FacebookTwitterLinkedIn

Piata artei are şanse să crească, în condiţiile în care, în fiecare an, un număr de 300 de cursanţi termină cursurile de intreoducere în lumea artei de la Institutul de Management al Artei. Acesta are aproximativ şase sesiuni pe an, cu circa 50 de participanţi la fiecare sesiune. Ei sunt investitori care vor să-şi diversifice portofoliul, participând ulterior la licitaţii de artă, dar şi „persoane care vor să se apropie de această zonă”, explică Manuela Plăpcianu, CEO Artmark şi unul dintre lectori. Ei află „cum cresc cotele anumitor artişti, ce înseamnă succesul, dar şi manipularea în acest domeniu”. „Sunt, în general reprezentanţi ai unor profesii liberale, bancheri, avocaţi, cu o medie de vârstă de 35 ani, oameni foarte ocupati. Am avut şi cursanţi din Chişinău”, spune Plăpcianu.  „Feedback-ul pe care l-am primit ne încurajează să continuăm, am organizat sesiuni şi în la Cluj şi Constanţa”.

Pe parcursul a trei zile, cursanţii află despre modul de funcţionare al pieţei de artă, iar cursul cuprinde teme din istoria artei, piaţa artei, principiile şi cadrul legal de tranzacţionare, rolurile instituţiilor. Sunt analizate investiţii de succes şi cazuri din lumea artei internaţionale.

Lectorii sunt specialişti renumiţi, precum Doina Păuleanu, istoric de artă şi directorul Muzeului de Artă Constanța, Pavel Şuşară, președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România, iar cursanţii se întâlnesc şi cu artişti. Cursurile nu necesită un anumit nivel de cunoștințe, pasiunea pentru artă fiind singurul criteriu obligatoriu pentru participanți. Absolvenţii primesc un Atestat de participare.

Institutul de Management al Artei a fost înființat în 2011 de către Artmark și ArtSociety.