Cautare
, Contributor

antreprenor, trainer, coach și promoter al vieții echilibrate în România A dezvoltat LifeFit, un program unic pentru a produce schimbari in vietile liderilor din Romania, cu deschiderea portilor catr...

Opinii |
|

2018, în 5 tendințe pentru programele de well-being

Printre vacanțe, reîntoarcerea la ritmul zilnic și pregătirile intrate în linie dreaptă pentru Gala Work Life Balance, este un moment ideal în care să studiem, să căutăm și să discutăm tendințele și schimbările care se prefigurează în domeniul de activitate al fiecăruia dintre noi.
20170220_041656

În ceea ce mă privește, subiectul este cu atât mai de interes cu cât, în așteptarea Gale Work Life Balance din 22 februarie, unde cele mai de succes companii din România vin și prezintă cele mai de impact proiecte de wellbeing, mi-am petrecut ultima lună studiind care sunt principalele tendințe și preocupări pe care orice profesionist din domeniul well-being-ului ar trebui să le ia în calcul pentru pregătirea oricăror programe de gen. Așadar, cum arată well-being-ul în 2018?

Din ce în ce mai bine și aproape de esență, aș zice eu! Însă vă las pe voi să apreciați și m-aș bucura foarte tare dacă aici, în online, sau în zilele Gala Work Life Balance, am putea să ne dezvoltăm impresiile. Cine știe ce programe faine se mai pot naște, atunci când mai multe minți dornice și interesate de “binele stării de bine și al sănătății” se pun laolaltă?

 

1. Birourile la care stai în picioare pot devini o regulă, nu o excepție

Conform specialiștilor în domeniu, anul 2018 va marca integrarea trendului statului în picioare la birou în programele corporatiste de well-being. De ce? Stilul modern de viață al angajatului obișnuit presupune statul îndelungat în șezut la birou, ore după ore, cu pauze minimale spre inexistente pentru mișcare. De aceea, statul în șezut la birou a fost încadrat ca un pericol la adresa sănătății mai mare decât fumatul (!), iar angajatorii caută să își ajute astfel angajații și să îi stimuleze la mai multă mobilitate. Cercetătorii Societății pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) au catalogat statul în picioare la birou drept cel mai puternic crescător beneficiu acordat angajaților în S.U.A. Și, cred eu, că lucrurile nu diferă mult de situația din Europa atunci când vorbim de necesitatea mișcării. Acest beneficiu, deja folosit de o serie de companii, este ușor de implementat și reprezintă exact tipul de avantaje pe care tinerii și iubitorii de mișcare le caută de la companii în timpul proceselor de recrutare. Iar dacă vă puneți întrebări privitoare la partea strict logistică, aflați că există de ceva vreme variante și oferte de astfel de birouri, extrem de versatile și cu posibilități multifuncționale, în așa fel încât investiția în ele să fie una cât mai mică.

 

2. Programe de well-being la cel mai înalt nivel de personalizare cu ajutorul tehnologiei

În timp ce, la modul general, orice angajat este preocupat de atingerea securității financiare și menținerea relațiilor pozitive, în ceea ce privește modul în care fiecare își gestionează starea de bine, lucrurile diferă foarte mult, începând cu vârsta, sexul, venitul și până la țara în care trăiesc, cultură și obiceiuri. De altfel, nu este un secret că fiecare angajat caută un anumit nivel de personalizare în programele de well-being ce îi sunt adresate. Însă, în acest an, tendința este aceea că nicicând nu a fost mai necesară personalizarea și niciodată nu putem spune că avem prea multă în programele noastre. Iar companiile pot valorifica cu ușurință această tendință și, în esență, nevoie prin folosirea resurselor tehnologice de care dispun din plin platforme digitale, aplicații, dispozitive purtabile, care ajută extrem de mult pe fiecare angajat în a beneficia de experiențe personalizate de well-being și realizare de conexiuni valoroase în domeniu.

Și toate datele pe care companiile le pot colecta cu privire la well-being grație acestor instrumente se pot transpune apoi foarte ușor și țintit în programe care să se potrivească nevoilor și preferințelor angajaților, punând la dispoziție conținut și oferte specifice de well-being care să le respecte și să le urmărească cele mai importante interese. Toate acestea conduc la creșterea eficienței programelor de well-being, la implicarea mult dorită, la creșterea conștientizării și a comunicării cu privire la acestea, ținând cont că una dintre cele mai mari probleme cu care programele de well-being se confruntă în prezent este pur și simplu aceea a lipsei de informare cu privire la existența lor. (!!)

 

3. Automate moderne care servesc principiilor sănătății și bunăstării

Nu mai vorbim de vechea și nesănătoasa variantă de automate care îți oferă o gamă pe cât de limitată, pe atât de veche și de nesănătoasă de produse. Vorbim de varianta modernă a automatelor, în pas cu vremurile și în special cu posibilitățile tehnologice, care oferă produse ce contribuie la păstrarea stării de bine și a sănătății, nu la distrugerea lor.

 

4. Somnul introdus în programul de la muncă

Cu siguranță, ați mai auzit de asta și vi s-a părut fie ciudat, fie amuzant, fie de-a dreptul o utopie. Ei bine, nu. Din ce în ce mai mulți companii sunt din ce în ce mai deschise la conceptul de astfel de siestă la locul de muncă drept o cale de a le oferi angajaților lor o pauză mult așteptată și a crește astfel productivitatea de-a lungul unei zile de muncă. Și dacă stăm să ne gândim puțin, această tendință nu doar că are sens, ci este complet binevenită, având în vedere că privarea de somn constituie o reală problemă. Numai în S.U.A., aceasta costă angajatorii mai mult de 411 de miliarde de dolari. Ca să nu mai vorbim de alte statistici și probleme care decurg din asta. Iar dacă vă interesează datele din România, studiul Stres Național, efectuat de Dynamic HR vă poate oferi o perspectivă și în acest sens.

Astfel, programele de educare și conștientizare în ceea ce privește somnul, cât și programe de tip stimulent ce urmăresc somnul angajaților și oferă recompense pentru atingerea scopurilor în privința somnului ar putea deveni o normalitate mai curând decât credem.

 

5.  Noi și din ce în ce mai variate metode de combatere a stresului la locul de muncă

Organizația Mondială a Sănătățîi a declarat stresul drept epidemia secolului 21. Studiul nostru Stres Național, 2017 a indicat că 99,7% dintre angajații din România sunt stresați, suferă de stări de epuizare sau oboseală, stări deprimante sau triste, că 99% dintre aceștia sunt afectați de stresul emoțional, iar 97% de cel social.

De aceea, la nivel mondial, multe companii apelează în programele lor de well-being la meditație și mindfulness pentru a-și susține angajații, descoperind în același timp că acestea stimulează creativitatea și măresc concentrarea. De asemenea, altele consideră oportune crearea de centre de fitness în cadrul companiei, care pot oferi o gamă diversă de activități, de la cursuri extrem de inovative de fitness până la scurte pauze de mișcare care pot revitaliza angajațăi și îi pot ajuta să se elibereze de stresul acumulat de-a lungul zilei de muncă.

Se pare că programele de well-being la locul de muncă nu au fost niciodată mai populare ca până acum, de la ofertele tehnologice în acest sens, până la interesul din ce în ce mai crescut al companiilor de a contribui la creșterea gradului de conștientizare populară a importanței stării de bine.

În aceste condiții, nu putem spune decât că eforturile de până acum ale noastre, cei implicați în acest domeniu, nu au fost în zadar și că nu ne rămâne decât să avem multă inspirație și și mai multă energie de a ne pune ideile și programele în practică.

Vă aștept să îmi spuneți și voi care sunt principalele tendințe pe care le vedeți în programele de well-being din acest an lăsând comentarii la acest articol!

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii