și vor ajuta îmbrățișând disciplina programului zilnic.

Exploatează momentele de respiro!

La o primă vedere, pare dificilă adoptarea unei severități impuse de activitatea solicitantă, dar împăcarea celor două vieți pe care trebuie să le trăiești în paralel presupune mici compromisuri inevitabile. Vei constata astfel că uneori planurile se respectă, însă de multe ori copiii au „agenda” lor și, oricât ai încerca să le explici, va fi foarte greu să-i ții la distanță pentru a putea lucra. Unul dintre eforturile constante trebuie să fie acela de a te concentra și de a lucra în scurtele intervale de timp în care cei mici ațipesc, se joacă afară, mănâncă sau fac orice le captează atenția.

Oferă-le copiilor distracții.

Dacă în familie sunt cel puțin doi copiii, șansele de a putea avea pauze de lucru cresc exponențial, mai ales dacă atenția celor mici este captată de activități interesante. Unul dintre cele mai facile moduri prin care copiii pot fi ținuți ocupați este practicarea de activități creative – desen, pictură, lectură – și hobby-uri, precum confecționarea de obiecte din diferite materiale. Există numeroase magazine, chiar în mediul online, care au o ofertă bogată orientată pe rechizite școlare, artă și hobby și care furnizează instrumentarul necesar.

Atragerea celor mici în asemenea proiecte oferă un dublu avantaj: asigură o perioadă mare de timp în care devin ocupați și le oferă oportunitatea de a crea ceva special, prin care să-și impresioneze părinții. Astfel poți pune accentul pe dezvoltarea abilităților, a încrederii în propriile forțe, precum și pe interacțiunea care le evidențiază munca și creativitatea.

Păstrează-ți calmul și bunătatea!

Oricât de dificile ar fi momentele de peste zi, este esențial ca în relația cu cei mici să-ți păstrezi calmul și atitudinea binevoitoare. Atitudinea nervoasă la adresa lor este contraindicată pentru că, spre deosebire de adulți, ei nu pot înțelege de ce persoanele în care au cea mai mare încredere îi îndepărtează brutal.

Cel mai potrivit este să le explici faptul că este important să poți lucra în liniște, la fel cum lor le place să urmărească un desen animat fără a fi întrerupți sau deranjați. Dat fiind că trăim în epoca tehnologiei, există și această modalitate – mai puțin recomandată de pediatri – de a „conecta” copiii la activități online. Specialiștii din întreaga lume recomandă cu tărie limitarea timpului de expunere a copiilor la ecrane și tehnologie, de aceea este mai sănătos pentru ei să interacționeze în mod direct, prin diverse metode pe care le puteți stabili în prealabil.