Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Bunuri de consum |
|

3 tendințe ce-și fac tot mai mult loc în designul interior pentru spațiile de birou

Designul spațiilor de birou pare să joace un rol tot mai important în succesul unei companii, fiind un atu puternic în atragerea angajaților din noile generații. Cu fiecare an, tehnologii și tendințe noi se adoptă pe scară tot mai largă. Totul, în contextul unei căutări a echilibrului între productivitate și starea de bine și relaxare a angajaților.
shutterstock_1213719694

Inovația face parte din strategia oricărei companii. Iar firmele care chiar pun preț pe resursa umană fac tot posibilul pentru a-și ține angajații motivați. Pe lângă bonusuri financiare sau avantaje nemateriale, amenajarea spațiului în care se lucrează zi de zi poate da un boost semnificativ moralului celor din companie. 

Dar tendințele în design se schimbă la fel ca cele din modă. Ce putem vedea în viitorul apropiat în acest domeniu extrem de competitiv? Cel puțin la noi, tot mai multe spații comerciale gata amenajate în funcție de dorințele firmelor care le închiriază și tot mai multe firme care apelează la arhitecți, designeri și chiar psihologi pentru a crea un spațiu plăcut și totodată funcțional.

Experiențe noi și intense

O primă tendință asupra căreia ne vom apleca e cea a spațiilor experiențiale. Trendul își are sursa în industria ospitalității și retail, unde experiența clienților e crucială pentru performanțele unei companii. Vorbim aici de o tendință cu un ritm alert de creștere, ce încorporează o întreagă serie de caracteristici, toate gravitând în jurul unui potențial (în sensul său ad-literam, de stare care prezintă toate condițiile necesare pentru realizare, de posibilitate gata să se materializeze).

Spațiile experiențiale sunt caracterizate de un focus puternic asupra angajaților și prezența unor optimizări menite să le îmbunătățească activitatea, să dea o stare de bine și să faciliteze formarea unei echipe. Astfel de birouri pot include spații pentru masaj sau meditație, baruri pentru cafea sau chiar cocktailuri, camere de joacă, săli de sport și chiar săli pentru proiecție. Evident, în unele cazuri experiența se poate extinde și la spațiile exterioare, unde putem vedea alei cu bănci și statui, van-uri de street food, expoziții botanice, amfiteatre și multe altele.

Birouri unde viața se desfășoară în ritmul naturii

Un alt trend ce câștigă tot mai mult teren e cel al birourilor în „comuniune cu natura”. Designul biofilic nu este o noutate, dar abia acum firmele încep să manifeste o deschidere mai mare asupra sa. Beneficiile unui mediu corporate conectat cu natura au fost arătate într-un studiu realizat în urmă cu cinci ani, de firma de cercetare Interface. Productivitatea angajaților s-a mărit cu peste 6%, creativitatea lor cu 15%, iar starea de bine cu 14%.

Designul biofilic are și o serie de microtrenduri, precum pereții cu mușchi sau licheni decorativi.

Tot mai multe spații de birouri adoptă această tendință, fie și sub forma unor tablouri verzi. Logic, acolo unde spațiile sunt generoase putem vedea pereți întregi decorați de o asemenea manieră. Deși tehnica e disponibilă de peste șapte ani, abia în ultimul an a cunoscut o amploare accelerată. Originile pereților verzi vin din budism, din grădinile zen, călugării budiști fiind primii care au observat beneficiile stării de liniște conferite de astfel de aranjamente vegetale. 

Spații free range

Termenul de coworking nu mai are nevoie de prea multe lămuriri. E deja pe val încă de anul trecut, iar companii precum WeWork sau Impact Hub au mare succes din închirierea acestor spații. În mod tradițional, aceste spații au fost popularizate de startup-urile nevoite să facă bootstrapping sau de cele aflate în plin proces de scalare, care au încercat să aducă echipe și chiar companii diferite sub același acoperiș. Tot de aici au luat naștere și incubatoarele de idei sau de afaceri. 

Caracteristicile designului free-range includ zonele complet deschise, dar și spațiile dinamice, ce pot avea întrebuințări multiple. Tehnologia este integrată în absolut tot, putem spune că se face abuz de sticlă, de plante, de mobilier office ușor și versatil, iar spațiile creative sunt, de cele mai multe ori, neconvenționale. Practic, un asemenea spațiu este exact opusul celebrelor cubicles, spațiile cu separatoare între birouri, specifice ultimelor decade.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii