Cautare
, Contributor

Social Media Coordinator

Cariere |
|

14 Metode prin care îți vei păstra concentrarea la job în sezonul sărbătorilor

shutterstock_111802277.jpg
Suntem în mijlocul sezonului sărbătorilor și, în timp ce încerci să te descurci cu petrecerile, cumpărăturile, planurile de vacanță, organizarea călătoriilor și munca, cel mai probabil îți vei pierde concentrarea la birou.
Iată 14 metode propuse de forbes.com, care te vor ajuta să îți păstrezi concentrarea și să fii productiv în timpul sezonului haotic de sărbători.

1. Ia-ți câteva zile libere.
Dacă mai ai zile libere rămase la finalul anului, fă-ți timp să faci cumpărături sau să petreci o zi alături de cei dragi, spune Ned Russell, vice președintele Grupului Publicis. Așa vei avea ocazia să te odihnești pentru sezonul agitat de sărbători.

2. Plănuiește din timp și anuntă-ți așteptările și programul
"Dacă știi că săptămâna de dinaintea Crăciunului va fi foarte aglomerată pe plan personal cu concerte la școală, vizitarea rudelor sau chiar activități caritabile, anticipează și anunță din timp," spune Michael Kerr, speaker internațional și autorul "Humor at Work". El adaugă, "Anunță din timp că nu vei lucra în afara programului și caută metode creative de a face programări, astfel încât să poți pleca mai devreme de la birou."

3.Fă-ți lista cu taskuri și prioritizează
Organizează-ți toate sarcinile și proiectele, atât cele personale, cât și cele profesionale, într-un program special sau în agendă, pentru a ți le scoate din minte, sugerează Casey Moore, coach de productivitate. De îndată ce vei vedea toate lucrurile pe care vrei să le faci, decide la care poți renunța șipe care le poți amâna pentru anul viitor. "Destinderea psihologică pe care o vei simți atunci când îți organizezi gândurile și renunțarea la unele sarcini este imensă."

4. Evită multitaskingul
Lucrează la un proiect pe rând, recomandă Russell. Dacă ai multe proiecte în desfășurare în același timp, cere-i șefului tău ajutorul. Înplus, evită să lucrezi la taskuri personale și profesionale în același timp. Shoppingul online în timp ce ești într-o conferință telefonică poate avea un efect dezastruos.

5. Începe din timp să lucrezi la proiectele de final de an și la taskurile personale
Sărbătorile nu apar brusc, suntem noi prea ocupați pentru a le vedea venind, spune Moore. El recomandă să începi shoppingul de Crăciun mai devreme decât anii trecuți și să faci cât mai mult din taskurile de la muncă. Astfel, atunci când vei fi ocupat cu petrecerile de la birou și cu întâlnirile cu familia, vei avea mai puține lucruri de făcut.

6. Nu-ți continua munca acasă
"Toți avem obligații de familie în timpul sezonului de sărbători," spune Michael Woodward, autorul "The YOU Plan". "Atunci când ești la birou. stabilește obiective clare și rezonabile pentru ce vrei să realizezi atunci când ești la birou și asigură-te că respecți planul," adaugă el.

7. Intră în spiritul Crăciunului
Dacă ești pozitiv în timpul sărbătorilor, acest lucru poate avea un impact puternic asupra performanței, spune Russell. În plus, "vei fi și o companie mai plăcută".

8. Ferește-te de ceea ce te-ar putea distrage
Cât timp ești la birou, nu planifica să faci shopping în timpul prânzului sau să cumperi cadouri online. Cât timp ești la muncă, concentrează-te pe muncă. Poți să te ocupi de activitățile legate de sărbători în timpul liber.

9. Ai grijă de tine din punct de vedere fizic
"Fă mai mult sport, nu mai puțin, chiar dacă doar te plimbi în jurul blocului," spune Moore. "Dormi mai mult, nu mai pu'in, chiar dacă sunt treizeci de minute în plus în fiecare seară." Atunci când îți faci timp pentru aceste activități, restul programului tău se va organiza mult mai ușor.

10. Nu face prea multe promisiuni
Cu toate aceste petreceri de la birou, evenimentele clienților și schimburile Secret Santa, poate fi greu să te concentrezi, spune Woodward. "Asigură-te că prioritizezi și că există un echilibru între activitățile tale de sărbători și obligațiile de la muncă. Nu te gândi că trebuie să te duci la întâlnirea de prânz a fiecărui departament sau la fiecare petrecere de la birou la care ești invitat. Păstrarea concentrării și a echilibrului înseamnă uneori să spui nu."

11. Amintește-ți că trebuie să rămâi concentrat
Secretul este să uiți de anotimp și să te concentrezi pe "azi". Este azi o zi de sărbătoare? Dacă nu, poartă-te ca și cum ar fi septembrie, spune Moore.

12. Fă-ți o autoevaluare
La finalul fiecărei zile și fiecărei săptămâni din decembrie, analizează-ți nivelul de productivitate. Ai făcut ceea ce îți propusesei? Dacă nu, ce te-a împiedicat? Prea multe elemente care ți-au distras atenția? Propriile sentimente și emoții? Ce ai fi putut face diferit? Ce vei face diferit mâine?

13. Așteaptă cu nerăbdare anul viitor
Anul nou este chiar după colț. Anticiparea noilor bugete și proiecte te va ajuta să rămâi motivat pentru ce faci acum, spune Russell.

14. Amintește-ți despre ce sunt sărbătorile cu adevărat
Nu uita că sezonul sărbătorilor este despre celebrare, spune Woodward. Ar trebui să fie o perioadă veselă. "Un sezon al sărbătorilor haoticeste o alegere, nu ceva obligatoriu," adaugă Moore. Dacă vrei să treci de el fericit, "fă fiecare lucru pe rând, înloc să-l privești ca un sezon al nebuniei sau al fericirii," concluzionează ea. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii