
Royal Philips a sărbătorit în această lună 130 de ani de inovație, colaborare și responsabilitate socială. De la înființarea companiei, pe 15 mai 1891, în Eindhoven, Olanda, Philips a reușit să se reinventeze continuu, astfel încât să răspundă nevoilor consumatorilor și să facă o diferență reală pentru clienți. Astăzi, Philips este lider în tehnologia sănătății, iar obiectivul său este de a îmbunătăți viața a 2,5 miliarde de oameni pe an până în 2030.
În zilele noastre, aniversarea Philips este privită ca o sărbătoare a inovației, iar moștenirea Philips se măsoară în impactul pozitiv pe care compania l-a avut de-a lungul timpului asupra vieții oamenilor din întreaga lume. Pentru ca o compania ca Philips să își păstreze relevanța timp de 130 de ani, inovația, colaborarea și respectarea celor mai înalte standarde de responsabilitate și sustenabilitate au fost o constantă. Din 2014, compania a decis să se concentreze pe tehnologia medicală, fiind ghidați de importanța sănătății oamenilor. Transformarea portofoliului Philips de la un ansamblu divers la o companie centrată pe tehnologie medicală s-a încheiat anul acesta, odată cu vânzarea diviziei de electrocasnice. Produsele de consum care vizează îngrijirea orală, produsele dedicate mamei și copilului și cele de îngrijire personală (îngrijire personală pentru bărbați, îngrijirea pielii și a părului) vor rămâne în cadrul Philips și vor continua să aibă un rol important în abordarea integrată a îngrijirii continue – health continuum.
Responsabilitate socială
Recunoașterea de către Philips a responsabilității sale sociale datează încă din 1932, când compania a demarat, inițial pentru angajații, ulterior toți locuitorii din Eindhoven, un proiect de screening pentru tuberculoză. În anii 1990, Philips a contribuit la deschiderea programului național olandez de screening pentru cancerul de sân.
Astăzi, noul cadru Philips include un set cuprinzător de angajamente cheie în aspectele legate de mediu, social și guvernanță corporativă (ESG), care ghidează execuția strategiei companiei. Acest angajament include obiective ambițioase și planuri detaliate de acțiune. Philips este deja neutru în ceea ce privește emisiile de carbon în operațiunile sale și urmează să își reducă emisiile de CO2 în conformitate cu încălzirea globală de 1,5 ° C și să furnizeze 75% din consumul total de energie din surse regenerabile. Compania își propune, de asemenea, să crească veniturile din economie circulară la 25% din vânzări până în 2025, și să încorporeze practici circulare la toate punctele de lucru, pentru a nu mai elimina deșeurile la gropile de gunoi.
Aerul pe care îl respirăm are un impact direct asupra sănătății și calității vietii, iar Philips este una dintre companiile care și-au aliniat resursele și capabilitățile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor. Astfel, la începutul anului 2020, Airly și Philips au lansat o campanie de crowdfunding “România respiră – Vrem aer curat!”, pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului în cât mai multe orașe din țară. Pentru fiecare senzor instalat într-o locație, Philips România a sponsorizat cel de-al doilea senzor Airly PM care a fost instalat în respectivul oraș, mărind astfel suprafața monitorizată. În prezent, rețeaua de senzori de măsurare a calității aerului respirat este formată din 101 senzori, aflați în 18 orașe din țară.
Ca parte a obiectivului său de a îmbunătăți viața a 2,5 miliarde de oameni pe an până în 2030, Philips se angajează să îmbunătățească accesul la îngrijire pentru 400 de milioane de persoane din comunitățile defavorizate. În România, la finalul anului 2020, Philips a demarat campania Faces of Joy, în parteneriat cu Fundația Inovații Sociale Regina Maria. Scopul inițiativei a fost de a extinde accesul la îngrijire medicală pentru cei care se confruntă cu condiții dezavantajate economic. Astfel, în pedioada decembrie 2020- martie 2021, fiecare periuță de dinți Philips Sonicare achiziționată a egalat tratamentul dentar gratuit pentru un beneficiar. Peste 150 de beneficiari au primit peste 500 de tratamente dentare, cu ajutorul și în clinicile sociale ale Fundației.
Fundația Părinți din România, în parteneriat cu Fundația Philips și cu sprijinul Philips România, au lansat la finalul lui 2019 o inițiativă care viza extinderea accesului la servicii medicale de specialitate pentru categoriile sociale vulnerabile din Transilvania. În cadrul programului, o echipă de medici a vizitat 24 de comunități din județele Cluj și Alba pentru a oferi consultații și ecografii gratuite. Cei 800 de beneficiari au participat și la activități de informare și sesiuni de instruire dedicate părinților, cu scopul de a crește nivelul de educație în legătură cu prevenția în arii precum alăptarea, diversificarea, vaccinarea, bolile copilăriei, bolile de colectivitate, dezvoltarea copilului și alimentația sănătoasă. Sesiunile vor fi însoțite de materiale educaționale accesibile tuturor locuitorilor din comunități.
Tot anul trecut, Philips România a anunțat donarea unui ecograf portabil Lumify, care intră acum în dotarea elicopterului SMURD din punctul Aeromedical al Regiunii de Nord-Vest a țării, consolidând astfel angajamentul de a contribui la creșterea accesului la tehnologie pentru pacienți și pentru personalul medical din România. Philips Lumify este un ecograf portabil, cu ultrasunete, care utilizează aplicația mobilă Lumify, prin care poate fi conectat direct la o tabletă sau un smartphone. De asemenea, ecograful mobil facilitează consultarea cu alți medici, în timp real, indiferent de locul în care se află aceștia. În acest mod, medicii pot oferi sprijin echipei aflate pe teren și pot pregăti eventualele proceduri de care pacientul are nevoie atunci când ajunge la spital.
Inovare și antreprenoriat
Inovațiile actuale Philips cuprind un spectru larg, de la viață sănătoasă și prevenție, până la diagnostic, tratament și îngrijire la domiciliu. Prin aducerea în același loc a dispozitivelor, sistemelor software și a inteligenței artificiale(AI), compania dezvoltă astăzi soluții inteligente, care vin în ajutorul beneficiarilor din întreaga lume și contribuie la adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, permite furnizorilor de servicii medicale să îndeplinească obiectivul cvadruplu: îmbunătățirea experienței pacientului, îmbunătățirea rezultatelor sistemului medical, scăderea costului îngrijirii și îmbunătățirea vieții profesionale a echipei medicale.
Noua sculptură a lui Gerard Philips
Ca un omagiu adus pentru cei 130 de ani de inovație și colaborare, Philips va oferi o lucrare de artă a lui Gerard Philips, ce va fi amplasată în centrul orașului Eindhoven, într-o locație publică, recent dezvoltată.
Gerard Philips împreună cu tatăl său, Frederik Philips, au fondat compania. Ulterior, Gerard a înființat laboratoarele de cercetare Philips din Eindhoven, un fundament puternic al forței globale de inovație Philips de astăzi, care include în prezent cinci hub-uri și multiple site-uri de inovare și producție. Philips investește anual 1,8 miliarde EUR pentru cercetare și dezvoltare, pentru a alimenta creșterea și proprietatea intelectuală a companiei, care cuprinde aprox. 59.000 de drepturi de brevet și 31.000 de mărci comerciale.
În România, compania Philips este prezentă pe piață cu operațiuni de distribuție, dar și de producție, prin fabrica de la Orăștie, unde în prezent își desfășoară activitatea peste 150 de angajați. Fabrica din România a fost preluată în 2009, de la Saeco și este una dintre cele două unităţi de producţie din Europa ale Philips, specializate în realizarea de aparate automatizate de cafea. Iniţial, unitatea de producţie s-a specializat în realizarea espressoarelor de cafea, pentru ca apoi să îşi extindă activitatea cu produse pentru igiena orală din gama Sonicare.