FacebookTwitterLinkedIn

În multe companii româneşti, dar şi multinaţionale, apare tot mai des situaţia în care sunt angajaţi profesionişti de altă naţionalitate, care sunt dispuşi să îşi lase casa şi ţara de origine pentru a începe un nou drum în carieră, undeva la mii de kilometri distanţă.

Citeşte şi: Analiză Smartree: România a început să importe forță de muncă din țările asiatice pentru industriile de HoReCa, producție ușoară și agricultură

Pentru expaţi, relocarea într-o altă ţară nu este niciodată o decizie care să poată fi luată cu uşurinţă, şi lucrurile nu sunt simple nici pentru cei care îl primesc pe acesta în echipa lor. Iar starea de spirit are întotdeauna un efect benefic asupra randamentului pe care îl dă un nou angajat. Dacă ai de gând să angajezi un expat, trebuie să iei în calcul câteva lucruri care îl vor ajuta să se integreze mai uşor în echipa ta.

1. Desemnează o persoană competentă drept tutore

Unul dintre lucrurile esenţiale pentru un expat este să aibă o persoană de contact la care să poată apela cu încredere încă din momentul în care a coborât din avion.

În momentul în care planifici detaliile legate de integrare, alege pe cineva competent care să joace rolul de tutore al noului vostru coleg. Această persoană are un rol important: asigură legătura dintre expat şi companie, dar şi legătura din perspectiva acestuia cu noua lume în care a pus piciorul.

Pe scurt, tutorele este omul către care expatul se poate îndrepta ori de câte ori are nevoie. Acest rol cere spirit de iniţiativă, soluţii, abilităţi de comunicare şi un anumit nivel de înţelegere a tipologiei umane, aşa că nu lua o decizie pe care mai târziu s-ar putea să o regreţi.

2. Alege cazarea potrivită

Nimic nu strică mai tare imaginea pe care şi-o poate forma un expat în ţara care l-a primit ca locul în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber: propria locuinţă.

În funcţie de pretenţii, dar şi de buget şi de durată, ai la dispoziţie mai multe soluţii: poţi să închiriezi o garsonieră sau să rezervi o cameră la un hotel. E important, însă, să ţii cont de distanţa până la locul de muncă, de căile de acces, dar şi de zonă. Alegerea soluției optime în funcție de factorii de mai sus te poate scuti de probleme majore în perioada următoare.

Managerii de companii au remarcat această nevoie de a oferi tuturor angajaţilor, nu doar expaţilor, o cazare la standarde înalte, cât mai aproape de locul de muncă. Iar tendinţa a fost observată şi de către dezvoltatorii imobiliari. Omul de afaceri Liviu Tudor anunţa încă de la începutul anului că parcul de birouri West Gate din vestul Capitalei a deschis o unitate de cazare de 4 stele, cu 32 de camere.

3. Ajută-l să vadă România îndeaproape

Odată ce ai rezolvat problema cazării, următorul pas pentru acomodarea unui expat în ţara noastră este să-i pui la dispoziţie unele facilităţi care să-l ajute să se integreze mai uşor în compania ta.

Nu este vorba aici despre modul în care îl vor primi ceilalţi angajaţi: asta ţine strict de cultura organizaţională şi de atitudinea oamenilor. Dar, pentru a ajuta un expat să se integreze mai uşor, trebuie să ai în vedere şi viaţa lui în afara programului de lucru. Pentru asta, un prim pas este să-i pregăteşti o serie de activităţi de includere în societatea şi în cultura română.

Unul dintre primele lucruri pe care le poţi face este să îl programezi la cursuri de limba română. Nu e nimic mai frustrant decât să nu înţelegi ce se vorbeşte în jurul tău. Legat strict de muncă, engleza este varianta cea mai bună, însă glumele şi discuţiile despre viaţă nu vor fi mai niciodată spuse în engleză.

Alte lucruri pe care le poţi face este să îi înlesneşti noului coleg străin accesul la unele activităţi relaxante care îl pot introduce în societatea românească. O ieşire la terasă poate fi un început, dar ai avea cu siguranţă rezultate mai bune dacă l-ai invita pentru un weekend într-o vizită la părinţii tăi.  

Concluzia de final este că nu e suficient să aduci un bun profesionist dintr-o altă ţară, ca lucrurile să funcţioneze din prima aşa cum ţi-ai dori. Modul în care se integrează un expat în viaţa într-o altă cultură ţine mult de capacitatea lui de adaptare, dar şi de eforturile angajatorului de a-l ajuta să se integreze.