FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai prolifici și influenți artiști contemporani, David Bowie a realizat 26 de albume de studio ca artist solo și două ca lider al trupei Tin Machine. Alte două albume au fost produse după decesul său, în 2016.

Într-o carieră întinsă pe mai bine de 50 de ani, artistul a fost autorul unui număr de 111 single-uri și a realizat 51 de videoclipuri. Catalogul său muzical a fost achiziționat de Warner Chappell Music, divizia de publishing a casei de discuri Warner Music Group, care se ocupă de difuzarea muzicii lui Bowie din 1969. Tranzacția este estimată de revista Variety la 250 de milioane de dolari.

Bowie a devenit activ pe scena rock’n’roll de la 15 ani, când și-a înființat prima trupă, The Konrads. Dezamăgit de ambițiile limitate ale membrilor propriei formații, a căutat mai bine de patru ani companioni care să-i împărtășească ideile.

Spre sfârșitul anului 1966 obține un contract ca artist solo sub numele David Bowie, împrumutat de la pionierul James Bowie, personaj de legendă al folclorului american, căzut în bătălia de la Alamo, în 1836. În 1967 lansează primul disc, „David Bowie”.

Primul său succes comercial, piesa Space Oddity, a primit în 1969 premiul Ivor Novello pentru originalitate. Artistul a câștigat șase premii Grammy și patru Brit Awards și a refuzat onorurile oferite de Casa regală britanică – titlul de cavaler, în 2003, și pe cel de Commander of the Order of the British Empire, în anul 2000.

Bowie a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume. Șase dintre albumele sale au fost incluse în topul Rolling Stone al celor mai bune 500 de discuri din toate timpurile, Bowie figurând, în 2004, la poziția 39 în Topul 100 al celor mai mari artiști.

Prestigioasa revistă a dat verdictul final în 2016, proclamându-l pe David Bowie the greatest rock star ever.