FacebookTwitterLinkedIn

Răspândirea virusului Covid-19 a pus în ”circulație” tot soiul de informații – unele dintre acestea complet false sau greșit interpretate. Care sunt cele mai populare mituri despre coronavirus și, mai ales, care este replica Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru fiecare dintre acestea?

COVID-19 rezistă chiar și în zonele cu climat cald

E tentant să credem că virusul COVID-19 nu rezistă în anotimpul cald, însă, din dovezile de până acum, nu există o limitare a extinderii virusului în funcție de temperatura de afară.  Noul tip de coronavirus se poate transmite în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă, subliniază Organizația Mondială a Sănătății.

Indiferent de specificul climei, adoptați măsuri de protecție, cea mai bună metodă de a vă proteja împotriva COVID-19 fiind spălarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați posibili viruși de pe mâini și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând apoi ochii, gura și nasul.

Gerul și zăpada NU pot ucide coronavirusul

Mitul conform căruia gerul sau zăpada ne pot salva de virusuri râmâne un mit. Adevărul este că virusurile, la fel ca şi COVID-19, trăiesc în corpul uman a cărui temperatură se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară. Prin urmare nu se poate spune că frigul sau zăpadă elimină acest patogen. Cea mai eficientă metodă de a vă proteja rămâne spălatul pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

Băile fierbinți NU previn îmbolnăvirea

Băile fierbinți nu asigură prevenție atunci când vorbim despre instalarea Covid-19 în corp. De ce? Pentru că temperatura corpului uman rămâne aceeași, chiar dacă apa din duș este fierbinte. În plus, este riscant să exagerați cu temperatura apei, deoarece vă puteți provoca arsuri. În continuare, cea mai eficientă metodă de a vă proteja împotriva noului coronavirus este spălarea  frecventă și corectă a mâinilor, menționează OMS.

Țânțarii NU pot transmite COVID-19

Există temerea că noul coronavirus poate fi transmis prin înţepături de țânțari, însă nu există dovezi în acest sens. Covid-19 este un virus respirator. Prin urmare, se transmite cu preponderență prin particulele degajate de o persoană infectată atunci când tușeste sau strănută, sau prin particule de salivă. Se recomandă evitarea spațiilor aglomerate și, evident, contactul cu persoanele care dau semne de răceală.

Uscătoarele de mâini NU distrug virusul

Sunt aparatele profesioniste de uscat mâinile eficiente în distrugerea Covid-19? Categoric nu, răspunde OMS. Aceste aparate nu au un efect de limitare a virusului. Contagierea poate fi oprită doar dacă se foloseşte dezinfectant sau apă cu săpun.

Lămpile cu ultraviolete NU omoară virusul

Nu ar trebui să folosiți un asemenea dispozitiv pentru a vă steriliza mâinile sau alte părți ale corpului. Tot ce puteți obține astfel este o iritație a pielii.

Scannerele termice NU sunt eficiente în depistarea bolii

Cu ajutorul scannerelor termice se pot depista persoanele care au făcut febră din cauza coronavirusului. Aceste aparate, însă, nu pot depista purtătorii virusului, adică acele persoane care sunt infectate, dar încă nu manifestă simptome. De obicei, strările febrile apar între 2 și 10 zile de la infectarea cu noul coronavirus.

Pulverizarea cu alcool sau clor pe tot corpul NU garantează neutralizarea virusului

Degeaba pulverizați substanțe pe bază de alcool sau clor pe suprafața pielii atâta timp cât virusul a intrat deja în corp. În plus, există riscul ca aceste substanțe să vă afecteze pielea sau hainele. Alcoolul sau clorul sunt însă recomandate pentru a curăța obiecte sau suprafețe cu care intri în contact.

Vaccinul contra pneumoniei NU protejează împotriva coronavirusului

Vaccinurile, precum cel împotriva Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu protejează împotriva noului coronavirus. Covid-19 este un virus foarte diferit față de ce cunoșteam până acum, așa că este nevoie de un vaccin dedicat acestui tip de infectare. Cercetătorii lucrează în această direcție.

Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva Covid-19, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată ca o măsură eficientă de protejare a sănătății.

Spălarea căilor nazale cu soluție salină NU previne contaminarea

Într-adevăr, spălarea căilor nazale în mod regulat cu soluţie salină poate accelera recuperarea după o răceală obişnuită. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că această practică previne infecţiile respiratorii. Așadar, utilizarea frecventă a soluțiilor saline pentru spălarea  nazală nu reprezintă o garanție pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus.

Usturoiul NU previne infectarea cu virusul Covid-19

Într-adevăr, usturoiul este un aliment sănătos și poate avea proprietăţi antimicrobiene, dar nu există nicio dovadă care să confirme că, odată consumat, usturoiul ne poate proteja de noul coronavirusul.

Covid-19 NU afectează doar persoanele vârstnice

Noul coronavirus reprezintă o amenințare pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Este adevărat, persoanele vârstnice sau cele care au deja o afecțiune (astm, diabet, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile în fața COVID 19, însă noi toți – de la copii la bătrâni –  putem contacta virusul.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, urmând o igienă bună a mâinilor și a respirației.

Antibioticele NU pot preveni sau trata coronavirusul

Antibioticele nu acționează împotriva virusurilor, ci a bacteriilor. Covid-19 este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenție sau tratament. Doar în cazul spitalizării pot fi administrate antibiotice pacienţilor pentru a nu contracta infecţii bacteriene.

Sursă: who.int