FacebookTwitterLinkedIn

1. În luna ianuarie cursul francului elvețian a explodat, eveniment care a guvernat anul 2015. În numai o zi, francul elvețian s-a apreciat cu 30% față de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. La cursul BNR din data de 15 ianuarie francul elveţian era cotat la 4,32 lei, înregistrând, astfel, o creștere de aproximativ 15% față de ziua anterioară când acesta era cotat la 3,74 lei.

2. Tot în luna ianuarie a aceluiași an s-a încheiat una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul bancar. OTP Bank a achiziționat Millenium Bank, de la Banco Comercial Portuguese, tranzacția având o valoare de 39 de milioane de euro. În urma achiziționării, OTP Bank și-a mărit cota de piață la 2,1% și a urcat pe locul 13 în topul băncilor din România. Tranzacția OTP Bank-Millenium Bank a reprezentat una dintre cele mai importante tranzacții din domeniul bancar de la izbucnirea crizei economice în 2008.

3. În urma exploziei cursului francului elvețian, la finalul lunii ianuarie, conducerea BNR a fost convocată de către Comisia Buget-Finanțe din Camera Deputaților pentru a da explicații cu privire la implicarea în criza creditelor în franci elvețieni, ce discuții a avut cu băncile comerciale și la ce soluții s-au angajat acestea. Băncile ar putea să le propună clienților cu credite în franci elvețieni soluții prin intermediul cărora să mențină rata lunară în lei la un nivel apropiat de cel din luna anterioară, să pună la dispoziție conversia în lei, să aplice un discount la sold sau să reducă dobânda.

4. La începutul lunii februarie BNR a anunțat reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2,25%, mai exact cu 0,25 puncte procentuale, întregistrând un nou record. Astfel că, rata dobânzii aferente facilității de creditare urma să se reducă de la 4,75% la 4,25% pe an, spre deosebire de rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, care urma să se mențină la 0,25%. Această decizie a venit pentru a asigura stabilitatea prețurilor pe termen mediu, într-un mod în care să sprijine creșterea economică, prin redobândirea încrederii și revigorarea activității de creditare. De asemenea BNR a continuat tendința de reducere a dobânzilor și în luna mai, când a scăzut, din nou, dobânda cheie de la 2% la 1,75% pe an, mai exact cu 0,25 puncte procentuale, înregistrând un nou minim istoric, și a redus, totodată, ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei de la 10% la 8%, mai concret cu 2 puncte, procent aplicat în cazul sumelor atrase de bănci pentru perioade mai mici de doi ani.

5. În luna aprilie a anului 2015, Banca Transilvania (BT) a semnat documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea Volksbank România SA. În urma acestei tranzacții, Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație a Băncii Transilvania afirma că își dorește ca BT să se poziționeze pe locul doi în clasamentul băncilor din România. Achiziționarea Volksbank România a făcut parte din strategia de creștere și consolidare a BT. Odată cu această achiziție, BT le oferă clienților cu credite în franci elvețieni conversia în lei sau euro cu o reducere de 22,5%.

6. Răzvan Temeșan, fostul președinte al Bancorex, a pierdut, la începutul lunii aprilie, procesul în cadrul căruia a cerut să primească de la Banca Comercială a României (BCR) peste 4,5 milioane de euro, reprezentând drepturile salariale pe care acesta le-a avut din momentul în care a fost concediat. De asemenea, judecătorii i-au respins acestuia și solicitarea de a se constata calitatea sa de salariat pe funcția echivalentă în organigrama BCR cu cea de director general desfășurată în cadrul Bancorex.

7. În luna mai a anului 2015, Sergiu Oprescu, președintele Alpha Bank, a preluat conducerea Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB), ca urmare a expirării mandatului lui Radu Grațian Ghețea, care a fost timp de 15 ani la șefia organizației, numit ulterior președinte de onoare al asociației. De asemenea, au fost aleși în calitate de membri ai consiliului Cătălin Pârvu, director general Piraeus Bank, Gabriela-Ștefania Gavrilescu, director general adjunct BRD și Luminița Delia Runcan, director general adjunct Banca Transilvania, divizia de risc.

8. Omul de afaceri Ion Țiriac a ieșit din acționariatul UniCredit Țiriac Bank prin vânzarea pachetului de acțiuni de 45% către grupul italian UniCredit, acționarul majoritar. Astfel că, UniCredit Bank Austria AG a cumpărat acțiunile reprezentând 45% din UniCredit Țiriac Bank S.A. deținute de Țiriac Holdings Ltd, participația deținută de către grup crescând de la 50,6% la 95,6%. Suma tranzacției a fost evaluată la câteva sute de milioane de euro.

9. Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR) l-a nominalizat pe Sergiu Manea, vicepreședinte pentru Corporate Banking și Piețe de Capital, în funcția de CEO succesor al lui Thomas Spurny, care a părăsit poziția de director general al băncii la sfârșitul lunii septembrie. Astfel că, Sergiu Manea este primul român numit în funcţia de director general al celei mai mari bănci din România de către grupul austriac Erste, cel care controlează BCR.

10. La începutul lunii septembrie, Bancpost a lansat o ofertă individualizată de conversie în lei pentru clienții cu credite în franci elvețieni garantate cu ipotecă. Noua ofertă a băncii a constat în dobândă fixă redusă de 1,5% pe an pentru primii trei ani, ceea ce se va reflecta într-o reducere medie a ratei lunare de 30%, iar după această perioadă se va aplica o dobândă individualizată variabilă, compusă din marja fixă și indicele ROBOR la trei luni.

11. Banca Comercială Română (BCR) a renunțat la vânzarea unor credite neperformante în valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro, motivul fiind ofertele prea scăzute. Singurii ofertanți rămași pentru portofoliul scos la vânzare de BCR, sub denumirea de Proiectul Neptun, au fost Blackstone Group și Lone Star Funds, însă ofertele lor nu au fost cele dorite. Acest portofoliu consta în credite ale unor companii și credite imobiliare.

12. OTP Bank România a lansat, în luna noiembrie,  programul de conversie a creditelor în franci elvețieni (CHF), bazat pe soluții personalizate, pe termen lung, pentru cei 10.500 de clienți cu credite CHF garantate cu ipotecă. Soluțiile pe termen lung presupun reduceri substanțiale ale datoriilor actuale ale clienților, urmând ca sumele rămase după acest discount să fie convertite în RON sau EURO. De asemenea, soluțiile sunt personalizate în conformitate cu specificațiile creditului, anul de acordare, rata inițială a dobânzii și destinația împrumutului.

13. Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilului ipotecat a fost adoptat, pe 25 noiembrie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional. Acest proiect avea să creeze valuri printre români, împărțindu-i pe aceștia în două tabere: cei pro-sistem bancar și cei contra. Potrivit prevederilor legii, o persoană care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria poate să treacă în proprietatea băncii imobilului ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri.

14. La scurt timp de la adoptarea proiectului de lege privind darea în plată, BNR i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare, să retrimită în Parlament proiectul de lege privind darea în plată sau să sesizeze Curtea Constituţională, argumentând că este necesară revizuirea din perspectivă financiară, juridică şi etică, a declarat la momentul respectiv viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

15. La final de decembrie, fondul american J.C. Flowers renunță să mai cumpere Banca Carpatica, după lungi negocieri. Fondul american J.C. Flowers, unul dintre jucătorii importanți de pe Wall Street, intenționa să cumpere Banca Carpatica și să o capituleze, ca mai apoi, Carpatica să cumpere Piraeus Bank. Principalul motiv pentru care aceștia au renunțat la Carpatica a fost faptul că nu au putut cumpăra Piraeus Bank România. Conducerea băncii din Sibiu a început negocierile cu un alt potențial investitor ce deţine resurse pentru la participa la majorarea de capital a băncii prin intermediul unui plasament privat, sub rezerva anumitor condiţii.