Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

3,3 miliarde de dolari americani a atras România de pe piețele externe de capital

România a atras 3,3 miliarde de dolari americani de pe pieţele externe de capital, după doi ani în care țara noastră a lipsit de pe această piaţă, anunță Ministerul Finanţelor Publice.  
 aboneaza-te
dolari

Suma reprezintă cel mai mare volum atras în dolari, fondurile aferente tranzacţiei fiind încasate marţi, 14 iulie, mai precizează ministerul, transmite Agerpres.

“Emisiunea de euroobligaţiuni lansată în data de 7 iulie 2020 de Ministerul Finanţelor Publice s-a bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor, România revenind pe piaţa USD pentru prima oară din 2018. Tranzacţia a reconfirmat poziţia României de emitent suveran sofisticat pe pieţele externe de capital, printre punctele de interes ale emisiunii numărându-se: prima tranzacţie de euroobligaţiuni denominată în USD realizată de România în 2020, cu o tranşă dublă, 10 ani lung în sumă de 1,3 miliarde USD şi 30 ani lung în sumă de 2 miliarde USD, după cele două tranzacţii realizate în prima jumătate a anului care au fost denominate în EUR. Este prima tranzacţie în USD realizată de România după 2 ani de absenţă de pe această piaţă, fiind cel mai mare volum atras de pe pieţele externe de capital în dolari americani”, se arată într-un comunicat al instituției citat de Agerpres.

Totodată, a fost consemnată o reducere consistentă a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 25 de puncte de bază.

S-a înregistrat o cerere foarte mare din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 8 miliarde de dolari), dar şi la închiderea tranzacţiei când nivelul a fost record, de 7,4 miliarde de dolari, se mai arată în comunicat.

“Succesul recentei tranzacţii denotă interesul investitorilor în titlurile emise de România în dolari americani, precum şi încrederea acestora în capacitatea de răspuns a ţării noastre în faţa crizei generate de pandemia COVID-19 şi în planul de relansare economic pe termen mediu al actualului Guvern. Împrumutul va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice”, a declarat Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice.

Valoarea totală a emisiunii a fost de 3,3 miliarde de dolari, cu o subscriere finală de 7,4 miliarde de dolari, prin participarea unui număr de peste 400 de investitori.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde de dolari cu maturitatea de 10 ani lung, cu un randament de 3,045% şi o rată de dobândă de 3,00% pe an şi două miliarde de dolari cu maturitatea de 30 ani lung, cu un randament de 4,00% şi o rată de dobândă de 4,00% pe an.

Distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 10 ani lung (cu scadenţă la 14 februarie 2031): 

Marea Britanie 39%, 

SUA 27%,

România 10%, 

Restul CEE 2%, 

Germania 4%, 

Austria/Elveţia 4%, 

Benelux 3%, 

Ţările Nordice 2%, 

Sudul Europei 2%, 

Franţa 1%, 

Asia 3%, 

restul lumii 3%.

Pentru maturitatea de 30 ani lung (cu scadenţă la 14 februarie 2051):

 SUA 37%, 

Marea Britanie 29%, 

România 3%, 

Restul CEE 1%, 

Germania 4%, 

Austria/Elveţia 6%, 

Benelux 4%, 

Ţările Nordice 1%, 

Sudul Europei 2%, 

Asia 11% , 

restul lumii 2%.

Distribuţia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 10 ani lung a fost preponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 68%, 10% către bănci comerciale şi private, 14% către fonduri de pensii şi companii de asigurări şi 6% către fonduri de investiţii.

Pentru maturitatea de 30 ani lung, distribuţia în funcţie de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 67%, bănci comerciale şi private 3%, fonduri de pensii şi companii de asigurări 19% şi fonduri de investiţii 9%.

Tranzacţia a fost intermediată de Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, HSBC Bank plc, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc şi Raiffeisen Bank International AG.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii