Cautare
, Contributor

Forbes.com

Servicii financiare |
|

4 din 10 români deţin un card bancar

73. MasterCard
În 2008, după declanşarea crizei, piaţa bancară din Europa Centrală si de Est a scăzut sever, dar a cunoscut o oarecare revenire în 2010. Odată cu ultimele evoluţii economice din întreaga Europă, dar şi cu creşterea datoriilor multor ţări din timpul crizei, experţii s-au aşteptat să vadă o nouă scădere. Situaţia poate evolua însă diferit.

În ciuda situaţiei economice dificile, există şi segmente care au mers ceva mai bine. Studiul GfK FMDS remarcă o tendinţă ascendentă a procentului populaţiei bancarizate pentru ţările din regiune. Deşi creşterea a fost stopată în 2008, putem vorbi din nou despre o revenire vizibilă începând de anul trecut. În medie, 74% din populaţia ţărilor CEE aveau o relaţie cu cel puţin o bancă. Această cifră a crescut în 2010 până la 80% şi este de aşteptat să crească în continuare.

Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent.

România nu se află printre ţările fruntaşe la acest capitol, gradul de bancarizare situându-se la doar 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani.

Dacă ne referim la folosirea produselor bancare în ţările din regiune, observăm o evoluţie bună a penetrării conturilor curente. Numărul acestora a scăzut drastic în 2008 (la aproximativ 41%), în timp ce anul trecut au ajuns la 47%. În prima jumătate a acestui an, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent.

Cel de-al doilea segment a cărui evoluţie a început să fie pozitivă este cel al cardurilor. Deşi principiul “Cash-ul este rege” este încă foarte răspândit în Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune. La noi, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit.

GfK, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare de piaţă din lume, colectează în fiecare an, încă din anul 2000, date importante despre evoluţia sistemului bancar şi cel al asigurărilor în pieţele CEE pentru studiul Financial Market Data Services (FMDS), un studiu care măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria şi România.

Eşantionul celor chestionaţi în România este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel naţional, iar datele sunt valabile pentru prima jumătate a anului 2012. Aceste informaţii sprijină partenerii de afaceri GfK în procesul de înţelegere a pieţei locale şi regionale, pentru a lua deciziile potrivite mai ales în contexte instabile de piaţă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii