Cautare
, Contributor

Social Media Coordinator

Sănătate |
|

3% dintre doctorii români emigrează

medici_doctori_spital.jpg
  Aproximativ 3% dintre doctorii români şi până la 10% dintre asistente emigrează anual, conform studiului realizat de Federația Europeană a Serviciilor Publice. Principalele destinaţii urmărite sunt Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și Scandinavia.
Din 2007 până în februarie 2013, 28,000 de doctori și 17,000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate. Angajaţii din sistemul medical se situează pe locul doi în topul profesioniştilor care îşi caută un loc de muncă în străinătate, conform statisticilor de emigrare.

În 2010, 8 100 de doctori şi asistente au semnat contracte de muncă în afara ţării. Numărul lor s-a dublat in 2011, ridicându-se la 16 500.

“Studiile arată ca  80% dintre tinerii absolvenți sunt pregătiți să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 Euro iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiștilor români pleacă în alte ţări. În aceste condiții, clinicile și spitalele din România au tot mai puțini profesioniști care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienții sunt nevoiți să caute ajutor în afara granițelor tării.” , declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

În 2003-2004, România avea cel mai mic număr de doctori dintre ţările din Europa Centrală şi situaţia s-a înrăutăţit de atunci. România ocupă locul 31 din 33, cu o rată de 17 doctori la o sută de locuitori, media din Uniunea Europeană fiind de 32.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii