Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

15 despre 2015: 15 evenimente desfășurate în domeniul tranzacțiilor în 2015

Anul 2015 a fost anul în care tranzacțiile au reprezentant un element cheie în toate domeniile, începând cu domeniul bancar până la domeniul sănătății sau cel al agriculturii.
shutterstock_135990590

În ceea ce privește domeniul bancar, România pare să fi depășit criza economică din 2008, tranzacția OTP Bank-Millenium Bank fiind una dintre cele mai importante, urmată de cea dintre Banca Transilvania și Volksbank România. De asemenea,2015 a fost și anul finanțărilor, Petrom obținând cel mai mare credit oferit de bănci unei companii din România. Nu au lipsit nici tranzacțiile din domeniul sănătății, care le-au oferit jucătorilor de pe piața serviciilor medicale private și a industriei pharma un an profitabil.

VEZI CE EVENIMENTE S-AU DESFĂȘURAT ȘI ÎN ALTE DOMENII, ÎN 2015

1.În luna ianuarie a anului 2015 s-a încheiat una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul bancar. OTP Bank a achiziționat Millenium Bank, de la Banco Comercial Portuguese, tranzacția având o valoare de 39 de milioane de euro. În urma achiziționării, OTP Bank și-a mărit cota de piață la 2,1% și a urcat pe locul 13 în topul băncilor din România. Tranzacția OTP Bank-Millenium Bank a reprezentat una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul bancar de la izbucnirea crizei economice în 2008.

2.Primăvara anului 2015 a debutat cu anunțul făcut de Compania poloneză AmRest Holdings, conform căruia aceasta a preluat franciza de cafenele Starbucks în România și Bulgaria, tranzacția fiind estimată la 16 milioane de euro. Starbucks a intrat pe piața din România pentru prima oară în anul 2007. În 2014 au fost deschise patru cafenele, iar în 2015 au ajuns la un număr de șapte unități pe piața din România, înregistrând o creștere semnificativă.

3.O altă tranzacție importantă din domeniul bancar a reprezentat fuziunea Băncii Transilvania cu Volksbank România. În luna aprilie a anului 2015, Banca Transilvania (BT) a semnat documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea Volksbank România SA. În urma acestei tranzacții, Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație a Băncii Transilvania afirma că își dorește ca BT să se poziționeze pe locul doi în clasamentul băncilor din România. Achiziționarea Volksbank România a făcut parte din strategia de creștere și consolidare a BT. La începutul anului 2016, BT a anunțat finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank România.

Vezi care au fost cele mai importante evenimente din domeniul bancar în 2015

4.Una dintre tranzacțiile anului 2015 evaluată la câteva sute de milioane de euro a fost cea în cadrul căreia omul de afaceri Ion Țiriac a ieșit din acționariatul UniCredit Țiriac Bank prin vânzarea pachetului de acțiuni de 45% către grupul italian UniCredit, acționarul majoritar. Astfel că, UniCredit Bank Austria AG a cumpărat acțiunile reprezentând 45% din UniCredit Țiriac Bank S.A. deținute de Țiriac Holdings Ltd, participația deținută de către grup crescând de la 50,6% la 95,6%.

5.În luna mai, OMV Petrom a obținut cel mai mare credit oferit de bănci unei companii din România. Astfel că, Petrom a contractat o linie de credit multi-valută în valoare de un miliard de euro, de la un sindicat format din 17 bănci, înlocuind astfel o linie de credit contractată în noiembrie 2011, care a însumat 930 de milioane euro, cu scadenţa în 2016 şi neutilizată. Noua facilitate are o maturitate de cinci ani şi posibilitate de prelungire pentru încă doi ani. OMV va folosi banii, dacă va fi necesar, pentru finanţarea operaţiunilor curente. Compania a început procesul de refinanţare a creditului lucrând cu BRD- Groupe Société Générale şi Unicredit Bank Austria ca aranjori principali.

6.În vara anului 2015 retailerul de origine suedeză, IKEA, a cumpărat aproximativ 33.600 hectare de pădure din România de la fondul suedez de investiții GreenGold. Valoarea tranzacției este estimată la aproximativ 125 mil. euro, conform mirsanu.ro. În urma acestei tranzacții, IKEA devine cel mai mare proprietar de păduri din România. În momentul de față retailerul suedez este prezent pe piața românească cu un magazin în București, urmând să se extindă.

Vezi unde se va construi al doilea magazin IKEA 

7.Mid Europa Partners, una dintre cele mai mari firme de private equity din România, a anunțat, în luna august a anului ce tocmai a trecut, preluarea Rețelei private de sănătate Regina Maria, realizând una dintre cele mai mari tranzacții din piața serviciilor medicale private, cu o valoare totală estimată la 100 de milioane de euro.  Anterior, acțiunile Regina Maria au fost deținute în proporție de 80% de Advent și 20% de fondatorul rețelei, medicul Wargha Enayati. Regina Maria este unul dintre jucătorii de top pe piața serviciilor medicale,  cu o cifră de afaceri de aproximativ 55 de milioane de euro la finele lui 2014.

