FacebookTwitterLinkedIn

7% dintre angajatori intenţionează să facă reduceri de personal și 64% nu planifică nici o schimbare, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +14%, cu 2 % mai slabă decât cea raportată în trim. II/2017.

“Șapte ani de intenții de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de Previziuni cu două cifre, corespunzând creșterii numărului de angajați, au impact puternic asupra disponibilității talentelor pe piața din România, așa cum o arată rata scăzută a șomajului, care în aprilie și-a atins minimul istoric, dar și gradul de răspândire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetări, afectează 73% dintre angajatorii români. Dat fiind că angajatorii prognozează creșteri ale angajărilor și în următoarele trei luni, este evident că pentru companii a sosit momentul să-și regândească serios practicile de personal și să se transforme în constructori de talente, pentru că găsirea lor gata formate pe piață este o opțiune din ce în ce mai puțin viabilă,” spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România.

Perspectivele de angajare din trimestrul III/2017, deși ferm pozitive, au per ansamblu o tendință de scădere, fiind mai puțin robuste decât în trimestrul II/2017 în șapte din cele zece sectoare de activitate analizate și în șase din cele opt regiuni alte țării.

Față de  trimestrul III al anului trecut în șase sectoare de activitate și patru regiuni perspectivele de angajare sunt în scădere.  Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slabă decât în trim. II/2017 și cu 15 puncte procentuale mai slabă decât în trim. III/2016.

Sectoarele energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă previziune de angajare

La nivel de sector de activitate intențiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei Previziuni de +27%, sunt raportate în industria prelucrătoare, prognoza fiind totuși cea mai slabă din în ultimele șase trimestre. Un climat de angajare sănătos este preconizat și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, cu o Previziune Netă de Angajare de +24%, cu 2 puncte procentuale mai puternică decât anul trecut (trim. III/ 2016), dar cu 5 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată pentru intervalul aprilie – iunie 2017. Angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă Previziune sectorială, de 0%. Perspectivele de angajare se restrâng în comparație cu trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc ușor în comparație cu al treilea trimestru al anului 2016.