Cautare
, Staff

Lifestyle |
|

4 fenomene astronomice de văzut până la sfârșitul lui 2017

Astronomia este singura pasiune în care chiar te întâlnești cu idolii tăi. Aceștia sunt stelele (nu starurile), meteorii și planetele, iar întâlnirea cu ei este mai mult decât ușoară: trebuie doar să privești cerul când trebuie și unde trebuie. Când spun „privești” nu mă refer la utilizarea unui telescop, ci doar la ridicarea ochilor pe care îi folosești chiar acum pentru a citi acest text. Fii atent la rândurile care urmează. Dacă le înțelegi - și nu este greu - vei putea vedea foarte ușor ceva mai frumos decât orice rând din Excel. de Adrian Șonka
Adrian Shonka

1. Între 2 și 10 octombrie 2017: Marte și Venus

Va trebui să te trezești dimineața, dar nu ca să mergi la serviciu, ci pentru a vedea două planete strălucitoare pe cer: Venus și Marte. Venus este cea mai strălucitoare dintre cele două, dar Marte are și o culoare: este portocaliu. Dacă vrei să le vezi, o poți face în intervalul 2-10 octombrie, când se vor afla în același loc pe cer. Cerul știi unde este, eu îți voi spune doar locul și ora.

Trebuie să privești înspre răsărit, adică înspre direcția din care răsare Soarele. Nu este foarte greu: trebuie doar să știi care este Soarele și din ce direcție răsare acesta acolo unde te afli. Eu estimez că vei privi de acasă, așa că urmărește răsăritul Soarelui și vei ști în ce direcție să privești când încă nu s-a luminat de zi.

Ora este importantă. Dacă te uiți prea devreme, planetele nu au răsărit. Dacă te uiți prea târziu, este prea multă lumină și nu se mai văd. Pe Venus&Marte, în perioada indicată, îi poți vedea de la ora 5:50 (dimineața), până la 7. Cel mai bine este la ora 6:30, când nu este nici prea lumină și planetele sunt destul de sus pe cer. Nu privi în sus, ci înspre orizont. Vei vedea două stele strălucitoare, care nu pâlpâie. Cea strălucitoare va fi Venus, iar cealaltă… Care o fi cealaltă?

2. Între 11 și 15 noiembrie: Venus și Jupiter

Dacă tot ai devenit specialist în planete, ce-ar fi să mai vezi una? Direcția de privit este aceeași ca și mai sus, dar ora este diferită. Și ziua, și luna.

Privește înspre est, în jurul orei 7:30, și le vei vedea de data asta pe Venus și Jupiter (Venus este mai strălucitoare). Planetele se vor afla cel mai aproape una de alta în zilele de 12, 13 și 14 noiembrie, exact când mergem noi la serviciu.

3. Noaptea de 13 spre 14 decembrie: Geminidele

În zilele de azi, oamenii își pun dorințe pe orice: pe fructe, lângă fântâni sau pe poduri, dar obiectul „omologat” pentru îndeplinirea dorințelor este steaua căzătoare.

Vei avea ocazia să vezi o mulțime într-o singură noapte, dacă reziști destul frigului din decembrie, mai exact în noaptea de 13 spre 14. Cade foarte bine, când nu merge nimeni la serviciu: miercuri spre joi.

În noaptea aceea, Pământul va trece printr-un nor de mici fragmente care provin de la un asteroid, firele de praf neavând altceva de făcut decât să ionizeze aerul. Aerul dă lumină când un obiect se deplasează cu viteză prin el. Meteorii despre care vorbim au o viteză de 35 km/s – adică ar ajunge de la București al Ploiești în aproape două secunde.

Atunci când aerul dă lumină, vom vedea o dâră luminoasă pe traiectoria meteorului, o „stea căzătoare”. Trebuie doar să găsești un loc în care poți sta întins să privești spre cer timp de minim o oră. Cel mai bine este după miezul nopții, când câteva zeci de stele căzătoare vor trece prin fața ochilor tăi și îți vei putea pune zeci de dorințe care nu se vor îndeplini.

4. 31 decembrie, ora 2 dimineața: Luna îl acoperă pe Aldebaran

Iată o metodă de a sărbători anul nou înaintea tuturor: observarea dispariției unei stele în spatele Lunii.

Ieși din casă în noaptea de 30 spre 31 decembrie și privește Luna la ora două dimineața. Vei vedea în stânga sus față de ea, foarte aproape, o stea. Este Aldebaran, cea mai strălucitoare stea din constelația Taurus, care va fi în următoarele minute acoperită de Lună.

Luna se mișcă foarte repede pe cer, străbătându-și diametrul aparent în aproape o oră, iar orice stea care se află în calea ei dispare și apare. Acum i-a venit rândului lui Aldebaran. Privește Luna la ora două, dar nu mai târziu, și vei vedea cum se apropie de stea. La un moment dat, nu spun exact când, dar nu prea departe de fix, Luna o va acoperi. Fenomenul se numește ocultație, iar steaua nu va rămâne dispărută, ci va apărea după aproape 40 de minute.

Gândește-te acum și la ce vor vedea Aldebaranienii: Luna va trece peste Pământ.

Cer senin!

 

Text scris de Adrian Șonka, coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București și lector al Fundației Calea Victoriei unde îl puteți întâlni la Cursul de Astronomie.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii