FacebookTwitterLinkedIn

Consumatorii din întreaga lume vor petrece în medie 19,7 minute pe zi vizionând video online pe dispozitivele mobile (smartphone și tablete), comparativ cu 16  minute pe dispozitivele fixe (incluzând aici ambele platforme: desktop și televizoarele inteligente).

Acest lucru reprezinta un salt de 39% pentru mobil, față de cifrele anului trecut, când s-au înregistrat 14,2 minute de vizionare video mobil.

Consumul video pe „dispozitivele fixe” se va menține la același nivel în acest an, creșterea vizualizării conținutului pe televizoarele inteligente fiind contrabalansată de trecerea vizualizării de la desktop înspre smartphone-uri și tablete.

Cee de-a doua ediție a raportului anual Zenith Online Video Forecasts conține date istorice și previziuni de consum video online și cheltuieli de publicitate, împreună cu notele experților locali asupra dezvoltării piețelor individuale.

Ediția din acest an acoperă 57 de piețe importante, în creștere față de cele 40 monitorizate la prima ediție.

Creșterea rapidă a consumului video mobil este generată de:

– popularitatea tot mai mare a dispozitivelor mobile, în special a celor low-cost din țările cu venituri mai mici;

– perfecționarea display-urilor mobile;

– răspândirea conexiunilor de date de mare viteza, în special 4G.

Consumul de video pe mobile va crește cu 33% în 2017 și cu 27% în 2018, pentru a ajunge la 33,4 minute pe zi.

Dispozitivele mobile vor reprezenta 64% din totalul consumului video online în 2018.

Consumul de video pe dispozitivele fixe va crește cu 13% în 2017 și cu 3% în 2018 pentru a ajunge la 18,7 minute, pe măsură ce vizionarea pe dispozitivele TV inteligente devine tot mai răspândită.

Consumul de video online a cunoscut o creștere de 20% în 2015, advertiserii au cheltuit 17,5 miliarde de dolari pentru publicitatea video online, față de 13.4 miliarde în 2014.

Consumul de video online va crește cu o rată medie de 19,8% pe an, ajungând la 30,1 miliarde dolari în 2018. Acest lucru va duce la 31,3% cota cheltuielilor de publicitate aferenta video online în cadrul display-ului digital, față de 26,7% în 2015.

Tendinta online video (ca și cea aferentă social media) este de a capta rapid din cota de piata a bannere-lor tradiționale, care sunt mai puțin eficiente și dezagreate de către consumatori, în special pe dispozitivele mobile.

VEZI VENITURILE PRO TV SA ÎN SEMESTRUL I 2016

Majoritatea cheltuielilor de publicitate aferente video va fi alocată dispozitivelor fixe pana în anul 2018.

Cu toate că marea parte a consumului video este mobil, majoritatea cheltuielilor din publicitatea online video merge către dispozitivele fixe și va continua în ritmul acesta până în anul 2017.

Se estimează ca ad-urile video fixe vor reprezenta 68% din totalul publicității video online în acest an, în scădere de la 75% anul trecut.

Pana în 2018, publicitatea mobilă se va situa la același nivel cu cea fixa. Ad-urile video sunt mai atractive și mai eficiente pe ecranele mai mari, astfel încât advertiserii vor continua să plătească o primă substanțială pentru publicitatea video fixă.

Publicitatea din online video este complementară celei televizate

În multe piețe devine din ce în ce mai obișnuit ca brandurile să trateze online video ca pe o medie complementară televiziunii tradiționale, mai degrabă decât ca pe o concurență.

Online video poate aduce un reach mai mare campaniilor TV, în special în rândul tinerilor și a consumatorilor fideli, care tind să fie cei mai intensivi utilizatori de video online.

În piețele mai mici, de multe ori advertiserii reutilizează ad-urile TV, deși acest lucru nu este cel mai eficient mod de a folosi online video: ad-urile online, în mod normal, funcționeaza cel mai bine când sunt mai scurte decât tradiționalele spoturi de 30 de secunde.

Unele branduri au utilizat cu succes online video, oferind conținut extins consumatorilor interesați – prin extinderea poveștii din campania TV.

Raportul Advertsing Expenditure Forecasts arată că televiziunea și online video cunosc o creștere a cotei lor combinate în publicitatea de display la nivel mondial – cheltuielile de publicitate aferente tuturor mediilor, cu excepția search-ului și a celei de tip „mică publicitate”.

În 2015, televiziunea și online video reprezentau 48,5% din display-ul global la nivel mondial, în urcare de la 43,8% în 2010, iar până în 2018, se așteaptă ca acestea să reprezinte 49,6%.

„Răspândirea dispozitivelor mobile și a conexiunilor de mare viteză va oferi consumatorilor posibilitatea de a avea la îndemână un conținut video online pe tot parcursul zilei”, a declarat Jonathan Barnard, Head of Forecasting Zenith. Acest lucru creează noi oportunități advertiserilor de a comunica cu consumatorii, utilizând ad-uri video online pentru a combina puterea publicității audiovizuale de a construi branduri cu avantajele targetarii precise și personalizate.”