FacebookTwitterLinkedIn

Alecsandra Raluca Drăgoi are în portofoliul ei, la doar 21 de ani, peste 40 de premii şi nominalizări în cadrul celor mai importante concursuri de fotografie organizate la nivel mondial. Anul trecut, ea devenea primul fotograf român care câştiga un trofeu la gala Sony World Photography Awards, la secţiunea ,,Youth”, cu fotografia numită ,,Cultură”. Aceasta surprinde un obicei popular românesc practicat în noaptea de Anul Nou – ,,Jocul Ursului”.

,,În această fotografie este vorba de un momentul decisiv, să fii la moment potrivit și să declanșezi. Mai mult de atât, această fotografie este aproape de inima mea, deoarece îmi aduce aminte de România, și de poporul meu”, explică Alecsandra Raluca Drăgoi.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Au urmat apoi o serie de alte premii, în cadrul unor concursuri precum: Ideas Fund Innovators, Art Graduate Prize sau cel organizat de Getty Images şi echipa SCA. Iar, recent, Travel Photography Competition 2015, concurs de fotografie organizat de revista National Geographic Traveler din Marea Britanie, care i-a acordat marele premiu pentru o fotografie realizată în Comăneşti, judeţul Bacău. Imaginea surprinde aceleaşi tradiţii de Anul Nou ce apar şi în cadrul fotografiilor premiate la gala Sony World Photography Awards.

,,Aceste întâmplări m-au încurajat foarte mult să continui promovarea României, fapt ce va continua foarte mult pe parcursul carierei mele. Sunt foarte strâns legată de poporul meu și îmi doresc să ajung la acel moment în care voi schimba ceva pentru România, mai ales din punct de vedere turistic și artistic”, mai spune tânăra fotografă. Ea s-a hotărât să studieze şi să facă fotografie la cel mai înalt nivel încă din clasa a 11-a şi a ales apoi să îşi urmeze studiile în afara ţării.

,,La vârsta de 18 ani am făcut pasul de a mă înscrie la o facultate de fotografie în Marea Britanie. Am urmat trei ani de facultate la Universitatea Portsmouth, iar după absolvire, în anul 2014, am decis să urmez un curs de master, la Londra, în cadrul Universității Westminster. Acest curs se axează pe partea de fotojurnalism și fotografie documentară”, povesteşte Alecsandra. La începutul acestui an, ea a primit premiul pentru studentul anului la categoria arte acordat de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

Află cine sunt tinerii care au apărut de-a lungul timpului în edițiile Forbes 30 sub 30

,,Noi, fotografii, obișnuim să ne iubim fotografiile mai mult decât toți ceilalți și, nu de puține ori, confundăm vibrația resimțită în raport cu o stare, întâmplare sau atmosferă pe care le-am trăit la momentul fotografierii. Voi încerca să nu cad în această capcană, deși este inevitabil. Am multe proiecte preferate, dar de fiecare dată este loc și de mai bine”, mărturiseşte Alecsandra, convinsă că mai e drum lung până la perfecţiune.

Cât despre planurile de viitor, ea îşi doreşte, probabil ca mai toţi fotografii, să ajungă în locurile neatinse ale acestei lumi pentru a-i putea surprinde feţele ascunse. Iar dincolo de studii, în prezent, este fotograf freelancer pentru publicaţia The Guardian.

ALECSANDRA RALUCA DRĂGOI, 21 DE ANI

FOTOGRAF freelancer

Tânăra fotografă româncă studiază la Londra, lucrează pentru The Guardian și a câștigat importante premii pentru fotografie, precum Sony World Photography Awards sau premiul Travel Photography Competition, acordat de National Geographic Traveler.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30