Lideri |
|
24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români

În tradiţia populară, sărbătorii i se mai spune şi Cap de Primăvară, pentru că marchează începutul unui nou anotimp, când natura renaşte, ursul iese din bârlog şi păsările îşi caută perechea şi îşi fac cuiburi, şi când şi omul trebuie să participe la bucuria naturii.
În lumea satului românesc, Dragobete era sărbătorit la 24, 28 februarie sau chiar la 1 martie sau 25 martie, în preajma zilelor Babei Dochia şi a echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare a îndrăgostiţilor, în care băieţii şi fetele se întâlnes şi petrec, îşi promit să rămână împreună până la primăvara următoare sau se pun la cale viitoarele căsătorii, notează portalul TVR.
Identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele. De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.
Mai multe articole Forbes
Comentarii
Nu există comentarii