Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

15 despre 2015: 15 evenimente desfășurate în domeniul turismului în 2015

2015 a fost productiv pentru turismul românesc. În acest an s-au elaborat numeroase proiecte de lege și acte normative menite să sprijine activitatea turistică a României.
 aboneaza-te
transilvania

1.La începutul anului trecut, Guvernul a venit cu o veste bună pentru cei din domeniul turismului. Acesta a aprobat Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, având ca scop principal corelarea legislaţiei fiscale referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislaţia specifică în domeniul turismului, în vederea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive. Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive a fost stabilită în urma unor negocieri cu reprezentanţii FMI în cadrul consultărilor care s-au desfășurat în luna decembrie 2014.

2.În primăvara anului 2015 a fost ales noul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin. Acesta are o experiență de aproximativ 20 de ani în domeniu, în momentul alegerilor aflându-se în funcția de manager general al agenției de turism Paradis, din Constanța. În același timp, Aurelian Marin este și președintele Regiunii Sud-Est a ANAT, președintele Grupului de Lucru pentru Codul de Etică, membru în Comisia de Etică și membru în Comisia de Marketing Intern.

VEZI CE EVENIMENTE S-AU DESFĂȘURAT ȘI ÎN ALTE DOMENII, ÎN 2015

3.Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a alocat în anul 2015 aproximativ 8 milioane de euro din fonduri europene pentru publicitatea outdoor și pentru participarea la târgurile de turism internaționale, iar sumele alocate din bugetul de stat pentru promovarea turismului anul trecut s-au ridicat la 110.000 euro. Sumele au fost necesare, întrucât, în 2015,Autoritatea Naţională de Turism şi-a planificat să participe la aproximativ 45 de manifestări expoziţionale.

4.În luna iulie a anului 2015 a venit hotărârea de Guvern prin care acesta aprobă acordarea voucherelor de vacanță angajaților din sistemul privat și bugetar. Vestea cea bună i-a bucurat pe români, întrucât aceștia se vor putea relaxa de acum în vacanțe pe banii angajatorului. Aceste vouchere permiteau doar destinațiile din țară, astfel încurajându-se și turismul intern. Referitor la valoarea acestora, nu trebuia să depășească într-un an calendaristic contravaloarea a șase salarii de bază minime pe țară. Hotârârea ar fi trebuit să intre în vigoare anul acesta, însă, se pare că aceste vouchere au fost eliminate la începutul anului 2016.

5.Tot în vara anului ce tocmai s-a încheiat a fost publicat în cadrul unei dezbateri publice de către Ministerul Economiei, proiectul care vizează Legea Turismului, mult așteptat de companiile din domeniu. Acesta prevede, printre altele, închisoare de până la trei ani și amenzi în valoare de maxim 50.000 de lei pentru construcțiile neautorizate în zonele turistice. Principalul obiectiv al proiectului de Lege a Turismului îl reprezintă reglementarea organizării, coordonării, promovării și dezvoltării turismului, acesta fiind considerat un domeniu important din punct de vedere strategic și o ramură prioritară a economiei naționale.

6.Anca Pavel-Nedea a fost numită de către fostul premier Victor Ponta, în luna octombrie, în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Turism, cu rang de secretar de stat. În trecut, aceasta a fost manager al hotelurilor Iaki, din Mamaia, deținut de Gheorghe Hagi şi Europa, din Eforie Nord, deținut de George Copos. Predecesoarea ei, Simona-Alice Man a fost retrasă de către premier în luna mai de la conducerea ANT, însă a fost numită, ulterior, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

7.Luna octombrie a venit cu o veste bună pentru turismul din România. Editorii ghidului de călătorii, Lonely Planet, au plasat Transilvania pe primul loc în topul 10 al celor mai atractive regiuni din lume care merită să fie vizitate în noul an, 2016. Lonely Planet a publicat în toamna anului ce tocmai s-a încheiat “Best in Travel 2016”, cel mai aşteptat ghid de călătorii al anului, sub forma unui top ce cuprinde destinaţiile de vacanţă pe care aceștia le recomandă pentru 2016, printer care și vestita regiune din România. Editorii sunt de părere că Transilvania reprezintă mai mult decât tărâmul vampirilor, vorbind despre frumuseţea locurilor, dar,totodată, şi despre frumuseţea naturii şi a faunei locale, unică în lume.

