Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Leadership |
|

4 lucruri pe care să nu le faci niciodată la un interviu

Atunci când se pregătesc pentru un interviu, cei mai mulți candidați își pun la punct CV-ul, își evaluează experiența profesională și încearcă să anticipeze toate întrebările pe care le-ar putea pune recrutorul. Însă acestea nu sunt singurele lucruri care contează atunci când vrei să faci o impresie bună și să îți crești șansele de a obține jobul respectiv.

Dacă lista bunelor practici la un interviu poate fi interminabilă, la capitolul lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată ea se restrânge la câteva detalii esențiale. Chiar și o mică greșeală, mai ales într-o etapă avansată a procesului de recrutare, îți poate pune în pericol șansele de a câștiga jobul, așa că iată ce ar trebui să eviți întotdeauna:

Ținutele casual, indiferent de postul pentru care aplici

Multe companii le permit angajaților să poarte ținute casual, în special în domeniile care nu necesită interacțiunea directă cu clienții. Însă acest lucru nu înseamnă că la interviu ar trebui să te îmbraci în blugi și tricou. Prima impresie contează enorm, iar ținuta este unul dintre principalele criterii după care recrutorul își face o părere despre tine. Ca regulă generală, femeile ar trebui să evite ținutele prea decoltate sau mulate, fustele scurte, maiourile cu bretele subțiri, dar și pantofii decupați. O ținută office este ideală pentru a inspira profesionalism și seriozitate.

Bărbații pot merge la sigur dacă adoptă o ținută smart-casual, în care să se simtă în largul lor. Ca să îți faci o idee despre cum ar trebui să arate o ținută de interviu, aceste imagini cu sacouri de barbati te pot inspira să îți compui outfit-ul ideal. După cum vezi, aceste tipuri de ținute sunt ușor de purtat, chiar și de cei care nu sunt obișnuiți să se îmbrace zilnic la costum.

Întrebările legate de șansele tale de a obține jobul

Poate că acest detaliu pare evident, însă mulți candidați nu se pot abține să îi pună intervievatorului întrebări de tipul: „care sunt șansele mele să obțin acest post?” sau „credeți că sunt potrivit pentru acest post?”. În primul rând, nu vei obține niciodată un răspuns 100% sincer, și asta din mai multe motive. Recrutorul trebuie să vadă toți candidații înainte de a decide care este cel mai bun pentru jobul respectiv sau mai are nevoie de timp pentru a reflecta asupra experienței tale sau a modului în care a decurs interviul. Chiar și atunci când intervievatorul și-a făcut deja o părere despre tine, nu te poți aștepta ca acesta să îți spună direct că vei obține jobul sau nu.

Un candidat care are încredere în el însuși și se simte stăpân pe propriile emoții nu va pune niciodată astfel de întrebări. Iar dacă se întâmplă să nu primești jobul, poți încerca să soliciți un feedback (unele companii îl oferă) prin care să afli unde ar trebui să te îmbunătățești și ce poți face mai bine pe viitor.

Să răspunzi la întrebări cu da sau nu

Chiar și întrebările închise ale recrutorului ar trebui să primească un răspuns puțin mai elaborat decât un „da” sau „nu”. Acest lucru este valabil inclusiv atunci când ți se pune o întrebare legată de ceva ce nu știi. Spre exemplu, dacă recrutorul te întreabă dacă știi să lucrezi într-un anumit program pe care tu nu îl cunoști, răspunsul corect este „nu este ceva ce am mai folosit până acum, dar învăț rapid”. Continuă apoi prin a da un exemplu de situație în care ai fost nevoit să te adaptezi rapid sau să înveți un lucru și ai reușit cu succes, într-un timp scurt.

Să fii de acord cu tot ce spune intervievatorul

Din dorința de a le face pe plac recrutorilor, mulți candidați au tendința de a nu-i contrazice pe aceștia, indiferent ce ar spune. Însă aceasta poate fi o greșeală din mai multe motive. În primul rând, intervievatorul îți poate testa cunoștințele spunând unele lucruri și așteptându-se să îi atragi atenția că greșește și să îi oferi soluția corectă. În al doilea rând, trebuie să ai în vedere că un recrutor va vedea mai mulți candidați, iar cei care vor face o impresie memorabilă sunt cei care vor avea șanse mai mari să treacă în etapa următoare.

De aceea, este mai bine să îți afișezi personalitatea și să spui ce gândești, chiar dacă acest lucru s-ar putea să fie în dezacord cu viziunea intervievatorului. Un candidat care îți dă de gândit sau care îți aduce argumente noi în favoarea opiniilor sale este unul care va lăsa, cu siguranță, dacă nu o impresie bună, atunci măcar una memorabilă, de care recrutorul își va aduce ușor aminte.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii