FacebookTwitterLinkedIn

Faţă de perioada de început a verii 2012, pieţele europene par acum mult mai încrezătoare că Zona Euro va supravieţui. Cu toate acestea, performanţele de creştere din Zona Euro rămân împărţite. Se estimează că ţările cu economii dezvoltate vor continua să înregistreze rezultate mai bune decât cele în creştere, iar acestea din urmă se vor zbate pentru a creşte chiar cu procente mici în următorii câţiva ani. Va fi un mediu de operare dificil, atât pentru liderii din business cât şi pentru cei din sfera politică.

Companiile trebuie să se pregătească pentru un “deceniu pierdut” în Europa, în care creşterea va stagna, iar rata şomajului va continua să crească şi în 2013, ajungând la un vârf estimat de aproape 20 de milioane de persoane. E de aşteptat ca cele mai înalte rate ale şomajului şi, în acelaşi timp, cele mai lente redresări ale acestuia, să fie înregistrate de economiile periferice, atingându-se valori estimate de peste 28% în Grecia, 26% în Spania şi de aproape 17% în Portugalia.

Citeste si: cum Zona Euro înaintează cu greu spre stabilitate

Liderii de business trebuie să înţeleagă faptul că actualul mediu economic în care operează a devenit noua normalitate. Companiile nu mai pot pleca de la premisa că creşterea va fi generată de pieţele interne. Creşterea va trebui asigurată şi din reducerea de costuri, câştigarea de cotă de piaţă şi creşterea exporturilor către pieţele emergente mai dinamice.

Prognozele şi analizele cuprinse în EY Eurozone Forecast au la bază modele Băncii Centrale Europene (BCE) pentru economia Zonei Euro. Aceste modele sunt dezvoltate pe baza unor teorii şi tehnici economice de vârf folosite de BCE pentru a face prognozele sale trimestriale în privinţa Zonei Euro.