Cautare
, Contributor

Science & Research |
|

2,8 milioane de euro pentru recrearea mirosurilor Europei de acum 500 de ani

Un proiect de cercetare denumit Odeuropa, care își propune să recreeze mirosurile trecutului cu ajutorul inteligenței artificiale, a primit de la Uniunea Europeană un grant de 2,8 milioane de euro.
welcome-odeuropa-poster-scaled

O echipă de cercetători, istorici și specialiști în inteligență artificială își propune să aducă la viață mirosurile din trecut. Proiectul, denumit Odeuropa, va folosi inteligența artificială pentru a recrea aromele care au bucurat nările europenilor (sau dimpotrivă, i-au făcut să strâmbe din nas) în ultimii 500 de ani. Uniunea Europeană susține Odeuropa (care reunește savanți de la University College din Londra, Anglia Ruskin University și Academia Regală de Arte și Științe din Olanda) cu 2,8 milioane de euro prin programul Horizon 2020.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a trei ani începând din ianuarie 2021. Primul pas va fi dezvoltarea inteligenței artificiale capabile să scaneze texte în șapte limbi și să identifice referirile la mirosuri sau imaginile care pot avea legătură cu acestea. Programatorii vor dezvolta tool-uri speciale care vor extrage automat informația din respectivele texte.

Scopul demersului este crearea unei arhive a mirosurilor Europei ca parte a moștenirii culturale. Un capitol special va fi dedicat mirosurilor industriale, cercetătorii estimând că vor găsi mențiuni ale acestora, cum ar fi mirosul de ulei de motor, în textele futuriștilor italieni.

Unul dintre mirosurile care au însoțit Europa de-a lungul istoriei este acela al tutunului. „Pentru mine, este unul dintre mirosurile esențiale ale istoriei Europei”, spune Dr. William Tullet de la Anglia Ruskin University. „Este un miros iute, înțepător – și nu e un singur miros pentru că parfumierii, producătorii și vânzătorii de tutun au experimentat cu tot felul de variante de tutun parfumat. Ca istoric, tutunul este interesant pentru că are legătură cu socializarea și comerțul, cu colonizarea și sănătatea.”

Informațiile vor fi adunate într-o enciclopedie a mirosurilor, în care fiecare aromă va avea propria biografie, cu mențiuni asupra locului unde a fost folosită și ce anume a produs-o. Datele vor ajunge apoi la chimiști și parfumieri care vor recrea cu metode moderne mirosurile din trecut. Acestea ar putea fi o atracție pe care să o exploateze muzeele de istorie și de artă pentru a oferi vizitatorilor o experiență cât mai autentică. Lucru care se întâmplă deja la Jorvik Viking Centre din York, celebru pentru recrearea miasmelor secolului al X-lea, ceea ce face ca o vizită aici să fie într-adevăr memorabilă.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii