Cautare
, Contributor

Junior Reporter ForbesLife

Lifestyle |
|

11 lecții pe care le înveți sau le regreți pentru totdeauna

shutterstock_336488126
Când ești pe cont propriu și ai tot apetitul pentru risc, acesta pare a fi singurul lucru de care ai nevoie pentru a obține ceea ce îți dorești. Însă nu este suficient. Ai nevoie și de îndrumare și de o atentă grijă la pașii pe care îi faci. Dacă nu ai un îndrumător lângă tine, iată 11 lecții care te vor ajuta pe drumul către cariera pe care ți-o dorești.

Fie că e vorba de a face o schimbare în carieră, de a te întoarce din nou la școală sau de a da startul unei noi afaceri, ai nevoie de mult curaj. Dar – odată ce îți faci curaj și îți asumi riscuri – nu ai parcurs decât 5% din drumul către succes. Trebuie să reușești în această nouă încercare și, tocmai atunci când încerci să obții succesul, fricile tale cele mai mari – cele care te-au și făcut să eziți la început – își vor face simțită prezența.

10 întrebări pe care ai putea să le pui în cadrul unui interviu

1. Încrederea în sine trebuie să fie pe primul loc

Oamenii de succes transmit încredere în propria persoană. Este evident că ei cred în ei înșiși și în ceea ce fac. Însă nu succesul îi face încrezători, ci tocmai încrederea în propria persoană, care a fost acolo încă de la început.

Gandește-te:

          a. Dubiile dau naștere altor dubii

De ce cineva ar crede în tine, în ideile tale sau în abilitățile tale dacă tu nu crezi în ele?

          b. E nevoie de încredere pentru a-ți propune noi provocări

Persoanele care sunt pline de frici sau nesigure au tendința de a rămâne în zona lor de confort. Dar rar zonele de confort se extind singure. De asta oamenii care nu au încredere în ei înșiși rămân blocați în locuri de muncă care nu le aduc satisfacție și lasă oportunități valoroase să treacă pe lângă ei.

          c. Oamenii fără încredere în ei rămân deseori prizonierii sorții

Oamenii de succes nu sunt descurajați de obstacole, acesta fiind, de fapt, și motivul pentru care reușesc.

Încrederea în propria persoană este o piesă importantă în construirea unei cariere de succes. Odată ce o îmbrățișezi, te va duce în locuri în care nu credeai că este posibil să ajungi.

10 lucruri pe care să nu le faci când îți cauți un job

2. Trăiești viața pe care tu ți-ai creat-o

Nu ești o victimă a circumstanțelor. Nimeni nu te poate forța să iei decizii care sunt împotriva valorilor și aspirațiilor tale. Circumstanțele care te înconjoară sunt ale tale. Tu ți le-ai creat. Dacă te simți blocat, cel mai probabil îți este frică să-ți asumi riscurile necesare să îți îndeplinești obiectivele.

Când vine vorba de a acționa, gândește-te că este mai bine să fii la poalele muntelui pe care vrei să-l urci decât în vârful unuia pe care nu dorești să-l escaladezi.

  1. A fi ocupat nu echivalează cu a fi productiv

Uita-te în jurul tău. Toată lumea pare a fi atât de ocupată, fugind de la o întâlnire la alta sau răspunzând la zeci de mailuri. Totuși, câți dintre ei sunt cu adevărat productivi?

Succesul nu vine din mișcare și activitate. Vine însă din concentrare, asigurându-te că timpul tău este folosit eficient și productiv. Ai același număr de ore într-o zi ca toți ceilalți. Folosește-le cu înțelepciune. Pănă la urmă, tu ești produsul rezultatelor tale, nu al eforturilor. Asigură-te că eforturile tale sunt dedicate unor sarcini care aduc rezultate.

 Care sunt lucrurile pe care le fac diferit oamenii productivi

  1. Tu ești la fel de bun precum aceia cu care te asociezi

Ar trebuie să te înconjori de oameni care să te inspire, oameni care vor să te facă o persoană mai bună. Oricine te face să te simți fără valoare, anxios, agitat sau lipsit de inspirație e o pierdere de timp și, cel mai probabil, te va face să fii ca el. Viața e prea scurtă ca să te asociezi cu astfel de oameni.

