FacebookTwitterLinkedIn

Nouă sate din Calabria vor să-și întinerească și dinamizeze comunitățile, fiind dispuse să ofere fiecărui nou rezident 28.000 de euro, pe o perioadă de trei ani, pentru ca acesta să vină să locuiască și să muncească în respectivele localități.

Inedita metodă nu este o premieră, ea fiind folosită și în alte părți ale Italiei: Santo Stefano di Sessanio dădea chiar 45.000 de euro pentru cei dispuși să se mute acolo, Santa Fiora îți plătea chiria, iar alte sate pitorești vindeau case abandonate cu prețuri pornind de la un euro (această ofertă o face și satul Albidona din Calabria, parte a noului program).

Aieta
Aieta

Zona rurală a Italiei se confruntă cu o depopulare semnificativă. Acestei tendințe i se suprapune îmbătrânirea populației – aproximativ 10% dintre italieni au vârste de peste 80 de ani.

Scopul acestor programe este de a impulsiona economia locală și de a întineri comunitățile mici. „Vrem ca aceste demersuri să fie un experiment de incluziune socială, să aducem oameni care să locuiască aici, să se bucure de frumusețea locurilor și să reintroducă în circuitul comercial spațiile care sunt nefolosite”, a declarat, pentru Forbes SUA, Gianpietro Coppola, primarul satului calabrez Altomonte.

Bova
Bova
Bova

Așa cum probabil vă așteptați, există anumite condiții de îndeplinit. Pentru a beneficia de fondurile puse la dispoziție de autoritățile calabreze, noii veniți trebuie să se angajeze că vor demara o afacere sau că vor accepta o ofertă de muncă specifică. Odată intrați în program, trebuie să se mute în 90 de zile. Nu în ultimul rând, vârsta este un criteriu important – limita maximă este de 40 de ani -, întrucât Calabria vrea să întinerească.

Calabria a alocat acestui proiect un buget de aproximativ 700.000 de euro, dar noii rezidenți au posibilitatea de a obține granturi suplimentare pentru deschiderea de hoteluri, restaurante, baruri sau magazine.

Până acum, nouă sate calabreze au intrat în program: Aieta e un sat a cărui frumusețe este dată de muntele care coboară până în mare; Bova este o așezare istorică, aproape abandonată, situată în ceea ce se numește Calabria grecească; Caccuri este un orășel înconjurat de plantații de măslini, cunoscut pentru uleiul produs acolo, iar Santa Severina este amplasat pe o stâncă și este apreciat pentru palmieri, portocale și vederile superbe asupra râului din apropiere.

Caccuri
Caccuri
Caccuri
Santa Severina
Santa Severina