Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

3 măsuri inteligente care vor revoluționa mediul urban

În urmă cu un secol, mai puțin de 10% din populația lumii trăia la oraș. În următoarele trei decenii însă, populația urbană va fi cea mai mare din istoria umanității. Până la jumătatea acestui secol se anticipează că 6,5 miliarde de oameni vor trăi în orașe, în condițiile în care numărul acestora în prezent este de patru miliarde.
Philips

Până în 2050, doi din trei oameni vor locui în așezările urbane, ceea ce înseamnă că orașele se vor extinde enorm, iar autoritățile publice vor fi nevoite să găsească soluții pentru a adapta infrastructura și consumul de resurse.

Astăzi, orașele consumă peste 70% din energia mondială și este de așteptat ca acest procent să crească rapid în viitor. Urbanizarea rapidă și expansiunea clasei mijlocii în țările aflate în plină dezvoltare economică au ridicat îngrijorări legate de consumarea resurselor epuizabile, de schimbările climatice care vor avea loc, pierderea biodiversității, dar și apariția unor posibile crize alimentare sau de apă.

În aceste condiții, guvernele lumii vor fi nevoite să recurgă la soluții prin care să înlocuiască resursele epuizabile de energie și combustibil, tot mai puține și mai scumpe, cu alternative mai ieftine, economice, care să protejeze mediul și să facă mai ușoară tranziția populației spre mediile urbane. Iată care sunt măsurile pe care marile orașe le pot lua astăzi pentru a se pregăti pentru viitor:

Iluminarea inteligentă a orașelor

O primă soluție prin care metropolele pot economisi aproximativ 128 de miliarde de euro din reducerea costurilor cu energia electrică este reprezentată de schimbarea iluminatului public. O asemenea măsură ar însemna inclusiv reducerea emisiilor nocive de dioxid de carbon cu 640 de milioane de tone.

Iluminatul stradal cu LED-uri nu are însă doar avantaje economice, ci și beneficii pentru locuitorii orașelor. În primul rând, LED-urile emit o lumină albă plăcută care, potrivit unui studiu, îi face pe 80% din oameni să se simtă mai în siguranță. De asemenea, LED-urile imită cel mai bine lumina naturală, ceea ce înseamnă că șoferii sau motocicliștii ar putea avea vizibilitate mai bună pe șosele, un lucru care ar putea reduce numărul accidentelor rutiere.

Iar pentru că opțiunile în ceea ce privește iluminatul cu LED-uri sunt atât de variate, fiecare oraș își va putea construi o identitate proprie, atractivă pentru propriii locuitori, dar și o imagine mai bună la nivel mondial.

Adaptarea infrastructurii pentru metodele alternative de transport

Cu cât orașele devin mai populate, cu atât traficul devine mai sufocat de numărul mare de mașini, iar ambuteiajele pot paraliza arterele principale, la ore de vârf. Pe de altă parte, în unele metropole, transportul în comun cu metroul, autobuzul, trenul sau tramvaiul abia mai face față fluxului tot mai mare de călători.

Dacă unele țări încă mai pot face îmbunătățiri în ceea ce privește infrastructura rutieră și transportul în comun, altele au început deja să își încurajeze locuitorii să folosească metode alternative de transport. În Olanda sau Danemarca, bicicleta este folosită de cei mai mulți locuitori, zilnic, pentru a ajunge la serviciu. Trotinetele sau bicicletele electrice au devenit și ele tot mai populare, în special în orașele în care există infrastructură special construită pentru cei care le folosesc.

În contextul în care țări precum Franța, Germania sau Suedia au în plan să scape definitiv de mașinile diesel în următorii ani, iar alte state au impus interdicții pentru circulația cu mașina în centrul orașelor, este lesne de înțeles de ce transportul alternativ este o soluție la care recurg tot mai mulți oameni.

Protejarea mediului și a spațiilor verzi

Poluarea din marile orașe și schimbările climatice care au devenit tot mai simțitoare în ultimul deceniu au tras un semnal de alarmă privind importanța protejării mediului. În „jungla urbană”, necesitatea construcțiilor bine planificate, înlocuirea asfaltului cu materiale mai puțin dure, mai economice și naturale, dar și extinderea spațiilor verzi este tot mai evidentă.

Pe lângă extinderea orașelor conform unor planuri bine puse la punct, care să ia în considerare și impactul asupra mediului, se vorbește adeseori și despre defrișările necontrolate din jurul orașelor. Fără protecția oferită de pădurile din apropiere, metropolele devin tot mai expuse fenomenelor extreme ale naturii. Alunecările de teren, vântul puternic, temperaturile insuportabile pe timpul verii, dar și fenomenele extreme din iarnă pot fi prevenite sau cel puțin ameliorate prin refacerea pădurilor.

Orașele care au început deja să implementeze astfel de măsuri cunosc nu numai o creștere a calității vieții locuitorilor, dar și perspective mult mai bune pentru viitor. Din exemplul lor au de învățat și metropolele care încă nu au trecut la implementarea unor pași concreți pentru a face față urbanizării.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii