Cautare
, Contributor

Energie |
|

125 de tone de deșeuri electrice la Reciclatoarele Verzi

Reciclatoarele_Verzi_deseuri_electronice_DEE.jpg
În ultimele 6 luni ale anului trecut, la aparatele inteligente de colectare disponibile în 11 dintre magazinele CORA din ţară au fost colectate peste 14.000 de unităţi deşeuri electrice şi electronice.

În ultimele 6 luni ale anului trecut, la aparatele inteligente de colectare disponibile în 11 dintre magazinele CORA din ţară au fost colectate peste 14.000 de unităţi deşeuri electrice şi electronice. Numite Reciclatoarele Verzi, aceste aparate îi recompensează pe clienţi cu vouchere de discount la cumpărături. Valoarea medie a voucherelor primite în această perioadă este de 10 lei.

Green Group se aşteaptă ca în următoarele 6 luni Reciclatoarele Verzi să primească peste 250 de tone DEEE-uri. Ţinta de colectare şi reciclare impusă României de Comisia Europeană este de 4 kilograme DEEE/cap de locuitor, în prezent colectându-se doar 1,1 kilograme de DEEE-uri/cap de locuitor.

„În fiecare an, sunt puse pe piaţă aproximativ 300,000 de tone de echipamente electrice şi electronice noi.DEEE-urile conţin metale şi substanţe care pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate în lipsa unei gestionări corecte atunci când îşi încheie ciclul de viaţă. De exemplu, televizoarele au în componenţă cantităţi importante de plumb şi bariu, iar atunci când ele sunt aruncate la groapa de gunoi acestea se pot infiltra în pânza freatică, devenind bombe ecologice”, a declarat Marius Costache, Directorul General al GreenWEEE International S.A.

Prin sistemul de colectare inteligentă a DEEE-urilor, Green Group doreşte să promoveze transparenţa în reciclare, folosirea Reciclatoarelor Verzi fiind o garanţie că deşeurile ajung direct la fabrica de reciclare GreenWEEE International din Buzău, acolo unde sunt procesate şi transformate în materii prime secundare, ce sunt ulterior prelucrate în alte produse.

Reciclatoarele Verzi primesc toate tipurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice:  frigider, mașină de spălat, aragaz, cuptor cu microunde, boilere, calorifere, aspiratoare, aparate de condiționat, filtre de cafea, computere, televizoare, monitoare, imprimante, telefoane mobile şi fixe, echipamente de iluminat, console video, jocuri.

Clienţii folosesc cântarul ataşat aparatului special şi, în funcţie de greutate şi tipul de echipament adus, este calculată valoarea voucherului pe care îl primesc. De exemplu, pentru o maşină de spălat pot primi 54 de lei, pentru un televizor 20,5 de lei, iar pentru un frigider, 40 de lei.

Tot la CORA, alături de Reciclatorul Verde, este disponibil şi sistemul inteligent de preluare a deşeurilor de tip PET şi cutii de aluminiu, Bancomatul Verde. Pentru un PET, clienţii primesc discounturi la cumpărături de 0,05 lei, iar pentru o doză de aluminiu, 0,03 lei. Primele Bancomate Verzi au fost instalate în hypermarketurile Auchan Titan, Craiova şi Piteşti, iar de la începutul acestui an, alte zece astfel de aparate au fost instalate în hypermarketurile CORA.

Amplasarea Reciclatorului Verde şi Bancomatului Verde fac parte din proiectul de Acord Voluntar semnat între Green Group, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMCR) privind colectarea selectivă la retaileri, pe bază de recompensă.

GreenWEEE, parte din Green Group, este cea mai mare fabrică integrată de tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din România şi una din cele mai moderne din Europa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii