Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Sănătate |
|

1968. Pandemie fără blocaj în economie

Acum mai bine de 50 de ani, omenirea a traversat o pandemie fără ca economia să se blocheze. La nivel mondial, gripa asiatică izbucnită în 1968 a făcut un milion de victime în doi ani.
apollo 8 profimedia-0068147628

În decembrie 1968, naveta spațială Apollo 8 se afla la jumătatea drumului către Lună când colonelul Frank Borman, comandantul misiunii, a raportat că și el, și echipajul (din care făcea parte și Jim  Lovell, viitorul comandant al misiunii Apollo 13) se simt rău. Când a auzit care le sunt simptomele, un oficial de la sol a remarcat: „Nu sunt doctor, dar pare a fi gripă asiatică.”

Imediat, la Houston au început dezbaterile cu privire la ce era de făcut, pe fondul temerilor că astronauții s-au infectat cu tulpina gripală H3N2 chiar înainte să plece în misiune, după ce se întâlniseră cu președintele Lyndon Johnson care, în ultimele săptămâni, se luptase cu boala la Casa Albă. Cei de la controlul misiunilor spațiale au decis că, deși era vorba de ceva mai mult decât de o simplă răceală, astronauții trebuie să-și continue zborul până la Lună, să o orbiteze și apoi să revină pe Pământ. Pământ care se confrunta cu o pandemie care izbucnise în Hong Kong, de la care își și primise denumirea inițială. Alții i-au zis „gripa lui Mao”, pentru că se credea că boala debutase în China. Punctul de origine al pandemiei a fost imposibil de  localizat întrucât pe atunci China nu era membră a Organizației Mondiale a Sănătății, deci nu putea fi monitorizată de aceasta.

Omenirea a supraviețuit gripei asiatice, care este o afecțiune de gravitate medie, în urma căreia o persoană sănătoasă își revine în câteva zile. Un oficial din Hong Kong le-a spus jurnaliștilor că persoanele infectate trebuie „să rămână acasă și să se odihnească. Între timp, se pot trata cu aspirină, ceai sau băuturi cu lămâie, whisky sau coniac, după preferințe.”

Însă gradul înalt de contagiozitate al bolii a provocat îngrijorare în privința impactului pe care aceasta l-ar putea avea în rândul vârstnicilor. Un purtător de cuvânt al Centrului de Cercetare Medicală din Marea Britanie avertiza că virusul se răspândește cu viteza incendiilor de vegetație, iar doctorii se temeau de potențialul letal pe care l-ar putea atinge în timpul sezonului rece, când s-ar fi adăugat tulpinilor gripale deja existente.

Prima și cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată a fost, ca și în cazul Covid-19, spălarea mâinilor. Oamenii au continuat să meargă la muncă, dar păstrau distanța unii față de ceilalți și evitau mijloacele de transport în comun aglomerate. La începutul anului 1969, medicul Joan Gomez își sfătuia cititorii în The Telegraph „să-și întărească rezistența fizică cu un mic dejun consistent înainte să intre în lupta cu traficul de la orele de vârf.”

Economia a continuat să crească, deși într-un ritm mai lent, întrucât guvernele au evitat recesiunea neluând măsuri care să ducă la închiderea diverselor industrii. După cum nota în British Medical Journal profesorul Philip Snashall, a cărui fiică de doi ani a contractat primul caz de gripă asiatică din Europa: „Bursele nu s-au prăbușit, nu am fost asediați de presă, nici grupul de joacă al fiicei mele nu a fost invadat de bărbați purtând aparate de respirat.”

Societatea și afacerile nu s-au oprit pe măsură ce gripa asiatică se răspândea. Școlile au rămas deschise, deși epidemia a lovit în două valuri. Medicii au spus că persoanele cu vârste între 5 și 25 de ani au suficienți anticorpi pentru a fi imuni. În Marea Britanie, campionatul de fotbal și-a continuat nestingherit desfășurarea, cu excepția unei singure partide amânate pentru că toți cei 11 jucători ai uneia dintre echipe erau infectați.

Între timp, în fabricile de medicamente se lucra non-stop pentru producerea unui număr suficient de vaccinuri, dată fiind cererea preconizată. Ținta propusă era de 900.000 de vaccinuri pentru Marea Britanie până la sfârșitul anului 1968. „Cererea de vaccinuri a fost fără precedent”, își amintește un producător de medicamente. „Am vândut în câteva zile cât vindeam de obicei într-un an.” Valul de gripă asiatică a fost stăvilit la începutul lui 1969, după ce mii de doze de vaccinuri fuseseră distribuite, deși epidemia nu s-a dovedit atât de puternică pe cât se estimase. „Gripa este imprevizibilă, deci ar fi o prostie să încercăm să prevedem ce evoluție va avea”, spunea un oficial de la Ministerul Sănătății.

Unii doctori considerau că imunitatea naturală dobândită după pandemia precedentă de gripă din 1957 va mai diminua din severitatea actualului val. Se pare însă că semnalul de avertizare venit din Hong Kong în iunie 1968 le-a dat autorităților britanice intervalul temporal necesar pentru a produce vaccinuri și a învăța populația să se protejeze. Primul val de gripă asiatică nu a provocat un blocaj economic, dar numărul îmbolnăvirilor a făcut să se piardă milioane de ore de muncă în producția directă. Telegraph remarca pe 23 decembrie 1968 că reacția față de epidemia de gripă a fost oarecum exagerată, boala fiind mai degrabă un pericol pentru cei care aveau și alte afecțiuni.

După primul val al pandemiei, producătorii de medicamente au solicitat autorităților să introducă vaccinarea anuală a populației astfel încât aceasta să fie mai bine protejată împotriva valurilor viitoare ale bolii. Propunerea s-a dovedit vizionară, întrucât gripa asiatică a reizbucnit și mai agresiv la sfârșitul lui 1969, până în primăvara lui 1970 făcând peste un milion de victime în întreaga lume.

Pandemia din 1968 nu a provocat o criză economică pentru că cei aflați la putere proveneau din generații cu o atitudine mai bătăioasă în fața bolilor, după ce luptaseră cu pojarul sau oreionul și abia de câțiva ani descoperiseră un vaccin pentru poliomielită. Astăzi, virusul H3N2 are o apariție sezonieră și probabil este doar o chestiune de timp până când Covid-19 se va alătura acelor tulpini gripale împotriva cărora oamenii se pot vaccina.

 FOTO: Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii