FacebookTwitterLinkedIn

În primele trei luni ale lui 2015, exporturile de produse alimentare și animale vii au crescut

În primul trimestru al lui 2015, exporturile de produse alimentare și animale vii au totalizat 902,5 milioane de euro (echivalentul a 4,027 milioane de lei), în creștere cu 7,02% față de perioada similară a anului precedent.

VEZI CE EVENIMENTE S-AU DESFĂȘURAT ȘI ÎN ALTE DOMENII, ÎN 2015

Fabricile Interagro au fost închise

Fabricile de îngrășăminte deținute de grupul Interagro (Donau Chem, Chemgas Slobozia, Viromet Victoria. Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești), controlat de omul de afaceri Ioan Niculae au fost închise în luna aprilie. În consecință, 7.000 de persoane și-au pierdut locul de muncă iar pe atunci, în presa centrală se scria că România va dispune de gaze pentru iarnă, având în vedere faptul  că, atunci când Interagro funcționează este cel mai mare consumator de gaze al țării, cu 3 miliarde de metri cubi anual (în timp ce populația consumă anual 2,5 miliarde de metri cubi). Cu toate acestea, în urma închiderii fabricilor, în România nu se mai poate vorbi despre îngrășăminte ieftine, produse intern. Dintre cele șase fabrici, trei sunt în insolvență (cerută de Interagro) – Amurco Bacău, Ga Pro Co Săvinești și Notroporos Făgăraș. La mijlocul lunii decembrie, Ioan Niculae și-a exprimat intenția de a reporni operațiunile de la combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turni Măgurele.

Cu o cifră de afaceri de aproape 1.760 lei, Interagro SA se situează pe locul 6 în clasamentul celor mai mari companii controlate de un acționar român, inclus în ediția din 2015 a Forbes 500.

Arestarea lui Ioan Niculae

În luna aprilie, miliardarul Ioan Niculae, proprietarul Interagro, cel mai mare jucător de pe piața agricolă locală a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”, în care este acuzat că a finanțat ilegal o campanie electorală din 2009. Pe parcursul acestui an, Ioan Niculae a depus mai multe cereri de eliberare condiționată, însă toate i-au fost respins pe motiv că perioada petrecută în închisoare nu a convins instanța că s-a îndreptat. La începutul lunii decembrie, Tribunalul Dâmbovița a decis ca în ianuarie 2016 să ia o decizie referitoare la eliberarea condiționată a miliardarului , care în momentul de față are o decizie favorabilă din partea Judecătoriei Găești , contestată însă de către procutorii DNA. Decizia privind eliberarea donciționată trebuia să fie luată în luna decembrie, însă a fost amână pentru a se atașa la dosar, printre altele, și documente referitoare la cinci lucrări științifice realizate de Ioan Niculae pe parcursul celor opt luni petrecute în penitenciar.

Ioan Niculae are o avere estimată la 3 miliarde de lei și afaceri în agricultură, chimie, energie și turism, iar în acest an s-a clasat pe locul 2 în topul celor mai puternici oameni de afaceri din România realizat de Forbes România.

ADM a preluat integral două terminale de cereale din portul Constanța

Conglomeratul agroin­dus­trial american ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole și cel mai mare jucător din agrobusiness de pe piața locală, a ajuns, în luna martie, la un acord pentru preluarea integrală a termi­nalelor de cereale North Star Shipping şi Minmetal din portul Constanţa de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur (50 de ani) şi  Ion Vasile (50 de ani).  Până la acel moment, ADM era deja implicat în North Star Shipping printr-o participaţie de 22%, restul pachetului de acţiuni fiind îm­părţit între Liviu Ghebaur (53%) şi Ion Vasile (25%). Americanii aveau de­ja şi jumătate din Minmetal prin ve­hi­culul Omega Capital, restul acţiu­ni­lor fiind deţinute de North Star Shipping. Tranzacția a fost estimată la 95 milioane de dolari.

Un nou jucător din domeniul agicol a intrat în România

Traderul german de cereale BayWa a intrat pe piața autohtonă în primăvara acestui an, după ce a cumpărat 90% din acțiunile firmei Patberg International, companie înființată în 2013 de către un grup de foști traderi de la grupul olandez Nidera, specializat în comerțul cu materii prime agricole.

Grupul BayWa  generează anual afaceri circa 15 miliarde de euro și tranzacționează 25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase într-un sezon. În urma tranzacției, operațiunile traderului agricol din România se desfășoară sub numele de BayWa Agri România SRL.

La scurt timp după intrarea pe piața românească, BayWa a anunțat că negociază achiziția unor facilități în terminalul Portului Constanța pentru nave de mari dimensiuni.

Irlandezii de la Origin Enterprises au preluat Redoxim și Comfert

În vara anului 2015, grupul irlandez Origin Enterprises, care își desfășoara în agrobusiness și este controlat de o companie elvețiană  din domeniul bunurilor de consum alimentare , a anunțat că va prelua  Redoxim, companie deținută în mod egal de șase români, specializată în distribuirea de îngrășăminte și producerea de pesticide.

Tranzacția a fost finalizată în luna septembrie și estimată la 35 milioane de euro, după ce a îndeplinit condițiile necesare finalizării. Potrivit informațiilor transmise la acel moment de Origin Enterprises, grupul va plăti celor șase acționari Redoxim 31,5 milioane de euro, iar diferența de 3,5 milioane de euro urmând a fi achitată la un an de la finalizarea tranzacției.

Redoxim, situată pe locul 64 în ediția din 2015 a clasamentului Forbes 500, a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 252 milioane de lei și un profit net de circa 21 milioane de lei.

Grupul irlandez a mai achiziționat în vara acestui an, pentru aproximativ 20 milioane de euro, și compania Comfert din Bacău, unul dintre primii zece jucători de pe piața locală de profil, care comercializează semințe, îngrășăminte și pesticide. Cu toate acestea, tranzacția nu a inclus și participația pe care Comfert o deține la producătorul de paste și produse de panificație Pambac.

Un fond de investiții american a preluat o companie din județul Botoșani

Tranzacția, estimată la câteva milioane de euro, a fost încheiată în vara acestui an. Compania Multiagra din județul Botoșani a fost fondată  în 1998 de tatăl primarului din Botoșani, iar în această vară a fost preluată de fondul de investiții american Anhol Investment, prin subsidiara Southern Harvest Parners. Nu este prima tranzacție realizată de americani în această zonă a țăeii – în urmă cu un an, au achiziționat fermele Agraria Nord și Arland, care exploatau un total de 6.000 hectare de teren arabil.

Multiagra exploatează peste 1.400 de hectare și este specializată în producția de grâu, semințe de dovleac, soia, rapiță, floarea-soarelui și porumb, realizată în special pentru export.

Seceta severă care a distrus aproape 900.000 hectare de teren agricol

Până în luna august, seceta prelungită din acest an a distrus aproape 900.000 de hectare din suprafața agricolă totală a României. Au fost afectate culturi de porumb, floarea-soarelui, cartof, sfeclă de zahăr, soia, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe. Drept urmare, producătorii agricoli au apelat la ajutor din partea statului pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă în perioada aprilie – septembrie 2015 prin depunerea unor cereri către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Plata despăgubirilor se desfășoară în perioada 23 – 31 decembrie, iar aproximativ 300 milioane de lei urmează a fi împărțite la aproximativ 79.000 de fermieri români în perioada menționată.

Comisia Europeană a anunțat că alocă României 11,1 milioane de euro pentru sectorul de lapte și de carne de porc

Nu doar producătorii agricoli au avut de suferit în urma secetei din acest an, ci și crescătorii de animale. Achim Irimescu a anunțat, la mijlocul lunii decembrie, că un total de 11,1 milioane de euro vor fi alocați României de către Comisia Europeană, dintre care 8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate, iar 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. Pentru cea din urmă, suma va fi distribuită în două sectoare ale creșterii porcilor, și anume în fermele de îngrășat și în cele de producție.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar, beneficiarii trebuie să aibă în proprietate ferme de porci înregistrate și autorizate la Agenția Națională pentru Sănătate Veterinară și Alimente. Banii urmează să intre în conturi în anul viitor.

