Cautare
, Contributor

Opinii |
|

„1917” este un film de război aflat în fruntea ierarhiei genului care nu trebuie ratat

Toți avem poveștile noastre de război în familie, din primul și din al doilea. Sunt evenimente prea recente la scara istoriei ca să fi putut scăpa de fantomele trecutului. Din cauza violenței și absurdului morții, nu sunt un fan al genului dar filmele despre război și armată care se iau în serioas și sunt bine făcute sunt probabil pe cea mai înaltă treaptă a emoției pe care un film o poate induce în publicul din sălile de cinema.
 aboneaza-te
film 1917

Mihai Pavelescu este editor Media Expres

Filmul „1917”, de Sam Mendes, (tradus în română „1917” cu adăugarea unui penibil două puncte „Speranță și moarte”, în stilul celulei de manipulare a conștiinei din societatea socialistă multilateral dezvoltată de la Româniafilm), depășește pragul de sus al emoției și compasiunii pentru milioanele de morți și infinita suferință din Primul Război Mondial.

Povestea de război este simplă, în timpul Primului Război Mondial doi soldați britanici – Schofield și Blake – primesc un ordin aparent imposibil de îndeplinit, să traverseze liniile inamice în mai puțin de 24 de ore pentru a transmite un mesaj care ar putea salva 1.600 de soldați britanici, inclusiv pe fratele lui Blake.

Filmul este inspirat de poveștile adevărate spuse de bunicul regizorului, Alfred Mendes, care a fost mesager pe front pentru Britanici. După lansarea în decembrie 2019 în Marea Britanie și SUA, filmul a fost deopotrivă apreciat de critici și de public, până la 22 ianuarie 2020 filmul având încasări de 86,3 milioane de dolari în SUA și Canada și 63,1 milioane în celelalte țări, cu un total la nivel mondial de 149,4 milioane, la un buget de producție care nu a depășit 100 de milioane de dolari.

Filmul a câștigat deja câteva premii importante și este un candidat serios la Oscarurile din februarie 2020.

Printre principalele reușite lăudate de critici sunt realismul, imaginea și cadrelele lungi care lasă impresia că filmul a fost tras dintr-o singură bucată, deși acest din urmă stil, care a mai fost folosit de Mendes și în alte filme, a fost considerat în unele cronici mai puțin pozitiv, pentru că deși este „imersiv poate abate atenția de la povestea filmului”.

În România filmul este distribuit de Vertical Entertainment, care a încheiat un parteneriat pentru promovare cu televiziunea Digi24, prezentă la proiecția de gală de la Grand Cinema Băneasa cu bannere amplasate în sală și care difuzează în perioada lansării în exclusivitate pentru România interviuri cu regizorul și actorii din film.

Cu toate că destinat unei audiențe adulte în principal pentru că prezintă realist violența și ororile războiului, soldații înotând ad literam în multe scene printre cadavre, filmul este total recomandabil pentru pasionații de filme dramatice aflate în vârful ierarhiei artei cinematografice.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii