FacebookTwitterLinkedIn

În lumea artei europene și a marilor filantropi, numele Gulbenkian are o rezonanță comparabilă cu a lui Rothschild sau Tate. Calouste Gulbenkian a fost un multimilionar armean care a făcut avere în zori epocii petrolului. Născut în 1869, la Constantinopol, Gulbenkian a studiat inginerie petrolieră la King’s College în Londra și mai apoi a jucat un rol major în procesul de convingere a țărilor din Orientul Mijlociu să accepte ca resursele lor petroliere să fie exploatate de Occident.
Avid colecționar de artă, armeanul a adunat peste 6.000 de obiecte de artă care acum sunt expuse în muzeul care îi poartă numele, situat în Lisabona.

Angela Gulbenkian

Angela Gulbenkian, soția unuia dintre descendenții celebrei familii armene, a profitat de reputația și influența de care se bucură numele Gulbenkian în lumea artei pentru a vinde cu milioane de dolari opere de artă care nu-i aparțineau și asupra cărora nu avea drept de comercializare. Născută la Munchen în 1982, Angela Gulbenkian s-a măritat la Londra cu impresarul sportiv Duarte Gulbenkian, și s-a folosit de numele căpătat prin căsătorie pentru a înființa un birou de consultanță în artă.

Yayoi Kusama și una dintre creațiile din seria Yellow Pumpkin (2010)

Dealerul de artă Mathieu Ticolat a acuzat-o pe Angela Gulbenkian că l-ar fi păgubit de 1,4 milioane de dolari, sumă plătită pentru o operă de artă care nu i-a fost livrată. Acum trei ani, Angela Gulbenkian i-a spus lui Ticolat că ar putea să-i vândă o creație a artistei japoneze Yayoi Kusama, care i-ar fi aparținut unui prieten. Opera în cauză este unul dintre celebrii dovleci uriași cu buline ai japonezei – Yellow Pumpkin, realizat în 2012 din fibră de sticlă și plastic ranforsat, și cântărind peste 80 de kilograme. Cum Kusama este unul dintre cei mai bine vânduți artiști contemporani, Ticolat a fost imediat de acord să plătească 1,4 milioane de dolari pentru dovleacul uriaș. Banii au fost virați în aprilie 2017, dar dovleacul nu a mai ajuns nici până astăzi la noul proprietar, în Hong Kong.

Între timp, Angela Gulbenkian le-a trimis o parte din bani soțului și mamei sale și a călătorit intens: a văzut Lugano, Sardinia, Lisabona, Veneția, Ibiza și insulele grecești. „În vara lui 2017, a cheltuit 10.500 de dolari pe un avion privat, 3.920 de dolari la Hotel Café Royal din Londra, 17.000 de dolari la Harrods și 2.610 dolari la Agent Provocateur. Tânăra a mai făcut câteva opriri la Rolex, Gucci și Christian Louboutin”, scrie revista Town and Country.

Disperat, Ticolat l-a angajat pe avocatul Chris Marinello, fondatorul Art Recovery International și cunoscut ca Sherlock Holmes-ul lumii artei. Acesta a depus plângere împotriva Angelei Gulbenkian în 2018, la Londra, încercând să recupereze banii care, cel mai probabil, fuseseră deja cheltuiți. Cum Angela i-a trimis mamei ei, la Munchen, aproape 300.000 de dolari, Ticolat și Marinello au deschis o acțiune civilă și în Germania.

Apoi detectivul a început să primească telefoane de la alte victime: designeri, galerii de artă – până și maseuza Angelei s-a plâns că a împrumutat-o pe aceasta cu 65.000 de dolari pe care nu i-a mai văzut.

Andy Warhol „Queen Elizabeth II”

În februarie 2019 fraudele Angelei Gulbenkian deveniseră deja de notorietate și, cu toate acestea, dealerul britanic de artă James Ashcroft a cumpărat de la ea un tablou de Andy Warhol, Queen Elizabeth II, cu 150.000 de dolari. Peste câteva săptămâni, Ashcroft a vândut tabloul mai departe. Curând după aceea, adevăratul proprietar l-a informat pe Ashcroft că tabloul a fost vândut fără acordul lui, astfel că dealerul a trebuit să-l despăgubească.

În 2019 a fost emis un mandat de arestare în Marea Britanie pe numele Angelei Gulbenkian, însă aceasta fugise în Germania și între cele două țări nu există tratat de extrădare. A fost prinsă în iunie 2020, de autoritățile portugheze, la Lisabona.

Cum deocamdată speranțele de a fi recuperate cele 1,4 milioane de dolari sunt mai mult decât palide, dl Ticolat rămâne și cu banii luați și fără dovleac.

Foto profimediaimages.ro, Phillips