8.Anul 2015 pare să fi fost anul reglementărilor legislative în ceea ce privește domeniul turismului. Astfel că, în luna octombrie, deputatul PSD Mircea Dobre a depus la Parlament proiectul de lege care prevede înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific pentru societățile de turism, evidențiind că, în acest mod, vor fi alocați mai mulți bani pentru investiții. Acest impozit specific ar trebui să se aplice hotelurilor, barurilor și restaurantelor cu cifra de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro și cu un număr mediu anual de salariați mai mic sau egal cu 250.

9.Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunțat la început de decembrie încheierea unui parteneriat cu compania americană Google, pe platformele căreia va încărca gratis filme şi alte proiecte realizate de autorităţi, cu scopul promovării turistice a României, urmând ca mai apoi, să deruleze acorduri similare cu Facebook şi YouTube. Președintele ANT a declarat că prin intermediul acestor platforme online, turiștii sau simplii vizitatori își pot exprima opinia sau pot furniza informații și comentarii privind orice stațiunea turistică din România, ulterior, aceste informații și sugestii fiind folosite de către autorități.

10.Printre evenimentele nefericite ale anului 2015 se numără și intrarea în colaps financiar al agenției de turism Perfect Tour, una dintre cele mai importante din acest sector, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a blocat conturile la începutul lunii decembrie, într-un dosar care îl vizează pe Maricel Păcurar, fostul soț al Corinei Păcurar, proprietara agenției. Cei din conducerea agenției au cedat divizia corporate către Go Travel, o altă agenție de turism, pentru a nu afecta în niciun fel clienții. Conturile au fost deblocate de către DNA înainte de Crăciun și, chiar dacă a pierdut jumătate de business, agenția și-a continuat activitatea pe segmentul vânzării de vacanțe.

11.În anul 2015, Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a participat la 37 de manifestări expoziționale internaționale dintr-un total de 23 de țări, de pe trei continente, mai exact America de Nord, Asia și Europa. Pe plan local, ANT a participat la patru manifestări expoziționale, dintre care două în București, în cadrul celor două ediții ale Târgului de Turism al României, iar două în Constanța și Sovata.

ANT susține promovarea României ca destinație turistică în special prin participarea la târgurile internaționale de turism.

12.La sfârșit de 2015, primăria Mangalia își manifestă intenția de a adopta majorarea impozitului pe clădiri la 1,95% din valoarea imobilului, nivel maxim admis prin Codul Fiscal. O urmare a acestei măsuri va fi scumpirea vacanțelor în sudul litoralului începând cu 2016, potrivit Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Conform unui raport întocmit de aceștia, în ultimii ani, în sudul litoralului românesc și-au făcut apariția numeroase investiții în domeniul turismului, zona fiind din ce în ce mai solicitată de către turiști.

13.Salina Praid a avut, în primele zece luni ale anului 2015, un profit de aproape 5 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 60 la sută faţă de anul trecut, în special datorită activităţii turistice, și mai puțin a exploatării sării, conform Mediafax. Turiștii care au vizitat Salina Praid în primele zece luni ale anului 2015 au fost în număr de  550.000, în comparație cu întreg anul 2014, când au fost 537.000 de turiști. Raportul contabil pentru primele opt luni a arătat încasări care depășesc 2,3 milioane de euro numai din activitățile din turism.

14.Criza privind problemele economic și politice, din vara anului 2015, a afectat vânzările touroperatorilor în Grecia, acestea înregistrând o scădere de până la 7%. Companiile din domeniul turismului afirmă că, desi Grecia era una dintre destinațiile preferate de români, aceștia s-au reorientat către alte destinații precum Turcia sau către litoralul românesc. Incertitudinile privind alegerea Greciei ca destinației de vacanță au durat doar câteva săptămâni.

15.Capacitatea de cazare turistică era la finalul lunii iunie, în 2015, cu 5,5% mai mare față de anul anterior. Astfel că, turiștii au avut la dispoziția lor 328.000 locuri de cazare noi, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în pensiunile turistice și agroturistice, urmate de hoteluri și hosteluri, potrivit raportului Institutului Național de Statistică. De asemenea, din totalul de locuri, 55.800 de locuri au fost alocate staţiunilor din zona montană, 35.300 de locuri staţiunilor balneare, iar 3.900 de locuri zonei Delta Dunării.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii