FacebookTwitterLinkedIn

O cercetare desfășurată în rândul clienţilor grupului britanic International Personal Finance (IPF) în cele şase țări în care acesta este prezent (România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Mexic) a evidenţiat că  un sfert dintre clienții IFN-urilor fac împrumuturi pentru a susține educația copiilor.

Dintre românii respondenţi, 35 % au declarat că apelează la împrumut pentru a ameliora confortul vieţii de familie sau a echilibra bugetul familial, iar 22% dintre ei împrumută pentru cheltuieli legate de educația copiilor. În acelaşi timp, principala îngrijorare pentru participanții români la studiu este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale (62%), urmată de stabilitatea locului de muncă:  17% și de costurile legate de educația copiilor: 7%. Românii rămân însă printre cei mai optimişti dintre participanţii la studiu, alături de mexicani (28 % cred că în viitor  va fi mai bine).

Din 2006, de când este prezent în România, Provident, companie cunoscută pentru conceptul de „credit la domiciliu”, a avut peste 600.000 de clienţi, iar la sfârşitul anului 2012 avea 260.000 de clienţi activi. Sondajul a conturat şi profilul celui care împrumută de la Provident: femei 55%, din mediul urban (74%), 31-55 ani (62%), angajaţi (76%). Valoarea medie a unui împrumut este de 1500 lei, în condiţiile în care venitul disponibil rămas după acoperirea cheltuielilor este de 600-1000 lei.

Valoarea împrumuturilor Provident în 2012 a fost de 106 milioane de euro, în creştere cu 10 %, iar profitul companiei fost de 2,7 milioane euro în 2012 în România. 

Studiul a evidențiat și intențiile de investiție ale românilor: 42% dintre cei chestionați își doresc deschiderea unui fond de economii. Mai mult, o treime intenționează să investească în fonduri private de pensii şi asigurări de viaţă.

Studiul Provident a fost efectuat în perioada 12 aprilie – 6 mai  2013, pe un eşantion de 1.478 de respondenți, iar cercetarea YouGov face parte dintr-o inițiativă desfășurată în rândul clienților grupului britanic International Personal Finance (IPF) în toate cele șase țări în care acesta este prezent: România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Mexic. Provident Financial România este o instituție financiară nebancară parte a grupului britanic International Personal Finance (IPF).