Culturile de hamei, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Culturile de hamei au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, pe fondul scăderii cererii de bere pe piața locală. Fermierii români nu mai vor să investească în acest tip de cultură pentru că necesită costuri ridicate și un timp îndelungat de îngrijire a terenului. În prezent, în România mai sunt doar județe în care se produce hamei, și anume Alba, Sibiu și Mureș.

A fost deschisă prima fabrică de procesare a cânepii, în care au fost investite de 5 milioane de euro

În luna noiembrie, în județul Alba a fost deschisă prima fabrică de procesare a cânepii din România, în urma unei investiții de 5 milioane de euro. Proprietarul unității de producție este compania olandeză HempFlax, lider pe segmentul de procesare a cânepii, care plănuiește mărirea suprafeței cultivate de cânepă de la an la an, până la dezvoltarea domeniului.

Adrian Porumbiou a vândut grupul Racova către TransOil într-o tranzacție estimată la 110 milioane de dolari.

La începutul anului 2015 au apărut speculații potrivit cărora omul de afaceri vasluian ar urma să vândă Racova companiei TransOil, o societate din Republica Moldova controlată de Vaja Jhashi, un miliardar american cu origini gruzine. Speculațiile s-au adeverit abia în momentul în care, la jumătatea lunii noiembrie, pe website-ul unei divizii a Băncii Mondiale a fost publicat un document din care reieșea că tranzacția se află în curs de finalizare, proces care se va încheia la finele lunii decembrie.

Grupul Racova este al patrulea mare producător din domeniul agricol și exploatează o suprafață de 45.000 de hectare, din care 5.000 de hectare se află sub proprietatea sa, iar restul de 40.000 se află în arendă. Holding-ul cuprinde, printre altele, 14 situri ale SC Comcereal SA Vaslui, companie cu afaceri de 209 milioane de lei în 2014, situată pe locul 343 în ediția din acest an a clasamentului Forbes 500, fabrica de ulei Ulerom Vaslui, SC R-Agro SA și SC Agrocomplex Bârlad SA.

Protestul ciobanilor din fața Parlamentului

La mijlocul lunii decembrie, peste 2.000 de ciobani din întreaga țară au protesta în fața Parlamentului împotriva modificărilor aduse Legii Vânătorii, prin care se limitează numărul de câini pe care îl pot deține oierii.

Protestul a durat aproximativ opt ore, încheindu-se după ce reprezentanții crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților le-au transmis ciobanilor că au obținut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor și să aibă câți câini vor.

Cargill Agricultură SRL primește dobânzi de la ANAF

Dreptul Cargill Agricultură SRL de a primi dobânzi în cuantum de peste 30 de milioane de lei pentru nerambursarea în termenul legal a TVA a fost recunoscut la începutul lunii decembrie de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins recursul ANAF împotriva unei sentințe pronunțate de Curtea  de Apel București

Litigiul dintre Cargill și ANAF a început în 2009, când Fiscul a respins cererea de acordare de dobânzi formulată de societate, după ce tergiversase mai bine de un an o solicitare de rambursare a TVA în cuantum de peste 100 milioane de lei.

Cargill, a doua cea mai mare companie de agrobusiness din România, este prezentă pe piața locală din 1996 și este specializată, printre altele, în comerțul cu cereale, semințe oleaginoase, distribuția de semințe pesticide și îngrășăminte. Potrivit Ministerului de Finanțe, în 2014, Cargill a raportat o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei și un profit de 89 milioane de lei.

O nouă lege a pomiculturii, aflată în dezbatere publică

La începutul lunii decembrie, Ministerul Agriculturii și Dezboltării Rurale a dezboltat un poiect de ordonanță prin care modifică Legea Pomiculturii în vederea facilitării accesării sprijinului financiar și a înlocuirii plantațiilor îmbătrânite. Câteva dintre modificările actului normativ sunt extinderea patrimoniului pomicol, noi documente în vederea eliberării autorizațiilor de plantare sau inventarierea patrimoniului pomicol o dată la cinci ani.