  1. Spune da doar dacă vrei asta cu adevărat

Un studiu realizat de Universitatea California din San Francisco arată că, pe cât de dificil îți este să spui nu, pe atât ești mai predispus la stres, depresie, anxietate – lucruri care îți îngreunează drumul către cariera pe care ți-o dorești. A spune „nu” este o adevărată provocare pentru mulți oameni. „Nu” este un cuvânt puternic, pe care nu ar trebui să îți fie frică să-l rostești. Când e nevoie să spui „nu”, evită fraze precum „Nu cred că pot”, „Nu sunt sigur”. Să spui „nu” unei noi provocări onorează responsabilitățile pe care deja ți le-ai luat și îți oferă șansa să le duci la împlinire cu succes.

  1. Înlătură gândurile negative

Când îți asumi responsabilitatea carierei tale și preiei controlul, nu vei avea întotdeauna susținători de partea ta, ceea ce poate amplifica dubiile și nesiguranța. Cu cât acorzi mai multă importanță acestora, cu atât mai multă putere vor avea asupra ta. Majoritatea gândurilor noastre negative sunt doar gânduri, nu fapte. Când începi să crezi gândurile negative pe care vocea ta ți le spune, este timpul să te oprești și să le scrii pe o hârtie. Odată ce ți-ai oferit un moment în care să le oprești, vei fi mai rațional și cu capul mai limpede în evaluarea veridicității lor.

  1. Concepe-ți un program de somn și exerciții

Un somn de calitate este foarte important. Când dormi, creierul tău elimină proteine toxice din neuroni, care sunt produsele secundare ale activității neuronale atunci când ești treaz. Astfel, atunci când nu primești suficient somn, proteinele toxice rămân în celulele creierului și îți afectează abilitatea de a gândi – ceea ce nici o cantitate mare de cafea nu o poate repara.

Atenția, memoria și controlulsunt reduse atunci când nu dormi suficient sau nu ai un somn de calitate sau când hormonul stresului e în creștere. Ambiția te poate determina să sacrifici somnul ca să rămâi productiv, dar lipsa somnului, din contră, scade productivitatea alarmant pe parcursul zilei.

Un studiu condus de Institutul de Cercetare din Ontario de Est a arătat că oamenii care au făcut mișcare de două ori pe săptămână timp de 10 săptămâni s-au simțit mai competenți din punct de vedere social, academic sau atletic. Totodată, s-a observat și o îmbunătățire a stimei de sine și a imaginii corporale.

  1. Caută victorii mici

Micile victorii pot părea neimportante când dorești să obții ceva mare, însă acestea cresc noi receptori androgeni în ariile din creier responsabile pentru motivație și recompensă, care îți cresc pe mai departe încrederea și nerăbdarea de a face față la noi provocări. După multe victorii mici, încrederea în sine pe care au generat-o acestea îți dă entuziasmul de a face lucruri timp de luni în șir.

  1. Nu căuta perfecțiunea

Nu îți seta perfecțiunea ca obiectiv, pentru că nu există. Oamenii, prin natura lor, sunt făcuți să și greșească. Când perfecțiunea îți este scop, ești mereu lăsat cu un sentiment de nereușită care te va face să îți dorești să renunți sau să reduci efortul depus. Sfârșești prin a te lamenta în legătură cu ceea ce nu ai reușit și ceea ce ar fi trebuit să faci mai bine în loc să treci mai departe entuziasmat de ceea ce ai obținut și ceea ce poți obține în viitor.

10.  Axează-te pe soluții

Lucrul asupra căruia îți concentrezi atenția îți va determina starea de spirit. Când te axezi pe problemele cu care te confrunți, creezi și prelungești emoții negative care te blochează în obținerea propriilor obiective. Când te concentrezi pe acțiuni care te vor conduce către o variantă mai bună a ta, îți creezi un sentiment de eficacitate care produce emoții pozitive și care îți îmbunătățește performanța.

11. Iartă-te

Când greșești, este important să te ierți și să treci mai departe. Nu ignora modul în care greșelile te-au făcut să te simți, însă nu le aprofunda. În schimb, mută atenția către ceea ce vrei să îmbunătățești la tine în viitor.

Eșecul poate reduce sentimentul de încredere în tine însuți și te poate face să crezi că vei obține cu greu un rezultat mai bun în viitor. De cele mai multe ori, eșecul este un rezultat al asumării riscurilor și încercării de a obține ceva ce nu este ușor. Succesul constă în capacitatea ta de a te ridica în fața eșecului, iar acest lucru nu poate fi făcut atunci când trăiești în trecut. Nu poți lăsa eșecul din trecut să te oprească să crezi în abilitatea ta de a reuși pe viitor.

Traducere și adaptare de pe forbes.com

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii