FacebookTwitterLinkedIn

Într-o piață a muncii tot mai competitivă și orientată către succes, companiilor nu le rămâne decât să investească inteligent în talent acquisition. Iată trei modalități prin care poți face asta, în detrimentul competitorilor direcți:

1. Diversifică echipa

Un raport realizat de organizația McKinsey&Company arată că, din cele 366 de companii publice analizate, 35% dintre ele aveau două lucruri în comun: diversitate etnică și câștiguri financiare mai mari decât competitorii direcți. Motivele pentru succesul companiilor în care diversitatea este una dintre valorile de baza sunt numeroase și variază de la focusul crescut pe productivitatea echipei, la capacitatea crescută de a inova.

Modelele diferite de business și cultura diversă pot asigura succesul unei afaceri, după cum susțin și specialiștii de la Harvard Business Review. Însă de la a-ți dori să ai diversitate în afacerea pe care o conduci, la a obține această varietate, ai nevoie de câteva trucuri care te vor ajuta să construiești o echipă diversă și armonioasă:

– Folosește surse diferite pentru a recruta și nu te baza pe un singur canal. Dacă rețele precum LinkedIn te pot ajuta, de cele mai multe ori, să găsești oamenii de care ai nevoie, nu trebuie ignorate nici site-urile de anunțuri de joburi sau oportunitățile de networking de la diferite evenimente de profil.

– Fii dispus să investești în top management și fă tot posibilul să concepi un pachet de bonusuri și beneficii personalizat, care, la nevoie, să includă și cheltuieli de relocare sau chiar plata chiriei într-un apartament de lux. La urma urmei, dacă vrei să aduci în echipa ta un angajat din străinătate sau o persoană talentată care lucrează pentru competiție, trebuie să îi oferi beneficii convingătoare.

–  Colaborează cu echipe la fel de diverse. Indiferent dacă vorbim de firme subcontractate sau despre parteneri, e important să ai diversitate pe toate planurile. Angajații şi colaboratorii se vor simţi mai confortabil şi vei avea avantajul înțelegerii tuturor resurselor (umane sau monetare) și al oportunităților.

2. Simplifică procesele

Avantajele tehnologiei moderne, precum posibilitatea de a intervieva online candidații, audio sau video, sau aceea de a le putea analiza CV-urile și portofoliile în mediul virtual reprezintă un mare plus pentru orice companie modernă.

Cele mai eficiente companii folosesc, de asemenea, social media pentru a se conecta cu potențialii viitori angajați, iar generația millennials se simte foarte confortabil să comunice prin intermediul Facebook, Instagram sau WhatsApp.

Interviurile digitale, feedbackul prompt prin intermediul unor programe și aplicații specifice, testarea online și reducerea numărului de deplasări la sediul companiei pot simplifica enorm procesul de recrutare, economisind timp și energie pentru ambele părţi.

3. Testează, analizează, justifică și îmbunătățește procesul de recrutare

De la definirea cât mai clară a nevoilor companiei privind noul angajat, la anunțarea unui job disponibil și testarea promovării anunțului pe diferite canale adaptate la categorii specifice de public, vei avea de făcut o serie de experimente.

Definește-ți standardele, măsoară și analizează rezultatele fiecărui tip de recrutare, pentru a eficientiza munca data viitoare. Folosește fiecare experiență pentru a învăța să anticipezi, cui să te adresezi, și care sunt cele mai potrivite canale.

Include strategia în procesul tău de recrutare și vei reuși să aduci noi talente în companie cu eforturi tot mai mici. Nu în ultimul rând, orientează-te către rezultate și nu te lăsa distras de nevoia cantității, în detrimentul calității.

Prin diversificarea echipei, simplificarea procesului de recrutare și îmbunătățirea constantă a strategiei privind achiziția de noi talente, vei reuși să te plasezi deasupra concurenței în topul preferințelor candidaților și să îți construiești o așa-zisă “dream team” pe termen lung.