FacebookTwitterLinkedIn

SUA și Brazilia sunt statele care nu sunt incluse pe această listă, fiind cele mai afectate de coronavirus. La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii intense între statele membre UE.

Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, transmite Agerpres.

Potrivit AFP, guvernele europene au la dispoziţie un termen până marţi la prânz pentru a decide dacă deschid sau nu frontierele UE de la 1 iulie călătorilor din 15 ţări terţe a căror situaţie epidemiologică este considerată satisfăcătoare.

Statele membre UE urmează să aprobe cu majoritate calificată (minim 55% din numărul ţărilor membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii Europene) această listă, elaborată de către ambasadorii acestor ţări vineri seară.

Cele 15 state state sunt: 

Algeria, 

Australia, 

Canada, 

Georgia, 

Japonia, 

Muntenegru, 

Maroc, 

Noua Zeelandă, 

Rwanda, 

Serbia, 

Coreea de Sud, 

Thailanda, 

Tunisia,

Uruguay,

China (cu condiţia reciprocității).

Votul asupra acestei recomandări nu are caracter constrângător şi ţările UE sunt suverane cu privire la controlul frontierelor lor. Totuşi, au convenit să se coordoneze cu privire libera circulaţie în interiorul spaţiului Schengen

Călătoriile non-esenţiale către UE sunt interzise de la jumătatea lunii martie, iar acestă măsură va fi ridicată progresiv de la 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei din UE.