8.Una dintre cele mai mari finanțări din domeniul farmaceutic în anul 2015 o constituie cea prin care BRD-Groupe Société Générale şi UniCredit Bank au acordat un credit sindicalizat de 127 milioane de euro grupului farmaceutic A&D Pharma. Mai exact, finanțarea a fost acordată pe o perioadă de trei ani, de tip „club loan”, iar fiecare dintre instituțiile financiare au participat cu o suma de 63,5 milioane de euro. Tranzacția a fost aranjată în comun de cele două bănci, iar BRD a asumat rolul de coordonator al documentației de credit, cât timp UniCredit Bank rolurile de agent de facilitare și garanții.

9.Luna octombrie a anului 2015 a debutat cu una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul farmaceutic. Lanţul de farmacii Centrofarm, controlat de omul de afaceri Alain Bonte, a vândut 19 unităţi din cele peste 50 pe care le deţine către Help Net, una dintre cele mai mari reţele de farmacii de pe plan local, parte a grupului Farmexim, deţinut de Ovidiu Buluc. Unsprezece din aceste unităţi sunt localizate în malluri sau în galerii comerciale ale hipermarketurilor.

Vezi care au fost cele mai importante evenimente din domeniul sănătății în 2015

10.În aceeași lună a anului 2015, s-a finalizat achiziția unui pachet global de active Lafarge și Holcim de către producătorul irlandez de materiale de construcții CRH, valoarea tranzacției fiind estimată la 6,5 mld. euro. Această tranzacție a inclus și preluarea Lafarge România de către CRH, estimată la 400 mil. euro. În anul 2014, compania LafargeHolcim, rezultată din fuziunea celor două companii producătoare de ciment, s-a clasat pe primul loc la nivel international, având vânzări nete combinate de aproximativ 27 mld. euro.

11.La începutul anului 2015 au apărut speculații potrivit cărora omul de afaceri Adrian Porumboiu ar urma să vândă Racova companiei TransOil, o societate din Republica Moldova controlată de Vaja Jhashi, un miliardar american cu origini gruzine. Speculațiile s-au adeverit abia în momentul în care, la jumătatea lunii noiembrie, pe website-ul unei divizii a Băncii Mondiale a fost publicat un document din care reieșea că tranzacția se află în curs de finalizare, proces care s-a încheiat la finele lunii decembrie. Tranzacția a fost estimată la 110 milioane de euro.

Vezi care au fost cele mai importante evenimente din domeniul agricol în 2015 

12.Producătorul de bere Anheuser-Busch InBev(AB InBev) a lansat în luna noiembrie a anului ce tocmai s-a încheiat o ofertă oficială de preluare a SABMiller pentru 105,5 miliarde dolari, care va crea un grup cu o poziţie dominantă pe o mare parte a pieţii mondiale a berii. În cadrul acordului de fuziune, SABMiller va vinde participaţia de 58% la compania mixtă MillerCoors deţinută cu partenerul Molson Coors Brewing, care are în proprietare restul de 42% din acţiunile acesteia, pentru 12 miliarde de dolari. SABMiller va vinde şi operaţiunile internaţionale ale Miller. Tranzacţia va propulsa Molson pe poziţia a doua pe piaţa berii din Statele Unite, cu o cotă de 25%.

13.Autonet, cel mai mare furnizor de piese auto a finalizat la mijlocul lunii decembrie tranzacția cu elvețienii de la Swiss Automotive Group, prin care aceștia au preluat 51% din acțiunile Autonet. Cele două companii vor continua să opereze separate pe piețe proprii. Partea elvețiană va deține 10 din cele 13 firme din grupul Autonet: Autonet Import România, Autonet Import Slovenia, Lubexpert România, Lubexpert Ungaria, Lubexpert Slovacia, Forsius, Network Systems, Garage Assist și Autonet Management Company.

14.La final de decembrie, fondul american J.C. Flowers a renunțat la tranzacția cu Banca Carpatica, după lungi negocieri. Fondul american J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanți de pe Wall Street, intenționa să cumpere Banca Carpatica și să o capituleze, ca mai apoi, Carpatica să cumpere Piraeus Bank. Principalul motiv pentru care aceștia au renunțat la Carpatica a fost faptul că nu au putut cumpăra Piraeus Bank România. Conducerea băncii din Sibiu a început negocierile cu un alt potențial investitor ce deţine resurse pentru la participa la majorarea de capital a băncii prin intermediul unui plasament privat, sub rezerva anumitor condiţii.

15.Tot în ultima lună a anului 2015 a fost finalizată tranzacția în cadrul căreia grupul francez Carrefour a preluat rețeaua de supermarketuri din România Billa, valoarea tranzacției fiind estimată la 100 mil. euro, conform mirsanu.ro. În urma acestei tranzacții, Carrefour devine primul operator de supermarketuri din România.

La momentul actual, Carrefour se află pe locul doi în ierarhia companiilor de distribuție din lume și pe primul loc în Europa, cu o cifră de afaceri în anul 2014 de aproximativ 100 de miliarde de euro. Pe piața locală din România retailerul francez deține aproximativ 180 de magazine, în vreme ce rețeaua de supermarketuri Billa preluată de acesta deține circa 85 de magazine.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii