Cautare
, Contributor

Licitații |
|

35 de dolari pentru un vas de porțelan care valorează cel puțin 300.000

Un vas de porțelan, cumpărat cu 35 de dolari la o vânzare de vechituri în Connecticut, s-a dovedit a fi un artefact din timpul dinastiei chineze Ming, cu o valoare estimată între 300.000 și 500.000 de dolari.  
download

Uneori e surprinzător ce poți găsi în bătătura omului. Anul trecut, un pasionat de antichități din New Haven, Connecticut, s-a oprit întâmplător să arunce o privire la obiectele scoase la vânzare în curtea unui localnic. I-a aras atenția un bol de culoare albă, de aproximativ 16 cm diametru, decorat cu desene florale în albastru cobalt.

Cumpărătorul a plătit cei 35 de dolari ceruți de vânzător și apoi a trimis fotografiile cu vasul la casa de licitații Sotheby’s, solicitând o evaluare. „Ne-a fost clar imediat că aveam în față un obiect aparte. Stilul picturii, forma bolului, până și nuanța de albastru sunt specifice porțelanului chinezesc din secolul al XV-lea”, spune Angela McAteer, șefa departamentului de artă chineză de la Sotheby’s. „Este un obiect din perioada timpurie a dinastiei Ming.”

Specialiștii casei de licitații au stabilit că obiectul datează din anii 1400, din timpul domniei Împăratului Yongle, al treilea suveran al dinastiei Ming, și a fost realizat pentru curtea imperială. „Este chintesența porțelanului Yongle”, spun reprezentanții Sotheby’s, potrivit cărora bolul este unul dintre cele șapte astfel de piese care au rezistat trecerii timpului. Celelalte șase se află în muzee din Taipei, Londra și Teheran.

Prețiosul vas va fi pus în vânzare pe 17 martie, în cadrul licitației de artă chineză organizate de casa Sotheby’s la New York.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii