FacebookTwitterLinkedIn

Fondată în 2011 de o echipă de doctori în științe care au lucrat pentru NASA, compania Hyperion este împărțită pe trei divizii: auto, aerospațială și energie, toate având în comun transpunerea în scop comercial a tehnologiilor pe bază de hidrogen dezvoltate pentru călătoria în spațiu.
XP-1 este primul produs lansat de Hyperion: un supercar care arată formidabil, are o autonomie de 1600 km, aleargă cu peste 350 km/oră și ale cărui baterii se încarcă în cinci minute. Pare prea frumos ca să fie adevărat. Și totuși…
Hidrogenul este un combustibil cu care industria auto flirtează de ani buni, japonezii fiind cei care au obținut până acum rezultatele cele mai promițătoare. Toyota a lansat în 2015 modelul Mirai, care are o autonomie de 500 km și își poate încărca bateriile de hidrogen în cinci minute.
Hidrogenul este cea mai curată sursă de energie care până acum nu a fost exploatată eficient, spun cei de la Hyperion. Avantajele hidrogenului sunt faptul că poate fi stocat într-un rezervor și timpul de încărcare al acestuia este mult mai mic comparativ cu durata necesară încărcării unei baterii – baterie care se deteriorează în timp și, după ce își epuizează ciclul de viață, trebuie reciclată printr-o procedură costisitoare.

Hidrogenul are totuși de depășit o serie de obstacole importante: primul ține de metodele de obținere – deocamdată, 98% din cantitatea de hidrogen folosită la nivel mondial este obținută prin procese poluante. În al doilea rând, ar fi nevoie de o rețea de stații de alimentare – alimentarea la domiciliu pare să nu fie o opțiune. Nu în ultimul rând, ne aflăm în plin avânt al automobilul electric, care absoarbe cele mai multe fonduri pentru cercetare și dezvoltare.
De cealaltă parte, o veste îmbucurătoare pentru companii precum Hyperion este faptul că organizatorii cursei de 24 de ore de la Le Mans își propun să introducă din 2024 o categorie dedicată mașinilor care funcționează pe bază de hidrogen. Un rezultat bun la Le Mans poate face minuni pentru viitorul automobilului cu hidrogen.
Aparent, hidrogenul și electricitatea se află acum într-o competiție similară cu aceea dintre un iepure și o broască țestoasă, arbitrată suveran de „ghepardul” alimentat cu benzină sau motorină. Dar cursa continuă.