FacebookTwitterLinkedIn

Claudia Suhov (25 de ani) are o firmă dedicată educaţiei non-formale a  copiilor, în special educaţiei antreprenoriale. Datorită acesteia, a început să cumpere des torturi pentru copiii care participau la  cursuri şi şi-a dat seama că este incomod să faci acest lucru des: mergi la cofetărie, dai comanda, un avans, apoi revii şi ridici singur produsul. Cea mai bună soluţie ar fi fost să comande si să plătească pe internet, dar nu erau multe variante disponibile, aşa că s-a gândit să deschidă chiar ea o cofetărie online.

A aplicat împreună cu nişte prieteni la incubatorul de afaceri organizat de Universitatea Alternativă şi finanţat de ING. Cei trei tineri au primit o investiţie de 1.000 euro, pentru testarea şi validarea ideii, au dezvoltat un site custom (de la zero) şi au început colaborarea cu mai multe laboratoare de cofetărie din Bucureşti.  Au început să vândă torturi pe site-ul tortulet.ro din luna martie a acestui an, iar comenzile au crescut cu o rată de 20-25% săptămânal.

Erau trei tineri care nu ştiau mai nimic despre industria alimentară şi a cofetăriilor, dar în trei luni de prezenţă online au generat vânzări de aproape 4.000 de euro. Partenerii iniţiali au renunţat însă la proiect, pentru că afacerea începuse să solicite multă implicare, iar Claudia Suhov a găsit o altă parteneră. Aceasta este Dora Muntean-Balog, fostă corporatistă cu o experienţă de peste 10 ani în purchasing, dobândită în diferite multinaţionale FMCG. Ea a plecat astfel de la Heidi Chocolat, unde a fost Sourcing Specialist, a obţinut o diplomă de cofetar/patiser şi a intrat în acest business pe care îl consideră unul de suflet.

Din această toamnă cele două tinere au făcut o selecţie mai atentă atât a echipei de cofetari, cât şi a ingredientelor şi au relansat site-ul. Astfel, au calculat o investiţie suplimentară de 12.000 de euro pentru dezvoltarea platformei online de e-commerce, testarea şi selecţia produselor, fotografierea lor, crearea brandului şi a imaginii sale. Acum le-a rămas aproape o treime din sumă, pe care o vor investi în promovare.

Şi-au propus ca până la finalul acestui an să ajungă la peste 50 de produse şi pachete speciale pentru clienţi. În prezent ele vând pe site torturi cu preţuri de la 90 la 250 de lei kilogramul, dar la acest preţ se pot adăuga alte servicii (personalizarea, de pildă, cu figurine), astfel încât un tort de 3kg cu design personalizat poate ajunge si la 600 lei. Pe lângă torturi, ele mai vând pe site prăjituri, produse de patiserie, cookies, platouri cu deserturi pentru aniversări corporate. Cea mai mare valoare a unei comenzi de tort şi prăjituri vândută până acum a fost de 2.500 lei, pentru un eveniment privat. Un segment important este constituit din deserturi raw vegane, care au o cerere din ce în ce mai mare, în ciuda preţului mai ridicat. Acestea reprezintă 3-5% dintre comenzi.

Clienţii lor sunt, pe lângă persoane fizice, grădiniţe, locuri de joacă şi de evenimente şi firme mici. În primele luni după relansarea magazinului online, cele două tinere şi-au propus să obţină peste 2000 de euro/ lună din comenzi, iar apoi să crească şi în alte oraşe, Cluj fiind primul oraş din ţară unde vor livra.