Cautare
, Contributor

Energie |
|

Inovația care salvează păsările de elicele eolienelor

Un institut ce cercetare din Norvegia a găsit soluția prin care se poate evita ca păsările să fie lovite de elicele turbinelor eoliene.
ge-tehachapi-ca-3

Energia eoliană este una dintre cele mai eficiente forme alternative de obținere a curentului electric, fiind practic o sursă inepuizabilă. La nivelul anului trecut, energia generată cu ajutorul vântului a avut o putere instalată de 650,8 GW, o pondere importantă în totalul producției globale. Din acest motiv, există foarte multe voci care consideră această formă de producere a energiei drept una dintre alternativele reale pentru decadele următoare.
Există însă și o categorie care contestă energia eoliană, și anume activiștii de mediu, care susțin că pagubele produse de aceste instalații în rândul populațiilor de păsări și insecte zburătoare este îngrijorător de mare. Însă un studiu publicat recent arată că o soluție extrem de simplă, dar inovatoare, are capacitatea de a reduce cu 70% decesele provocate de paletele care rotesc turbinele eoliene.
Cercetarea, care s-a întins pe o perioadă de 14 ani și a fost inițiată de Institutul Norvegian de Cercetare a Naturii, a fost publicată în jurnalul de specialitate Ecology and Evolution. Concluzia este că, dacă una dintre paletele elicei este vopsită în culoarea neagră, rata anuală de accidente mortale în rândul păsărilor scade cu 70%, o valoare surprinzătoare chiar și pentru specialiști.
Vopsirea unei palete în negru face ca elicele să fie mult mai vizibile pentru păsări și, prin urmare, acestea le pot evita. Studiul s-a desfășurat într-o zonă din Norvegia în care există foarte multe astfel de turbine eoliene. Una dintre elicele unei astfel de turbine a fost vopsită în negru, iar alte patru aflate în imediata apropiere au fost lăsate albe, așa cum au fost în momentul instalării. Pentru a înregistra cazurile de accidente printre păsări, specialiștii au trimis câini special antrenați pentru a găsi trupurile zburătoarelor pe o rază de 100 de metri în jurul celor cinci turbine. Toate informațiile au fost strânse între 2006 și 2016, apoi analizate și publicate în această vară, cu rezultate care au generat un val de optimism în rândul ecologiștilor și nu numai.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii