FacebookTwitterLinkedIn
„’Depresia de luni’ descrie un set de emoții negative pe care le au mulți oameni la începutul săptămânii dacă sunt nefericiți la birou,” explică Alexander Kjerulf, autor și speaker internațional despre fericirea la job. „Ea conține elemente de depresie, oboseală, lipsă de speranță și sentimentul că munca este neplăcută, dar imposibil de evitat,” adaugă el despre „Depresia de luni”.

Iată 11 metode recomandate de forbes.com care te vor ajuta să invingi sau să eviți „Depresia de luni”

1. Identifică problema

„Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te întrebi ce este în neregulă,” recomandă Kjerulf. Sara Sutton Fell, CEO și fouderul FlexJobs, recomandă să faci o listă cu lucrurile care te demoralizează la job. „Clarificarea elementului care te deranjează te poate ajuta să fii activ în găsirea soluțiilor. Este o metodă care te va ajuta să preiei controlul și să îmbunătățești situația, ” explică ea.

2. Pregătește-te încă de vineri pentru luni

„Lunea poate fi mai stresantă din cauza lucrurilor nefăcute care s-au adunat pe parcursul săptămânii trecute și, pentru mulți, poate fi o provocare să reintre în fluxul normal de lucru, ” spune  Ryan Kahn, coach de carieră și fondatorul The Hired Group.

Pentru a combate anxietatea de luni dimineață, asigură-te că vineri dupa-amiază lași cât mai puține taskuri neplăcute pentru luni dimineață, spune Rita Friedman, coach de carieră. „Ocupându-te de lucrurile care îți displac cel mai mult la sfârșitul săptămânii, vei face începutul următoarei săptămâni mult mai plăcut, ” explică ea.

3. Fă o listă cu lucrurile de care ești încântat

„Adesea vedem în săptămâna care urmează să înceapă toate lucrurile complicate pe care trebuie să le facem și toate taskurile dificile,” spune Kjerulf. „Schimbă acest lucru. Duminică seară, fă o listă cu trei lucruri pe care abia aștepți să le faci la muncă săptămâna următoare. Acest lucru ți-ar putea crea o dispoziție bună. Dacă nu te poți gândi la trei lucruri pe care abia le aștepți, atunci acest lucru este un indicator că trebuie să faci niște schimbări. ”

4. Deconectează-te în weekend

Încearcă să eviți să îți verifici emailul de la muncă în timpul weekendului, mai ales dacă oricum nu vei răspunde până luni, recomandă Friedman. „Când pleci de la birou vinerea, lasă-ți acolo problemele legate de muncă și concentrează-te pe valorificarea timpului tău liber. Uneori, reîntoarcerea la muncă lunea poate fi extrem de frustrantă pentru că lași munca să se strecoare în timpul tău liber, așa că nici nu mai simți că ai avut weekend. ”

5. Dormi suficient și trezește-te devreme

Culcă-te mai devreme duminică seară și asigură-te că dormi suficient ca să te trezești odihnit, spune Friedman. „Dacă dormi doar câteva ore, e puțin probabil să fii încântat că trebuie să lucrezi, indiferent de locul de muncă, atunci când îți sună alarma luni de dimineață. ”

Chiar dacă poate părea ciudat, trezitul cu 15 – 30 de minute mai devreme luni de dimineață poate face întoarcerea la birou mult mai ușoară. „Dacă îți faci timp să te bucuri de un mic dejun sănătos, să faci niște exerciții sau să-ți scoți câinele la plimbare, acest lucuru te poate ajuta să fii mai concentrat restul zilei și să îți amintești că nu ești un robot care doar muncește și doarme. ”

6. Îmbracă-te pentru success

Kahn sugerează ca lunea să fie ziua în care să te îmbraci cu noul tău outfit favorit. Acest lucru îți poate crește încrederea în tine la birou și îți poate aduce niște complimente de la colegi.

Sara Sutton Fell susține că atunci când arăți bine, te simți bine. „Să ai o părere bună despre tine câștigă jumătate din lupta de luni de dimineață, pentru că în loc să fii deprimat din cauza muncii, vei dori să o înfrunți cu încredere,” explică ea.

7. Fii pozitiv

Acest lucru începe înainte să ajungi la muncă. Pentru a te revitaliza în drum spre muncă, ascultă muzica ta preferată, recomandă Friedman. „Gândește-te la genul de playlist pe care l-ai face pentru un antrenament sportiv și incorporează aceeași muzică plină cu energie în pregătirea ta de dimineață sau în drumul spre muncă. ”

Când ajungi la birou, fă tot posibilul să nu te plângi și să ții pentru tine supărarea de luni de dimineață, adaugă Friedman. „Pe același principiu, nu asculta problemele de luni de dimineață ale altor oameni. Crearea sau contribuirea la o cultură de nemulțumiri nu este o metodă de a-ți îmbunătăți atitudinea. ”

8. Fă fericit pe altcineva

Fă promisiunea că vei face ceva drăguț pentru altcineva imediat ce ajungi la birou luni de dimineață, sugerează Sara Sutton Fell. „Atunci când faci ceva frumos pentru altcineva, acest lucru detensionează atmosfera și poate ajuta chiar la schimbarea atitudinii generale din birou, ” spune ea.

Kjerulf e de acord. El spune că cercetările din psihologie arată că una din cele mai bune metode de a te înveseli este să faci pe altcineva fericit.

9. Păstrează-și programul de luni cât mai aerisit

Știind că lunea este de obicei o zi încărcată la birou, o strategie eficientă este să își păstrezi programul de luni cât mai gol posibil, spune Kahn. „Atunci când plănuiești întâlnirile pentru săptămâna viitoare, încearcă să le programezi pentru marți și miercuri. Acest lucru te va ajuta să vii mai ușor lunea la job după weekend.

10. Distrează-te la muncă

Sara Sutton Fell recomandă să îți programezi lunea o pauză de cafea săptămânală cu un prieten. „Creează un eveniment pe care să-l aștepți cu interes lune, ca metodă de a fragmenta ziua cu ceva pozitiv. În cel mai rău caz, acest lucru îți va da șansa să inspiri adânc, să vorbești cu un prieten și să te regrupezi pentru restul zilei, ” adaugă ea.

11. Fă-ți un plan pentru după job

Nu ar trebui să te chinui așteptând să treacă ziua de luni, ci ar trebui să aștepți cu nerăbdare ce se va întampla după. „Făcând din ziua de luni o zi specială în care ieși cu prietenii, gătești mâncarea preferată sau mănânci pop-corn și te uiți la un serial, ziua nu se va rezuma la a te trezi pentru a merge la birou, ” explică Friedman.