FacebookTwitterLinkedIn

„Nimic nu e imposibil” –așa s-ar putea rezuma întâlnirea dintre doi tineri arhitecți români, un oraș din Finlanda, un producător de componente metalice pentru construcții și ideea de Moș Crăciun. Întâmplător sau nu, este și tema spectaculosului proiect numit „Centrul Logistic al lui Moș Crăciun”, pe care l-au câștigat Alexandru Oprița (27 de ani) și Laurențiu Constantin  în cadrul concursului internațional de arhitectură „The Unbelievable Challenge”, organizat în 2014 de firma de firma Ruukki.

Ei au concurat cu 254 de arhitecți experimentați din toată lumea (9 birouri de arhitectură doar din România) și au devansat alți cinci finaliști, propunând un proiect inedit de centru logistic (unul real și funcțional, numele care face referire la Moș Crăciun fiind doar un truc de marketing).

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

Alexandru Oprița este cel care a avut inițiativa participării,  în doar șapte săptămâni a gândit proiectul, iar în trei zile l-a desenat, cu ajutorul colegului său, Laurențiu Constantin. Cerința organizatorului era ca acest centru, care va fi creat în orașul Oulu, să se integreze în cultura finlandeză și să cuprindă materialele firmei Ruukki. Oprița a conceput un ansamblu de 25.000 mp, pe trei niveluri, cu centru media, săli de workshop, grădină la ultimul etaj și o cameră unde „nimic nu e imposibil” (poți alege cu ajutorul tehnologiei realitatea în care vrei să petreci o jumătate de oră, după un principiu asemănător teleportării).

Astfel, deși nu era o cerință, arhitectul s-a gândit să facă din această construcție  o atracție pentru turiști și localnici și să îmbine funcționalul cu o latură atractivă, inspirându-se, spune el, din filmul Charlie & Fabrica sa de ciocolată. Centrul va fi unul tehnologic, dar și cultural, care va aduce oamenii la festivaluri și campionate sportive.

Mai mult, tânărul a gândit totul într-o logică a sustenabilității, integrând sisteme de colectare de ploaie și zăpadă, folosite ulterior pentru încălzire. De asemenea, căldura «urmărește» vizitatorul în deplasarea sa prin clădire (cu ajutorul lămpilor cu senzori), iar clădirea are un nivel al poluării luminoase foarte scăzut, aceasta fiind și latura sa magică – centrul poate deveni invizibil ziua și apărea noaptea, datorită unor panouri fotovoltaice integrate în fațadă (de tipul oglindă cu două fețe).

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Totul este ușor fezabil din punct de vedere tehnic”, spune Oprița, care dă impresia că s-a jucat, așa cum se juca pe când era copil cu Lego. Dar această joacă  a cucerit experți internaționali de top în arhitectură și design care i-au acordat românului o bursă în valoare de 25.000 euro la o celebră firmă norvegiană de arhitectură, Snohetta,  cu proiecte majore precum filarmonici și zgârie-nori din toată lumea.

Între timp, Oprița, care a preferat în România freelancingul și nu un birou de arhitectură, își antrenează creativitatea participând la alte concursuri internaționale, de pildă pentru un centru cultural din Afganistan.

Cât despre costul viitorului centru al lui Moș Crăciun, trebuie calculat minim 500-600 euro/mp, ceea ce ar însemna un total de 12,5 milioane de euro. Dar pentru că până și Moș Crăciun are nevoie de un investitor, deocamdată proiectul este încă în stadiul de plan.

Alexandru Oprița, 26 de ani

Freelancer, arhitect

Nici nu a ieșit bine de pe băncile facultății și a conceput un centru logistic a cărui construcție va costa 12,5 milioane de euro (ca primă estimare).

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30